Το Μουντιάλ έχει ξεκινήσει για τα καλά και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει λίγα λόγια για την 1η αγωνιστική των γκρουπ.

Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει μπει στο… δεύτερο πιάτο. Η αγωνιστική είναι σήμερα (25/11) και αναμένεται γεμάτη ένταση και σασπένς.

Τι έγινε όμως στην 1η; Τι είδαμε; Τι ξεχωρίσαμε; Τι μας εντυπωσίασε αρνητικά και τι θετικά;

Το πλάνο των Αράβων και οι Ιάπωνες που…καθάρισαν!

https://twitter.com/goal/status/1595026084919132163

Η ήττα της Αργεντινής από την Σαουδική Αραβία σόκαρε το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό. Παρά το γεγονός πως ο Μέσι άνοιξε το σκορ, είδε στη συνέχεια τους Άραβες να «φέρνουν τούμπα» το ματς και εν τέλει να παίρνουν το «τρίποντο». Κι όμως η Σαουδική Αραβία έδειξε πως είχε πλάνο στο παιχνίδι της. Μια ομάδα δουλεμένη εδώ και χρόνια με ένα ρόστερ χωρίς μεγάλες αλλαγές την τελευταία τετραετία.

Απέναντι σε μια Αργεντινή «κλειδωμένη», δίχως ιδέες και υποστήριξη προς τον Μέσι. Θα καταφέρει άραγε η «Αλμπισελέστε» να σώσει την παρτίδα ;

Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη ήταν η Ιαπωνία. Οι Ασιάτες ακριβώς όπως οι Άραβες νίκησαν τους Γερμανούς. Τους «καθάρισαν» για την ακρίβεια στην κόντρα επίθεση. Κάθε φορά που η κατοχή άλλαζε χέρια ένιωθες πως ο Μάνουελ Νόιερ κινδυνεύει. Με το ποδόσφαιρό τους, με τη στάση τους (δέχθηκαν πρώτοι γκολ και αμέσως πίεσαν ψηλότερα στο τερέν) και φυσικά με την καθαριότητά τους, οι Ιάπωνες έκαναν ξανά δωρεάν μαθήματα στο παγκόσμιο κοινό.

Μικρή αναφορά αξίζει και ο Καναδάς που παρά την ήττα από το Βέλγιο (1-0) ήταν ανώτερος της ομάδας του Μαρτίνεθ και σίγουρα μπορεί να πάρει τους πόντους που χρειάζεται για να συνεχίσει.

Τέσσερις για τους… «4»;

Όπως σε κάθε Μουντιάλ έτσι και στο συγκεκριμένο αγωνίζονται αρκετές ομάδες που μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Ομάδες που έχουν στο ρόστερ τους ποιότητα, εμπειρία και πλάνο. Στην πρεμιέρα είδαμε 4 από αυτές.

Πρώτα -με χρονολογική σειρά- την Αγγλία να καθαρίζει πανεύκολα το Ιράν σε ένα σόου της νέας γενιάς της. Η ομάδα του Σαουθγκέιτ φυσικά και μπορεί να πάει «μακριά τη βαλίτσα» αρκεί να μην δει πάλι…φαντάσματα στα νοκ-αουτ. Έπειτα είδαμε τη Γαλλία. Η Πάγκοσμια Πρωταθλήτρια πήγε στο Κατάρ για την υπεράσπιση του «στέμματος» με αρκετές σοβαρές απουσίες. Έδειξε όμως απέναντι στους Αυστραλούς (ναι οκέι δεν ήταν και ο πιο δύσκολος αντίπαλος) πως «δεν μασάει». Εύκολη νίκη με γκολ και θέαμα. Τώρα όμως αρχίζουν τα…δύσκολα!

Τα δύσκολα που θα βρει μπροστά της και η Ισπανία, καθώς την Κυριακή (27/11, 21:00) κοντράρεται με την Γερμανία που δε μπορεί παρά να κερδίσει το ματς αν θέλει να έχει ελπίδες. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε δικαίως κέρδισε όλα τα βλέμματα. Όχι μόνο για το εντυπωσιακό 7-0 επί της Κόστα Ρίκα, πολύ περισσότερο για το ποδόσφαιρο που έπαιξε.

Τέλος η Βραζιλία. Πολλοί λένε πως δεν υπάρχει Μουντιάλ μέχρι να παίξει η «Σελεσάο». Η παρέα του Νεϊμάρ αν και τα βρήκε σκούρα στο πρώτο ημίχρονο με τους Σέρβους, είδε τον Ριτσάρλισον να… «ντύνεται Σούπερμαν» και με δύο γκολ (το ένα απίθανο γυριστό) να τους δίνει τη νίκη. Η Βραζιλία του δεύτερου μέρους έπεισε και τον κάθε..άπιστο πως φέτος μπορεί να…χορέψει Σάμπα!

https://twitter.com/goal/status/1595878583708286981

Καλοί οι νέοι, αλλά αλλιώς οι παλιοί!

Σε αυτό το Μουντιάλ υπάρχουν δεκάδες νεαροί ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν. Από τον Γκάβι και τον Πέδρι της Ισπανίας μέχρι τον Γερμανό Μουσιάλα. Δε γίνεται όμως να μη σταθούμε και στους….παλιούς!

Με τα δύο γκολ του ενάντια στην Αυστραλία ο Ολιβιέ Ζιρού «έπιασε» τον Ανρί στην θέση των σκόρερ όλων των εποχών για τους «Τρικολόρ». Ευχή όλων να περάσει μόνος πρώτος με γκολ σε αυτή τη διοργάνωση. Γιατί; Γιατί μιλάμε για έναν επιθετικό που είναι πάντα εκεί. Πάντα δίνει λύσεις για την ομάδα περιμένοντας «καρτερικά» τη σειρά του, αφού δεν είναι πολυδιαφημισμένος όπως άλλοι συνάδελφοί του!

Κριστιάνο Ρονάλντο και ρεκόρ πάνε παρέα. Το πέναλτι-γκολ του στη νίκη της πατρίδας του επι της Γκάνας (3-2) τον έκανε τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που έχει σκοράρει σε 5 Μουντιάλ. Αδιανόητο. Ο Κριστιάνο παρά τα όσα συμβαίνουν (τα έχει προκαλέσει ο ίδιος βέβαια) γύρω από το όνομά του, δείχνει και είναι απολύτως συγκεντρωμένος. Είναι στο Κατάρ με σκοπό να βοηθήσει την πολύ ταλαντούχα Πορτογαλία να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί στο θεσμό…

https://twitter.com/English_AS/status/1595837626019373059