Οι τελικές βαθμολογίες σε οδηγούς και κατασκευαστές για το πρωταθλήμα της Formula 1 του 2022 μετά και το GP του Άμπου Ντάμπι.

Το πρωτάθλημα του 2022 για την Formula 1, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Mετά και την ολοκλήρωση του 22ου και τελευταίου αγώνα της φετινής σεζόν στην φαντασμαγορική πίστα της Γιας Μαρίνα στο Άμπου Ντάμπι. Μπορεί να μην είχαμε μάχη μέχρι τέλους για τον τίτλο όπως πέρσι, όμως οι όποιες βαθμολογικές εκρεμμότητες, όπως η μάχη για τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών, λύθηκαν οριστικά.

Πάμε λοιπόν να δούμε την οριστική διαμόρφωση της βαθμολογίας.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΔΗΓΩΝ

Mετά από μία μυθική ακόμα και για την σύγχρονη Formula 1, ατομική επίδοση με ρεκόρ 15 νίκων σε μία σεζόν, ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Παραμένοντας στην κορυφή με συνολική συγκομιδή 454 βαθμών. Οι περισσότεροι οποιουδήποτε πρωταθλητή της υβρδικής εποχής της F1 από το 2014! Best of the rest του φετινού πρωταθλήματος, ο Σαρλ Λεκλέρ στην δεύτερη θέση με 308 βαθμούς και μπροστά από τον τρίτο Σέρχιο Πέρεζ με 305 βαθμούς.

Την πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας των οδηγών συμπλήρωσαν ως τέταρτος ο Τζόρτζ Ράσελ (275 β.), ως πέμπτος ο Κάρλος Σάινθ (246 β.), ως έκτος 0 Λιούις Χάμιλτον (240 β.), ως έβδομος ο Λάντο Νόρις (122 β.), ως όγδοος ο Εστεμπάν Οκόν (92 β.), ως ένατος ο Φερνάντο Αλόνσο (81 β.) και ως δέκατος ο Βάλτερι Μπότας (48 β.). Μοναδικός οδηγός που δεν συγκέντρωσε βαθμούς ο Νίκο Χούλκενμπεργκ (17ος και 12ος στους δύο αγώνες που έτρεξε για την Aston Martin σε Μπαχρέιν και Σ. Αραβία).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

Μυθική ήταν η σεζόν του 2022 και για την Red Bull. Με τους “Τάυρους” να κατακτούν θριαμβευτικά και με συγκομιδή 759 βαθμών το πρώτο τους πρωτάθλημα στην υβριδική εποχή του σπορ. Και φυσικά το πρώτο μετά το 2013. Στην δεύτερη θέση, η Ferrari με 554 βαθμούς και στην τρίτη η Mercedes με 515 βαθμούς.

Απο εκεί και πέρα την άτυπη κορυφή του midfield κέρδισε η Alpine-Renault. Η οποία πήρε την τέταρτη θέση με 173 βαθμούς. Με πέμπτη την Mclaren με 159 βαθμούς, έκτη την Alfa Romeo παρότι ισόβαθμη με την (έβδομη τελικά) Aston Martin στους 55 βαθμούς, όγδοοη την Haas με 37 βαθμούς, ένατη την Alpha Tauri με 35 βαθμούς και τελευταία την Williams με 8 βαθμούς.