Ο Μαξ Φερστάπεν ολοκλήρωσε την φετινή σεζόν της F1 με νίκη στον αγώνα του Άμπου Ντάμπι. Δεύτερος ο Λεκλέρ και τρίτος ο Πέρεζ. Τέλος εποχής για τον σπουδαίο Σεμπάστιαν Φέτελ.

O Mαξ Φερστάπεν ολοκλήρωσε με τον ιδανικότερο τρόπο μια ονειρική για εκείνον σεζόν, κατακτώντας την νίκη στον αγώνα του τελευταίου Grand Prix για το 2022 στο Άμπου Ντάμπι. Πρόκειται για την 15η φετινή νίκη του Ολλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή και οδηγού της Red Bull Racing και την 35η της καριέρας του συνολικά.

Το βάθρο συμπλήρωσαν ο Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari) στην δεύτερη θέση και ο Σέρχιο Πέρεζ με την έτερη Red Bull στην τρίτη. Εξέλιξη, η οποία χάρισε στον Λεκλέρ και την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών. Στα θετικά, η διπλή παρουσία της Mclaren στους βαθμούς με την εντυπωσιακή 6η θέση του Λάντο Νόρις και την δέκατη του Ντανιέλ Ρικιάρντο στον τελευταίο του αγώνα για την βρετανική ομάδα.

Δέκατος εντός των βαθμών τερμάτισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ στον τελευταίο αγώνα της μεγάλης καριέρας του.

Σύνοψη του αγώνα:

Η εκκίνηση του τελευταίου αγώνα, βρήκε τον Μαξ Φερστάπεν να βγαίνει στην πρώτη στροφή μπροστά του Σέρχιο Πέρεζ. Λίγα μέτρα πίσω ο Χάμιλτον προσπέρασε τον Σάινθ για την τέταρτη θέση, την οποία ωστόσο επέστρεψε. Καθώς το προσπέρασμα έγινε αντικανονικά. Ο Χάμιλτον λίγο αργότερα αντιμετώπιζε προβλήματα ισχύος και κινούνταν αργά, χάνοντας έτσι αρκετά δευτερόλεπτα. Την ώρα που οι δύο Ferrari βρισκόντουσαν πίσω από τις Red Bull των Φερστάπεν και Πέρεζ.

Ο αγώνας κυλούσε σχετικά ήρεμα με την πρώτη εγκατάλειψη να έρχεται στα μισά του, από τον Φερνάντο Αλόνσο. Συγκεκριμένα στον 29ο γύρο λόγω μηχανικού προβλήματος. Σίγουρα οχι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει ο τελευταίος του αγώνας με την Alpine-Renault. Ο Πέρεζ στον 32ο μπήκε για αλλαγή ελαστικών και βγήκε πίσω από τις δύο Mercedes, στην 6η θέση.

Αφού μπήκαν και οι υπόλοιποι πιλότοι της πρώτης εξάδας στα pits, ο Πέρεζ ανέβηκε τρίτος, πίσω από τον Λεκλέρ. Με τους δυό τους να δίνουν μάχη μέχρι το φινάλε, για τη δεύτερη θέση η οποια και θα καθόριζε την αντίστοιχη δεύτερη για το πρωτάθλημα των οδηγών! Εκεί, άλλωστε ήταν και όλο το ενδιαφέρον του αγώνα, καθώς ο Φερστάπεν δεν θα είχε πρόβλημα να δει πρώτος την καρό σημαία πράγμα που και έκανε. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα (55ος γύρος), 0 Χάμιλτον αποχώρησε και αυτός με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ ο Πέρεζ κόλλησε στην κίνηση και δεν κατάφερε ποτέ να προσπεράσει τον Λεκλέρ. Ο οποίος τελικά ολοκλήρωσε την προσπάθειά του δεύτερος, με τον Μεξικανό να αρκείται στην τρίτη θέση.

Πέραν της τριάδας του βάθρου (Φερστάπεν, Λεκλέρ, Πέρεζ) την βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Κάρλος Σάινθ (Ferrari), Τζόρτζ Ράσελ (Mercedes), Λάντο Νόρις (Mclaren), Εστεμπάν Οκόν (Alpine-Renault), Λανς Στρολ (Aston Martin), Ντάνιελ Ρικιάρντο (Mclaren) και Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin).

Αποθέωση για Φέτελ

Το φινάλε του αγώνα, ωστόσο ήταν άκρως συγκινητικό. Καθώς, ο Σεμπάστιαν Φέτελ αντίκρυσε την τελευταία καρώ σημαία της καριέρας του εν μέσω αποθέωσης. Ο 35χρονος Γερμανός με τα χρώματα της Aston Martin μπορεί να τερμάτισε στην 10η θέση του αγώνα, όμως ο κόσμος τον χειροκρότησε σαν να ήταν αυτός ο νικήτης της κούρσας. Και εκείνος ανταπέδωσε με τα χαρακτηστικά “donuts” που συνηθίζουν να κάνουν οι οδηγοί στο τέλος της σεζόν. Ενώ και κατά την διάρκεια των δηλώσεων του απέσπασε το χειροκρότημα όλων.

Οι δηλώσεις του νικητή Μαξ Φερστάπεν:

“It was a good race, it was all about tyre management. I think we looked after the mediums quite well and then on hard tyres, I was literally managing from Lap 1 to the end. Incredible to win again here and the 15th win of the season is unbelievable. It’s been really enjoyable to work with the whole team and to be able to achieve something like this, this year. I know it’s going to be hard to replicate something like this, but it is also motivation to try and do well again next year”

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα:

Mε το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2022 να έχει ολοκληρωθεί, ακολουθεί η χειμερινή διακοπή πριν την έναρξη του αγωνιστικού προγράμματος της επόμενης σεζόν (2023). Το οποίο και θα ξεκινήσει ανεπίσημα με τα pre-season δοκιμαστικά του Μπαχρέιν στις 23-25 Φεβρουαρίου του νέου έτους. Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος του 2023, είναι προγραμματισμένη για τις 3-5 Μαρτίου ξανά στο εμιράτο του Μπαχρέιν και την πίστα του Σακχίρ. Εκεί όπου και θα δειξαχθεί το Grand Prix του Μπαχρέιν.