Κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες πριν, στα γήπεδα της Αμερικής, ο Όλεγκ Σαλένκο σταματούσε τα όνειρα του Καμερούν, γράφοντας παράλληλα ιστορία.

Ιούνιος του 1994. Τα βλέμματα απανταχού των φίλων του ποδοσφαίρου είναι στραμμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκεί που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής κοσμούν τα γήπεδα της Αμερικής με έναν και μόνο στόχο. Να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ. Ίσως η ύψιστη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του.

Η ελπίδα των «λιονταριών» και το ονειρικό βράδυ του Σαλένκο

Στον όμιλο της μετέπειτα πρωταθλήτριας κόσμου, Βραζιλίας, Σουηδία και Καμερούν μονομαχούν μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές για τη δεύτερη θέση που θα οδηγούσε στη φάση των νοκ-άουτ παιχνιδιών.

Στην τελευταία στροφή των ομίλων, οι Σκανδιναβοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Βραζιλία ενώ οι Αφρικανοί αγωνίζονται κόντρα στη θεωρητικά αδιάφορη Ρωσία που έχει ήδη δύο ήττες και θέλουν όχι μόνο τη νίκη αλλά και ήττα των Σουηδών από τη «Σελεσάο» για να προκριθούν στην επόμενη φάση.

Οι Ρώσοι και ιδιαίτερα ο Όλεγκ Σαλένκο είχαν διαφορετικά σχέδια.

Μόλις στο 15ο λεπτό ο Σαλένκο άνοιξε το σκορ για τη χώρα του, βάζοντας τα «λιοντάρια» με την πλάτη στον τοίχο από νωρίς.

Το Καμερούν έμοιαζε χαμένο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Λανθασμένα υπολόγιζε πως η Ρωσία δε θα διεκδικήσει κάτι από τον αγώνα, κάτι που όπως αποδείχθηκε πλήρωσε ακριβά.

Στο 41ο λεπτό του αγώνα οι Ρώσοι «έκρυψαν» τη μπάλα και ως τελικός αποδέκτης, ο Σαλένκο σκόραρε από κοντά για το 2-0.

Λίγο πριν την ανάπαυλα όμως και με το Καμερούν να δείχνει παραδομένο, ο διαιτητής της αναμέτρησης καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Ρωσίας.

Ο Σαλένκο ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και φυσικά δεν αστόχησε, συμπληρώνοντας το χατ-τρικ του πριν ολοκληρωθεί καν το ημίχρονο.

Η ιστορία όμως θα έδειχνε πως ο Σαλένκο δε θα έμενε στα τρία γκολ.

Με την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια, το Καμερούν κατάφερε να μειώσει σε 3-1 με τον Ροζέ Μιλά, ο οποίος στα 42 του χρόνια έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη για τα «λιοντάρια». Ο Σαλένκο πήρε ξανά το όπλο του και με δύο ακόμα τέρματά του στο 72΄ και το 75′ αντίστοιχα ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-1, πετυχαίνοντας το πέμπτο του γκολ σε ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα ένα ασύλληπτο ρεκόρ που θα έμενε αλώβητο μέχρι και σήμερα.

Το κερασάκι στην τούρτα για τη Ρωσία έβαλε στο 81ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ντμίτρι Ραντσένκο, επεκτείνοντας τον θρίαμβο της ομάδας του.

Για την ιστορία, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, Βραζιλία και Σουηδία έμειναν στο 1-1, σκορ που ούτως ή άλλως δε θα επέτρεπε στο Καμερούν να προκριθεί στην επόμενη φάση.