O Κριστιάνο Ρονάλντο «μίκρυνε» απότομα σαν άνθρωπος από τη στιγμή που επέλεξε να βάλει το εγώ του πάνω από το καλό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «απασφάλισε» και «έπαιρνε ζωές» στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο διάσημο Βρετανό δημοσιογράφο, Πιρς Μόργκαν, και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Talksport». Η μπάλα τους πήρε όλους, βλέποντας παντού δαίμονες και θεωρίες συνωμοσίας.  Δυστυχώς για τον ίδιο, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι όσο καλός είναι με τη μπάλα στα πόδια, τόσο κακός είναι με τα λόγια.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει μόνο αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης, η οποία θα προβληθεί ολόκληρη σε δύο μέρη, την Τετάρτη (16/11) και την Πέμπτη (17/11) στην πλατφόρμα του Sky Sports.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Τι δήλωσε ο Πορτογάλος;

Καταπέλτης κατά πάντων

Αρχικά, δήλωσε ότι «νιώθει προδομένος» από το σύλλογο, ενώ καταλογίζει στη διοίκηση και τον προπονητή ότι θέλουν να τον διώξουν από το Old Trafford. «Όχι μόνο ο προπονητής, αλλά και δύο – τρία ακόμη πρόσωπα. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια. Νιώθω ότι κάποιοι δεν με θέλουν εδώ, όχι μόνο φέτος, αλλά και πέρσι».

Παράλληλα, έδειξε πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τον νυν προπονητή του, Έρικ Τεν Χαγκ. «Δεν νιώθω σεβασμό για τον προπονητή, γιατί δεν με σέβεται ούτε εκείνος. Αν δεν με σεβαστείς, δεν θα σε σεβαστώ ούτε εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα πυρά του δε ξέφυγε ούτε ο πρώην προπονητής του στη Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράνγκνικ, «Μετά τον Όλε έφεραν τον αθλητικό διευθυντή, Ραλφ Ράνγκνικ, κάτι που δεν κατάλαβε κανείς. Αυτός ο τύπος δεν είναι καν προπονητής. Το ότι έφερε ένας μεγάλος σύλλογος όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένα αθλητικό διευθυντή εξέπληξε όχι μόνο εμένα αλλά και όλο τον κόσμο. Αν δεν είσαι καν προπονητής, πώς θα γίνεις το αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Δεν τον είχα ακούσει ποτέ».

Προσβλητικός, όμως, ήταν και απέναντι στον πρώην συμπαίκτη, Γουέιν Ρούνεϊ. Δε δίστασε μάλιστα, να προβάλλει την εμφάνισή του ως επιχείρημα στην κριτική που δέχεται από εκείνον «Δεν ξέρω γιατί με επικρίνει τόσο άσχημα. Μάλλον επειδή τελείωσε την καριέρα του και εγώ συνεχίζω να παίζω σε υψηλό επίπεδο. Δεν πρόκειται καν να πω ότι είμαι πιο ωραίος από εκείνον. Κάτι που είναι αλήθεια» ανέφερε χαμογελώντας.

Πέρα από τον Ρούνεϊ, όμως, και ο Γκάρι Νέβιλ, δέχτηκε τα πυρά του επειδή τόλμησε να του ασκήσει κριτική. «Δεν είναι φίλοι μου» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους 2 πρώην συμπαίκτες του.

Τέλος, έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της ομάδας του, αποκαλύπτοντας τις παθογένειές της: «Από τότε που έφυγε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν βλέπω καμία εξέλιξη στο κλαμπ, η πρόοδος είναι μηδενική. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όχι μόνο η πισινά, το τζακούζι ή και το γυμναστήριο. Σταμάτησαν στο χρόνο κάτι που με εκπλήσσει πάρα πολύ».

Το εγώ του Κριστιάνο ξανά πάνω από την ομάδα

Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο σημασία δεν έχει μόνο τι λες αλλά και ο τρόπος που το λες. Ανεξάρτητα από την αλήθεια των λεγόμενών του – που και αυτή αμφισβητήσιμη είναι – εμείς εξετάζουμε πάνω από όλα τις προθέσεις του και αυτές είναι ύπουλες. Ειδικότερα, είναι πασιφανές ότι με αυτήν την «εκρηκτική» του συνέντευξη προσπάθησε να φέρει τη Γιουνάιτεντ προ δεδικασμένου.

Ο 38χρονος καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να πάρει φανέλα βασικού υπό τις οδηγίες του Τεν Χαγκ και ωθεί τη Γιουνάιτεντ να λύσει το συμβόλαιό του. Αντί να πολεμήσει για μία θέση στο βασικό σχήμα επιστρατεύει αθέμιτα μέσα. Ο ίδιος, όπως λέει, προχώρησε σε αυτή τη συνέντευξη γιατί «οι οπαδοί πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια» και προσθέτει: «Θέλω το καλύτερο για τον σύλλογο. Γι’ αυτό ήρθα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Το timing της συνέντευξης του, όμως, λέει το αντίθετο. Αν τόσο πολύ ήθελε το καλό της ομάδας, θα μπορούσε να προβεί σε αυτές τις αποκαλύψεις από πέρυσι. Τότε, όμως, είχε τη φανέλα βασικού σπίτι του. Επομένως, τότε δεν είχε κανένα λόγο να τα βάλει τα με όλους και με όλα.

Με λίγα λόγια δηλαδή, ο Κριστιάνο επέλεξε να βάλει το εγώ του πάνω από την ομάδα. Σε μία περίοδο που ο σύλλογος βρίσκει μία αγωνιστική σταθερότητα υπό τις οδηγίες του Τεν Χαγκ, ο Πορτογάλος λειτούργησε ιδιοτελώς, αποσπώντας την προσοχή του κοινού. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το ίδιο είχε πράξει το καλοκαίρι, όταν έλαμπε δια της απουσίας του από την προετοιμασία. Τα φώτα στράφηκαν ξανά πάνω του όταν αρνήθηκε να κάνει το αυτονόητο και να υπακούσει την εντολή του προπονητή του να γίνει αλλαγή.

Ήταν οργανωμένο το έγκλημα του Κριστιάνο

Το οργανωμένο του εγκλήματος, όμως, μαρτυρά και η επιλογή του δημοσιογράφου που του πήρε συνέντευξη. Ο Πιρς Μόργκαν είναι δηλωμένος οπαδός του Κριστιάνο. Με κάθε ευκαιρία τον αποθεώνει και παράλληλα μειώνει την αξία του Λιονέλ Μέσι. Ο ίδιος ο Μόργκαν μάλιστα, παραδέχτηκε, ότι ο Κριστιάνο του ζήτησε να του πάρει τη συνέντευξη και όχι το ανάποδο.

«Ο Κριστιάνο μου ζήτησε να το κάνουμε. Τόσο απλό. Δεν το ζήτησα εγώ, εκείνος το ζήτησε. Ένιωσε πως ήταν η ώρα να μιλήσει. Ήξερε πως θα ακολουθήσουν εμπρηστικά σχόλια, ήξερε πως πρόκειται να ενοχλήσει πολλούς, αλλά νιώθει επίσης ότι πρέπει να το κάνει. Γνωρίζει πως ο κόσμος θα ασκήσει κριτική σε βάρος του, αλλά ξέρει επίσης ότι όσα λέει είναι αλήθεια. Κάποιες φορές η αλήθεια πονάει» λέει χαρακτηριστικά ο Άγγλος δημοσιογράφος.

Τα εν οίκω μη εν δήμω

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «μίκρυνε» απότομα με αυτές τις δηλώσεις του γιατί παραβίασε επίσης τον πιο σημαντικό άγραφο κανόνα των αποδυτηρίων. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Ο 38χρονος ποδοσφαιριστής αποκάλυψε αρκετές λεπτομέρειες για την κατάσταση που βρίσκεται το κλαμπ, εκθέτοντας το στο κοινό.

Αν είχε κρεμάσει τα παπούτσια του ή ήταν τηλεσχολιαστής, τότε δε θα υπήρχε λόγος να τον ψέξουμε. Από τη στιγμή, όμως, που είναι όχι μόνο παίκτης αλλά και αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οφείλει να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Μετά από αυτές τις δηλώσεις, έχει χαθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των συμπαικτών και του τεχνικού επιτελείου προς το πρόσωπό του. Προφανώς, βέβαια, ο Πορτογάλος γνώριζε πολύ καλά ότι θα συμβεί αυτό. Από τη στιγμή, όμως, που θέλει απεγνωσμένα να αποχωρήσει από το κλαμπ, προτιμά να βγάλει στη φόρα όλα τα άπλυτα της ομάδας του για να φτάσει μέχρι την πόρτα της εξόδου.

Το παρακάτω βίντεο με τη ψυχρή συνάντηση του με τον Μπρούνο Φέρναντεζ στα αποδυτήρια της εθνικής Πορτογαλίας είναι δείγμα του γυαλιού που όχι απλά ράγισε αλλά έγινε χίλια κομμάτια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ESPN FC (@espnfc)

Κριστιάνο, ο σεβασμός κερδίζεται, δεν απαιτείται

Ενδιαφέρον έχει πάντως, να αναλύσουμε και την ουσία ορισμένων από τις «αλήθειες» του Κριστιάνο. Στεκόμαστε περισσότερο στα λόγια του για τον Τεν Χαγκ για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Στη σχέση του Ολλανδού με τον Πορτογάλο υπήρχε σεβασμός αλλά μόνο από την μία πλευρά. Του προπονητή προς τον παίκτη. Και εξηγούμαστε.

Το περσινό καλοκαίρι, ο Κριστιάνο ξεκίνησε την προετοιμασία με τη Γιουνάιτεντ, μόλις 1 εβδομάδα πριν την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ. Θεωρητικά, ο Τεν Χαγκ είχε κάθε δικαιολογία για να τον αφήσει εκτός παιχνιδιών για τουλάχιστον ένα μήνα. Ωστόσο, έβαλε νερό στο κρασί του και συνεκτιμώντας τα δεδομένα του έδωσε λεπτά συμμετοχής ήδη από το πρώτο ματς της σεζόν κόντρα στη Μπράιτον. Στο επόμενο ματς, μάλιστα, με τη Μπρέντφορντ του έδωσε φανέλα βασικού, με τον Πορτογάλο να απογοητεύει και τη Γιουνάιτεντ να χάνει με το ταπεινωτικό 4-0.

Αν εξετάσουμε, μάλιστα, το χρόνο συμμετοχής του Κριστιάνο, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχει αγωνιστεί περισσότερο από όσο θα άξιζε με βάση τη συνεισφορά του. 

Ο Κριστιάνο έχει παίξει φέτος και με το παραπάνω

Ειδικότερα, σε συνολικά 16 ματς της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, ξεκίνησε 5 φορές ως βασικός, 5 φορές και μπήκε ως αλλαγή στο παιχνίδι. Επίσης σε 2 ματς έμεινε στον πάγκο καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και σε 4 ακόμη ματς ήταν εκτός αποστολής είτε λόγω τραυματισμού είτε επειδή τιμωρήθηκε για πειθαρχικό παράπτωμα (σ.σ. στο ματς με την Τσέλσι).

Επίσης, στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν βασικός και αναντικατάστατος, χάνοντας μόλις 9 λεπτά συμμετοχής από τα διαθέσιμα 450. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις μετράει 3 γκολ (σ.σ. ένα με πέναλτι) και 2 ασίστ σε 16 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (1.050 λεπτά συμμετοχής).

Ξεπερνάει δηλαδή σε χρόνο συμμετοχής τον Άντονι Μαρσιάλ (292) και τον Τζέιντον Σάντσο (907). Παράλληλα, δεν απέχει πολύ από τον Άντονι (1.087) και τον Μάρκους Ράσφορντ (1.423) που έχουν συνεισφέρει πολύ περισσότερα φέτος.

Επιπλέον, αν ο Τεν Χαγκ δε σεβόταν τον Κριστιάνο, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να τον «τελειώσει» όταν ο Πορτογάλος του αρνήθηκε να μπει αλλαγή στο 88ο λεπτό στο ματς με την Τότεναμ. Αντιθέτως, ο Ολλανδός χειρίστηκε όσο πιο διακριτικά γινόταν το ζήτημα και δεν κράτησε καμία κακία. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την τιμωρία 1 αγωνιστικής, ο Κριστιάνο αγωνίστηκε σε 2 σερί 90λεπτα.

Τέλος, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ουδέποτε ο Τεν Χαγκ δεν εξαπάτησε τον Κριστιάνο αναφορικά με το χρόνο συμμετοχής του. Ουδέποτε δεν έχει πει δημοσίως ότι ο Πορτογάλος θα ξεκινάει βασικός σε κάθε παιχνίδι. Θα ήταν άλλωστε, και αγενές προς τους υπόλοιπους παίκτες να κάνει μία τέτοια δήλωση.

Συμπερασματικά, όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό ενός κακομαθημένου σούπερ σταρ που δε μπορεί να δεχτεί την πραγματικότητα. Σε ηλικία 38 ετών δε γίνεται να φέρεσαι με τέτοια μικροπρέπεια επειδή θεωρείς ότι με το ζόρι πρέπει να παίζεις βασικός ακόμη και αν λέγεσαι Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο τέλος της ημέρας, αν θες να συγκρίνεσαι με την κλάση του Λιονέλ Μέσι, τότε δεν μπορείς να καλείς ένα δημοσιογράφο για μία 90λεπτη συνέντευξη στην οποία θα ξεκατινιάζεις πρώην συμπαίκτες, προπονητές και διοίκηση.