Οι Νετς ξεκίνησαν την χρονιά με το αριστερό, αντiμετωπίζοντας χιλιάδες προβλήματα. Μπορεί αυτή η κατάσταση να ανατραπεί ή θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο;

Αν κάποιος έλεγε το 2019, ότι οι Νετς θα είχαν αποτύχει παταγωδώς, μετά την απόκτηση του Καϊρι Ίρβινγκ και του Κέβιν Ντουράντ, μάλλον θα τον περνούσαν για τρελό. 

Ειδικά όταν στην τριάδα προστέθηκε και ο Τζέιμς Χάρντεν στα μέσα του 2020, οι περισσότεροι πίστεψαν πως ο ανταγωνισμός έχει εξαλειφθεί και μία νέα δυναστεία θα ήταν προ των πυλών.  

Τρία χρόνια μετά, με τον Χάρντεν να έχει αποχωρήσει από την ομάδα την προηγούμενη σεζόν, οι Νετς μοιάζουν με ένα ακυβέρνητο καράβι, έχοντας χίλια εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. 

Το κεφάλαιο Ντουράντ

Ντουράντ

Στις 30 Ιουνίου λοιπόν, ο Κέβιν Ντουράντ, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, ζήτησε επίσημα ανταλλαγή από την ομάδα της Νέας Υόρκης.

Η είδηση έπεσε σαν «βόμβα» σε ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο. Να θυμίσουμε πως ένα χρόνο πριν είχε υπογράψει τετραετή επέκταση με το Μπρούκλιν.

 Αργότερα έγινε γνωστό πως ο KD είχε δώσει τελεσίγραφο στον πρόεδρο των Νετς πως έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν ή στο ζευγάρι Σον Μάρκς και Στιβ Νας. Ο πρώτος είναι ο γενικός διευθυντής και ο δεύτερος ο προπονητής της ομάδας.  

Το Μπρούκλιν μπήκε στην κουβέντα για πιθανά ανταλλάγματα με πολλές ομάδες της λίγκας. Όπως ήταν φυσικό όμως οι απαιτήσεις του ήταν τεράστιες, αν αναλογιστεί κάνεις και το μέγεθος του παίκτη.

Καμία ομάδα δεν ήταν διατεθειμένη να «ξηλώσει» το ρόστερ της για να αποκτήσει τον Ντουράντ 

Προς τα τέλη Αυγούστου όμως, ο KD απέσυρε το αίτημά του για ανταλλαγή και οι Νεοϋορκέζοι ανακοινώνουν πως ο παίκτης τους θα συνεχίσει στην ομάδα.  

Ο «ιδιαίτερος» Ίρβινγκ

Κάιρι Ίρβινγκ

Πάμε λοιπόν και στον επόμενο σούπερ σταρ του διαθέτουν οι Νετς στο δυναμικό τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Καϊρί Ίρβινγκ.  

Γνωστός για τον εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτήρα που διαθέτει εκτός παρκέ.  

Την περσινή χρονιά ήταν κάθετα αντίθετος με την ιδέα να εμβολιαστεί κατά του Covid. Έτσι εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυαν στο ΝΒΑ δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε πάρα πολλά παιχνίδια. Έχασε λοιπόν ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης χρονιάς 

Γενικά πάντως, η διαθεσιμότητα του από το 2019 που υπέγραψε με τους Μπρούκλιν ήταν πάντα ένα θέμα για την ομάδα.  

Χαρακτηριστικά από τότε που μετακόμισε στην Νέα Υόρκη, έχει χάσει συνολικά 130 αγώνες. Συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. 

Αυτός ήταν και ο λόγος που η διοίκηση δεν του προσέφερε το συμβόλαιο πενταετούς ανανέωσης ύψος 245 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Έτσι, και η δική του παραμονή ήταν στον «αέρα» το καλοκαίρι. Εν τέλη δέχτηκε την πρόταση των Νετς για επέκταση συμβολαίου για άλλον έναν χρόνο, με απολαβές 36,5 εκατομμύρια. 

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε πριν μερικές μέρες. Ο ίδιος δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μία ταινία του 2018, που είναι γεμάτο αντισημιτικά σχόλια.  

Φυσικά και η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση και οι Νετς τον έθεσαν εκτός ομάδας για τους επόμενους πέντε αγώνες τουλάχιστον. Χωρίς φυσικά να πληρωθεί για το διάστημα που θα είναι απών.  

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις όπως είναι φυσικό και η συνέχεια προβλέπεται ενδιαφέρουσα.  

Τα αγωνιστικά προβλήματα

Μπεν Σίμονς © EPA

Πέραν όμως των εξωαγωνιστικών θεμάτων που βασανίζουν την ομάδα, το πρόβλημα μεταφέρετε και εντός του παρκέ.  

Έχουν κάνει μια κακή εκκίνηση στο πρωτάθλημα. Παρόλο που στα πρώτα επτά παιχνίδια της σεζόν αγωνίστηκαν με τους Ίρβινγκ και Ντουράντ. Στην διάθεση τους επίσης είναι και o Μπεν Σίμονς, που έγινε κάτοικος Μπρούκλιν μετά την ανταλλαγή του Χάρντεν στους Σίξερς. 

Στο βασικό τομέα που υστερούν σημαντικά οι Νετς είναι η άμυνα. Εκεί είναι που χωλαίνουν και ψάχνουν λύσεις απεγνωσμένα. Να σημειώσουμε πως και την προηγούμενη χρονιά που ήταν πλήρεις, στην κανονική περίοδο, κατατάχθηκαν στην 22η θέση αμυντικά σε όλο το ΝΒΑ. 

Πάντως, ένας υγιής Σίμονς θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα, καθώς το ταλέντο του είναι φανερό στο αμυντικό κομμάτι.  

Επίσης εκεί που «πονάει» είναι και στη θέση του Center. Με μόνο δυο ψηλούς στην ομάδα είναι αδύνατο να αντέξει στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος. Και να σημειωθεί πως δεν είναι καν πρωτοκλασάτα. Μιλάμε για τον Νικ Κλάξτον και τον Ντέι Ρον Σαρπ. 

Στην ομάδα βρίσκεται επίσης και ο τραυματίας Σεθ Κάρι, που μπορεί να δώσει αρκετές επιθετικές λύσεις και ο Τι Τζέι Γουόρεν. Επίσης στο ρόστερ βρίσκεται ο Πάτι Μίλς και ο Τζο Χάρις.

Το Μπρούκλιν, την περασμένη Τρίτη απέλυσε τον Στιβ Νας, μετά την κακή εκκίνηση στο πρωτάθλημα.

Το αγωνιστικό κομμάτι πάντως, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα εσωτερικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, δείχνουν να μην έχουν τελειωμό.

Σίγουρα αυτή η ομάδα θα μας απασχολήσει ξανά στο κοντινό μέλλον. Και το πιο πιθανότερο σενάριο είναι, να μην είναι για καλό λόγο. Τα υπόλοιπα στο μέλλον…