Ο Ολυμπιακός θα κριθεί από πάνω μέχρι κάτω την Κυριακή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τα «κλειδιά» που μπορούν να φέρουν διπλό.

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα που θα διανύσει ο Ολυμπιακός. Όχι τόσο για το παιχνίδι με τη Ναντ, όσο για το ερχόμενο αιώνιο ντέρμπι ενάντια στον Παναθηναϊκό. Ο πρωτοπόρος της φετινής Superleague περιμένει στη Λεωφόρο με ανοιχτές αγκάλες τους Πειραιώτες. Για να αποδείξουν πως φέτος είναι η χρονιά τους και για να τελειώσουν ουσιαστικά την υπόθεση πρωτάθλημα. Βέβαια, υπάρχει και η ΑΕΚ που με το νέο της γήπεδο είναι αρκετά ανεβασμένη. Όπως και να έχει, βασικός αντίπαλος για τον ΠΑΟ είναι ο ΟΣΦΠ.

Αυτό διότι είναι μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία τρία χρόνια. Το όνομα που κουβαλάει θα συνοδεύεται πάντα με πιθανή κατάκτηση τίτλου, όσο άσχημα και να παίζει μέσα στη χρονιά. Αν μη τι άλλο φέτος το «τριφύλλι» έχει κάνει ιστορικό ξεκίνημα με 10/10. Έχει πάρει όλα τα ντέρμπι ως τώρα (εκτός με ΠΑΟΚ, εντός με ΑΕΚ και Άρη). Παρά τους τραυματισμούς του δείχνει πως έχει μέταλλο αντάξιο του πρωταθλητή.

Τι διακυβεύεται για τον Ολυμπιακό την Κυριακή

Ωστόσο, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα κριθούν πάρα πολλά για το φετινό πρωτάθλημα. Για τον Ολυμπιακό ίσως κριθεί και η χρονιά ολόκληρη. Ό,τι προσπαθεί να χτίσει ο Μίτσελ από τις 21 Σεπτεμβρίου, θα φανεί αν έχει στέρεες βάσεις στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Εξαρχής ο Ισπανός προπονητής είχε πάρα πολύ δύσκολο έργο. Αφενός να παρουσιάσει μια ομάδα καλύτερη από τον αποτυχημένο προκάτοχό του, Κάρλος Κορμπεράν. Ο οποίος τα έκανε ρόιδο και ήταν ένα τρομερό λάθος από πλευράς διοίκησης των «ερυθρόλευκων».

Ο Ολυμπιακός την Κυριακή θα πρέπει να φανερώσει πολλές αρετές. Αρχικά να επιβεβαιώσει πως μπορεί φέτος να κάνει την ανατροπή και να πάρει ξανά το πρωτάθλημα. Μιας και το ματς της Πέμπτης με τη Ναντ θα είναι το τελευταίο του στην Ευρώπη για τη σεζόν 2022-23. Η ομάδα του Πειραιά ίσως να έχει το κορυφαίο από πλευράς προσώπων ρόστερ των τελευταίων ετών. Το κακό όμως είναι πως ο Μίτσελ έχει να διαχειριστεί πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές.

Όπως έχουμε δει, έχει κάνει αρκετά πειράματα στις ενδεκάδες. Κάποια του βγήκαν, κάποια άλλα όχι. Ίσως στη διακοπή για το Μουντιάλ να έχει τον χρόνο να κατασταλάξει σε μια στάνταρ ενδεκάδα. Όχι ότι σιγά-σιγά δεν το έχει κάνει, αφού ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν μόνιμα φανέλα βασικού. Ο Ολυμπιακός λοιπόν, θα πρέπει κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο να αγωνιστεί όπως αρμόζει στο μεγάλης δημοτικότητας ρόστερ του. Ειδάλλως, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και τα όνειρα για τίτλο θα χαθούν. Ακόμα και με την ύπαρξη των playoff.

Το… μισό πρωτάθλημα διακυβεύεται την Κυριακή. Η νίκη είναι μονόδρομος για τους Πειραιώτες τόσο από άποψη γοήτρου όσο και από βαθμολογικής άποψης. Θα κληθεί να σκοράρει στην έδρα του ΠΑΟ από τον Μάιο του 2021. Τότε που συνέτριψε τους «πράσινους» με 4-1. Την περσινή σεζόν χρειάστηκε να φτάσουμε στα playoff και το ματς της 11ης Μαΐου για να πετύχει γκολ απέναντί τους γενικά. Ακόμη κι αν το έκανε, ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από το Φάληρο με 2-1.

Οι παίκτες-κλειδιά που χρειάζεται ο Ολυμπιακός

Όσο βάθος κι αν διαθέτει στο ρόστερ του ο πρωταθλητής Ελλάδας, δεν έχει πάρει όσα θα μπορούσε από πολλούς παίκτες του. Η άμυνα είναι το τρωτό σημείο του από διάφορες απόψεις. Ο παραγκωνισμός του Σισέ μετά την τραγική εμφάνισή του με την Καραμπάγκ (0-3). Η ξαφνική αποχώρηση του Μανωλά στις… καθυστερήσεις της μεταγραφικής περιόδου. Ο τραυματισμός του Μπα στο ματς με τη Λαμία. Ο Ολυμπιακός αναγκαστικά θα πρέπει να παίξει με τους Σωκράτη και Ντόι απέναντι στον ΠΑΟ. Και επίσης θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιων εκ των δυο στο διαδικαστικού χαρακτήρα παιχνίδι με τη Ναντ. Το οποίο μόνο ψυχολογία θα του δώσει αν έρθει η πρώτη νίκη στους ομίλους του Europa League.

Ενδεχομένως ο Μίτσελ να χρησιμοποιήσει τον Εμβιλά σε ρόλο στόπερ. Το έχει κάνει πρόσφατα και του βγήκε. Ο Γάλλος είναι καθαρά ανασταλτικός παίκτης, αλλά στο κέντρο. Όμως, στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι, συνεπώς «παίζει» αρκετά το όνομά του ενόψει ντέρμπι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα πρέπει κάποιος να μαρκάρει αποτελεσματικά τον Παλάσιος ο οποίος είναι σε φόρμα και πέρσι στα playoff είχε σκοράρει στο «Καραϊσκάκη».

Επιπλέον, ο Ολυμπιακός χρειάζεται να έχει σε καλή μέρα τους Χάμες, Μπακαμπού, Μπίελ και Ινμπεόμ Χουάνγκ. Μαζί και τον Ελ Αραμπί. Κρατάμε μια επιφύλαξη, διότι θα δούμε την τελευταία στιγμή αν ο Μίτσελ βάλει ως μοναδικό σέντερ φορ τον Μπακαμπού ή τον Ελ Αραμπί. Εκτός κι αν τους χρησιμοποιήσει και τους δυο. Οι υπόλοιποι που αναφέραμε δεν γίνεται να λείπουν από την ενδεκάδα στη Λεωφόρο. Αυτοί θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν την εξαιρετική φέτος άμυνα του Παναθηναϊκού. Από κει και πέρα, ό,τι μπορέσει να πάρει από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ενδεκάδας, μόνο καλό θα είναι.

Προφανώς και είναι αυτονόητο πως ο Πασχαλάκης θα είναι κάτω από τα δοκάρια. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έχει δείξει εξαιρετικό πρόσωπο και σταθερότητα. Μονάχα από τη Φράιμπουργκ δέχτηκε γκολ, στο ματς όπου έκανε συγκινητική εμφάνιση. Ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι κράτησε το μηδέν στα ματς με Παναιτωλικό και Λαμία (αμφότερα 2-0). Το αναφέρουμε ειδικά διότι ο Ολυμπιακός εφέτος δεν φημίζεται για την ικανότητά του να κρατά το μηδέν στην άμυνα…