Η «Χρυσή Μπάλα» του 2022 πήγε δίκαια στα χέρια του Καρίμ Μπενζεμά. Ο Τιμπό Κουρτουά «παραπονέθηκε» πως η θέση του δεν βοηθάει για να πάρει κανείς αυτό το βραβείο και το Debut.gr σας παρουσιάζει τους πέντε τερματοφύλακες που... παραλίγο να τα καταφέρουν!

Ο Λεβ Γιασίν είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει βραβευτεί με τη «Χρυσή Μπάλα».

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1963 ο γκολκίπερ από την τότε Σοβιετική Ένωση πήρε το βραβείο που ως τώρα κάνεις άλλος στη θέση του δεν έχει καταφέρει να «αγγίξει».

Με αφορμή λοιπόν τις δηλώσεις του Τιμπό Κουρτουά στην εκδήλωση της φετινής «Χρυσής Μπάλας», σας παρουσιάζουμε τους 5 τερματοφύλακες που «ανέβηκαν στο βάθρο» αλλά δεν πήραν την πρώτη θέση.

Ντίνο Τζοφ (1973)

Χρυσή Μπάλα

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του είδους και παράλληλα είναι ο γηραιότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής (40 ετών) ως αρχηγός μάλιστα! Ο Ντίνο Τζοφ, ο 6 φορές πρωταθλητής Ιταλίας και κατά το IFFHS 3ος καλύτερος κίπερ του 20ου αιώνα έκανε μια σπουδαία σεζόν το 1973.

Κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Γιουβέντους και έφτασε σε τρεις τελικούς (Ευρωπαϊκό κύπελλο, κύπελλο Ιταλίας και Διηπειρωτικό) τους οποίους όμως έχασε! Ο Ιταλός πορτιέρε είδε εκείνη τη χρονιά τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ να τον αφήνει δεύτερο στην ψηφοφορία του κορυφαίου ατομικού βραβείου.

Ίβο Βίκτορ (1976)

Χρυσή Μπάλα

Ο Τσέχος τερματοφύλακας πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Τσεχοσλοβακία και το μεγαλύτερο μέρος αυτής στην Ντούκλα Πράγας (1963-1977). Αναδείχθηκε 5 φορές ως κορυφαίος Τσεχοσλοβάκος ποδοσφαιριστής ενώ 2 φορές πήρε το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της Ευρώπης.

Το 1976 μπορεί η Ντούκλα Πράγας να μην πήρε το πρωτάθλημα, αλλά ο Βίκτορ ήταν ήρωας στο Euro. Ο Τσέχος ήταν καθοριστικός σε τη διάρκεια του τουρνουά. Στον ημιτελικό απέναντι στην πανίσχυρη Ολλανδία του Κρόιφ, οι δικές του αποκρούσεις αποδείχθηκαν κρίσιμες και η ομάδα του πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Η Δυτική Γερμανία ήταν ένας σκληρός αντίπαλος που λύγισε στα πέναλτι. Οι καθοριστικές αποκρούσεις στη διαδικασία του Βίκτορ και το διάσημο πέναλτι του Πανένκα έδωσαν το τρόπαιο στην Τσεχοσλοβακία.

Ο Βίκτορ φυσικά ήταν μέλος της κορυφαίας εντεκάδας του τουρνουά αλλά στη «Χρυσή Μπάλα» είδε από πάνω του τους τρομερούς τότε Ρομπ Ρένσενμπρινκ και Φράντς Μπεκενμπάουερ (νικητής).

Όλιβερ Καν (2001)

Είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει βρεθεί 2 φορές στην τελική «τριάδα» της «Χρυσής Μπάλας». Στην καριέρα του αγωνίστηκε μονάχα σε 2 συλλόγους, την Καρλσρούη και την Μπάγερν Μονάχου. Συνολικά πανηγύρισε 23 τίτλους, μεταξύ των οποίων το Τσάμπιονς Λιγκ, το ΟΥΕΦΑ, καθώς και 8 πρωταθλήματα Γερμανίας! Παράλληλα έχει κερδίσει 7 φορές το βραβείο του κορυφαίου γκολκίπερ της Μπουντεσλίγκα.

Το 2001 δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον Καν και την Μπάγερν, αφού υπέστησαν αποκλεισμό σοκ από ομάδα τρίτης κατηγορίας στο κύπελλο. Ωστόσο η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Η Μπάγερν κατέκτησε το πρωτάθλημα και ο Καν το βραβείου του καλύτερου τερματοφύλακα για 6η φορά. Στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Γερμανός δέχθηκε μονάχα 3 γκολ, αλλά το καλύτερο το κρατούσε για τον τελικό. Κόντρα στη Βαλένθια και μετά το 1-1 κανονικής διαρκείας και παράτασης, ο Καν απέκρουσε 3 πέναλτι και έδωσε την κούπα στους Βαυαρούς.

Όμως, η φανταστική σεζόν του Μάικλ Όουεν δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης για τον νικητή της «Χρυσής Μπάλας». Ο Καν έμεινε στην 3η θέση πίσω και από τον Ραούλ.

Τζίτζι Μπουφόν (2006)

Με πάνω από 1.000 συμμετοχές σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, θεωρείται από πολλούς ως κορυφαίος της γενιάς του. Από το 2012 μέχρι και την αποχώρησή του από τη Γιουβέντους, ο Τζίτζι κέρδιζε τουλάχιστον ένα τρόπαιο τη σεζόν! Επιπλέον, έχει στο σπίτι του 12 βραβεία κορυφαίου κίπερ της σεζόν στην Σεριέ Α καθώς και 5 για τον κορυφαίο της σεζόν στη θέση του!

Το 2006 σε επίπεδο συλλόγων, ο Μπουφόν πανηγύρισε μονάχα το πρωτάθλημα, το οποίο αργότερα ανακλήθηκε λόγω του γνωστού σκανδάλου «Calciopolis». Στο Μουντιάλ της Γερμανίας όμως ο Ιταλός ήταν μαγικός! Ο Μπουφόν «έσπασε τα κοντέρ» καθώς δέχθηκε μονάχα 2 γκολ σε όλη τη διοργάνωση, κρατώντας ανέπαφη εστία στα 5 από τα 7 ματς! Δεν δέχθηκε γκολ για 453 συνεχόμενα λεπτά και οι αποκρούσεις του στον «μυθικό» ημιτελικό με τη Γερμανία κράτησαν «ζωντανούς» τους Ιταλούς που πήραν την πρόκριση στην παράταση.

Στο γκαλά της ΦΙΦΑ, ο σπουδαίος πορτιέρε είδε τον συμπαίκτη του σε Γιουβέντους και εθνική, Φάμπιο Καναβάρο να κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα». Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Μπουφόν κατετάγη 2ος διότι ο συμπαίκτης του είχε διπλάσιες συμμετοχές στη σεζόν από εκείνον. Επιπλέον, ο Καναβάρο αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μάνουελ Νόιερ (2014)

Από το 2011 έως και σήμερα, στα 36 του, ο Νόιερ έχει χάσει μονάχα μια φορά το πρωτάθλημα στη Γερμανία! Έχει κατακτήσει ένα Μουντιάλ, δύο Τσάμπιονς Λιγκ και συνολικά ακόμη 17 τρόπαια. Ο πέντε φορές καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου έφτασε πολύ κοντά στο κορυφαίο ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο το 2014.

Η Μπάγερν κατέκτησε εύκολα το εγχώριο ντάμπλ, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη μετέπειτα νικήτρια Ρεάλ Μαδρίτης. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας όμως ο Νόιερ ήταν φανταστικός. Τα «πάντσερ» μετά από μια εύκολη πρόκριση στα νοκ άουτ απέκλεισαν τη Γαλλία και την οικοδέσποινα Βραζιλία (στο ιστορικό 1-7) για να βρεθούν στον τελικό με την Αργεντινή. Ο Νόιερ ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε και η προβολή του Γκέτσε έδωσε τον τίτλο στους Γερμανούς.

Ήταν η χρονιά του. Η χρονιά που τελειοποίησε και αυτό το μοναδικό στυλ του ως τερματοφύλακας – λίμπερο. Ωστόσο είδε τον Κριστιάνο των 61 γκολ να κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» και τον Μέσι για άγνωστο λόγο και αιτία να του παίρνει ακόμη και τη 2η θέση, όταν μήνες πριν εκείνος του είχε στερήσει τον μεγαλύτερο τίτλο στο ποδόσφαιρο….!