Η «Χρυσή Μπάλα» για το 2022 κατέληξε πανάξια στα χέρια του Καρίμ Μπενζεμά και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει λίγα λόγια για τα βραβεία αλλά και την… Μάντσεστερ Σίτι!

Η φετινή «Χρυσή Μπάλα» δε γινόταν να μην καταλήξει στον Μπενζεμά. Κατά καιρούς έχουμε δει τρομερές αδικίες (Ινιέστα, Ριμπερί) αλλά πραγματικά φέτος θα μιλούσαμε για σκάνδαλο αν ο Γάλλος δεν «κατακτούσε» το κορυφαίο ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο.

Στα 34 του λοιπόν ο Μπενζεμά έγινε κάτοχος της «Χρυσής μπάλας» για πρώτη φορά στην καριέρα του, αφήνοντας 2ο τον Σαντιό Μανέ και 3ο τον Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατετάγη 20ος, ενώ ο Λιο Μέσι δε βρέθηκε καν στους κορυφαίους 30!

Η σεζόν της ζωής του!

Η ποδοσφαιρική σεζόν που πέρασε ήταν μακράν της δεύτερης η κορυφαία για τον Μπενζεμά. Με τη Ρεάλ πανηγύρισε το Τσάμπιονς Λίγκ όντας καθοριστικότατος, το πρωτάθλημα στη Λα Λίγκα, το Ευρωπαϊκό και το Ισπανικό Σούπερ Καπ. Σκόραρε 42 φορές σε 44 αγώνες και ήταν ο κεντρικός άξονας παιχνιδιού της ομάδας.

Πέτυχε 2 συνεχόμενα χατ τρικ στα νοκ αουτ του Τσάμπιονς Λίγκ και γενικότερα μας χάρισε στιγμές μαγείας. Έγινε έτσι στα 34 του ο 2ος γηραιότερος ποδοσφαιριστής που κατακτά το βραβείο, πίσω μόνο από τον Λόταρ Ματέους. Ο Γερμανός ήταν 41 (!) ετών όταν το 1956 αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής!

Το “Κλάσικο” μεταφέρθηκε και στα βραβεία!

Το απόγευμα της Κυριακής η πλειοψηφία του πλανήτη ήταν μπροστά στις οθόνες της. Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» η κυνική Ρεάλ Μαδρίτης νικούσε με 3-1 την αναποτελεσματική Μπαρτσελόνα και πήγαινε μόνη πρώτη στο +3 από τους «μπλαουγκράνα».

Το βράδυ της επομένης (17/10), το «Κλάσικο» εν μέρει μεταφέρθηκε και στο γκαλά της FIFA. Εκτός του Καρίμ Μπενζεμά, ο «φύλακας Άγγελος» της Ρεάλ, Τιμπό Κουρτουά κατέκτησε το βραβείο «Λεβ Γιασίν» που δίνεται στον κορυφαίο τερματοφύλακα της σεζόν. Άφησε -δίκαια- πίσω του τους Άλισον (2ος), Έντερσον (3ος) και Μεντί (4ος).

Στον αντίποδα η Μπαρτσελόνα θα μπορεί να λέει πως…κέρδισε αυτή την άτυπη μάχη. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αναδείχθηκε κορυφαίος επιθετικός της χρονιάς. Δε γινόταν αλλιώς, έχοντας 50 τέρματα σε 46 συμμετοχές. Επιπλέον, το βραβείο του κορυφαίο νεαρού ποδοσφαιριστή «έμεινε» στη Βαρκελώνη. Πέρσι ήταν ο Πέδρι, φέτος ο Γκάβι. Ο Ισπανός χαφ πραγματοποίησε μια σπουδαία σεζόν και πήρε το βραβείο από τους εξίσου εξαιρετικούς Καμαβινγκά (2ος) και Μπέλινγχαμ (3ος).

Τέλος, η παίκτρια της γυναικείας ομάδας της Μπάρσα, Αλεξία Πουτέγιας πήρε την αντίστοιχη «Χρυσή μπάλα», 2η συνεχόμενη μάλιστα!

Η «αξία απορίας» απόφαση για τη Σίτι.

Ένα βραβείο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της κορυφαίας ομάδας της σεζόν. Φέτος λοιπόν, το συγκεκριμένο δόθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, την πρωταθλήτρια Αγγλίας. Μια απόφαση που ξεσήκωσε αντιδράσεις αλλά και….γέλια. Μια απόφαση που είναι να απορείς πως και με ποια κριτήρια πάρθηκε.

Όταν μια Ρεάλ Μαδρίτης κάνει αυτή τη μυθική σεζόν στο 14ο Τσάμπιονς Λίγκ της ιστορίας της και παράλληλα κατακτά και το πρωτάθλημα. Κανείς δεν αμφιβάλει πως η Σίτι είναι μια πραγματική μηχανή που παίζει τρομερά θελκτικό ποδόσφαιρο. Όμως την περασμένη σεζόν πανηγύρισε μονάχα το πρωτάθλημα (όχι μικρό κατόρθωμα φυσικά!).

Και το πιο αστείο ποιο είναι; Πως η «βασίλισσα» δεν κατετάγη καν 2η, αλλά 3η, πίσω από τη Λίβερπουλ που πήρε τα δυο «άσημα» κύπελλα στο Νησί. Είναι να απορείς….

Χρυσή μπάλα