Ο Μαξ Φερστάπεν είναι και μαθηματικά πλέον πρωταθλητής της F1 για το 2022. Δείτε τις βαθμολογίες όπως διαμορφώθηκαν σε οδηγούς και κατασκευαστές μετά τον αγώνα της Ιαπωνίας.

To φινάλε του αγώνα του GP Iαπωνίας στην ιστορική Σουζούκα, βρήκε τον Μαξ Φερστάπεν οχι απλά νικητή αλλά και να πανηγυρίζει την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος για δεύτερη διαδοχική σεζόν στην Formula 1.

Ο αγώνας αυτός επίσης αποτέλεσε και τον 18ο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Με τέσσερις γύρους να απομένουν για το φινάλε της σεζόν τον Νοέμβριο στο Άμπου Ντάμπι (20/11). Πάμε λοιπόν να δούμε πώς έχουν διαμορφωθεί οι βαθμολογίες σε οδηγούς και κατασκευαστές.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ:

Στην βαθμολογία των οδηγών, ο Μαξ Φερστάπεν επιτέλους μπορεί να πανηγυρίσει (και επίσημα) την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού πρωταθλήματος του. Εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την κορυφή στην βαθμολογία των οδηγών με 366 βαθμούς.

Και αυτό γιατί με τέσσερις αγώνες να απομένουν είναι στο +113 από τον δεύτερο πια Σέρχιο Πέρεζ (253β.) και στο +114 από τον Σαρλ Λεκλέρ (252β.). Φυσικά δεν υπάρχουν πια περιθώρια ανατροπής. Ο Μονεγάσκος της Ferrari μετά και τον αγώνα της Σουζούκα υποχώρησε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Οσον αφορά τις άλλες βαθμολογικές… εκρεμμότητες, πέραν της τυπικής κυρίως μάχης Πέρεζ-Λεκλέρ για τον φιναλίστ του πρωταθλήματος, “ανοικτή” είναι και η μάχη για την 4η θέση. Μεταξύ των Τζόρτζ Ράσελ και Κάρλος Σάινθ. Η διαφορά των δύο οδηγών είναι μόλις 5 βαθμοί (207-202).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ:

Στους κατασκευαστές, η Red Bull μετράει αντίστροφα και για την τυπική πλέον κατάκτηση του πρωταθλήματος. Παραμένοντας σταθερά στην πρώτη θέση με 619 βαθμούς. Η Ferrari έχει σχεδόν κατοχυρώσει την δεύτερη θέση όντας στους 454 βαθμούς. Αρκετά μπροστά από την Mercedes που συμπληρώνει την τριάδα με 387 βαθμούς.

Στην μάχη της 4ης θέσης, η Alpine-Renault πήρε ξανά σημαντικό προβάδισμα από την Mclaren μετά και το 4-7 των οδηγών της στον αγώνα του Ιαπωνικού Grand Prix. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι πλέον στους 13 βαθμούς (143-130).

Τέλος, σε άλλα αξιοσημείωτα συνεχίζει να κερδίζει έδαφος η Aston Martin. Η Βρετανική ομάδα βρίσκεται με 45 βαθμούς στην 7η θέση, όμως έχει πλησιάσει αρκετά την Alfa Romeo που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της με μόλις 7 βαθμούς παραπάνω. Ενώ και με τέσσερις αγώνες να απομένουν έχει ρεαλιστικές ελπίδες πλέον για την 6η θέση.