Αφού οι ομάδες του ΝΒΑ δεν την εμπιστεύθηκαν, η Μπέκι Χάμον πήγε στο WNBA και στην πρώτη της σεζόν ως επικεφαλής coach τα σάρωσε όλα κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Μπέκι Χάμον πήρε μια απόφαση που τελικά έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Επέλεξε να αφήσει τη θέση της ως βοηθός τού Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Και να τραβήξει τον δικό της δρόμο.

Ποιος ήταν αυτός ο δρόμος; Να αναλάβει φυσικά χρέη head coach στους Λας Βέγκας Έισις. Για το αν δικαιώθηκε τελικά δεν χωράει καμία κουβέντα. Αναδείχθηκε Coach of The Year στο WNBA και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Κάνοντας ότι δεν κατάφερε ως παίκτρια.

Για άλλη μία φορά λοιπόν απέδειξε πως έχει όλα τα φόντα και τις ικανότητες να είναι επικεφαλής μιας ομάδας. Είτε πρόκειται για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, είτε για το WNBA. Από την πρώτη της κιόλας σεζόν έφερε αποτελέσματα. Διαψεύδοντας πανηγυρικά όποιον πίστεψε πως δεν είναι έτοιμη για το βήμα παραπάνω στην καριέρα της.

Το ρίσκο της Χάμον, τα τρελά λεφτά και η δικαίωση των Έισις

Το καλοκαίρι του 2021 οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς είχαν περάσει τη Χάμον από συνέντευξη για τη θέση του head coach. Τελικά η ομάδα του Όρεγκον έκανε πίσω και προσέλαβε τον Τσάνσι Μπίλαπς. Αυτό όμως δεν πτόησε την 45χρονη τεχνικό.

Παρέμεινε στο Σαν Αντόνιο και πριν λίγους μήνες επέλεξε να αναλάβει τους Έισις. Ο σύλλογος από το Λας Βέγκας τής έδειξε αμέσως πόσο την ήθελε. Τόσο με λόγια, όσο και με πράξεις. Ο ιδιοκτήτης, Μαρκ Ντέιβις, τής προσέφερε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του WNBA. Αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Δείχνοντάς της την αμέριστη εμπιστοσύνη του.

Η Χάμον πήρε το ρίσκο, είπε το «ναι» και όλα πήραν τον δρόμο τους. Έχτισε μια συμπαγή ομάδα και κατάφερε να τη φέρει στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Το ρεκόρ 26-10 έφερε προσδοκίες στο Λας Βέγκας για τα play-offs. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στο φινάλε.

Η καλύτερη επίθεση του WNBA (90,9 πόντους μ.ο) έδειξε τα… δόντια της στην postseason και έφερε τον τίτλο στη Νεβάδα. Στον πρώτο γύρο ξεπεράστηκε το εμπόδιο των Φοίνιξ Μέρκιουρι με 2-0, ενώ στα ημιτελικά το 3-1 επί των Σιάτλ Στορμ άνοιξε τον δρόμο προς τον τελικό. Εκεί με το 3-1 κόντρα στους Κονέκτικατ Σαν ήρθε η απόλυτη δικαίωση.

Η ώρα για το μεγάλο βήμα

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Χάμον το… τερμάτισε στο WNBA από την πρώτη της σεζόν. Ο στόχος του πρωταθλήματος επετεύχθη. Όπως και ένα ατομικό «στοίχημα» με την ανάδειξή της σε Coach of The Year. Προφανώς και μπορεί να μείνει κυνηγώντας πολλαπλές διακρίσεις.

Όμως δεν θα ήταν δίκαιο. Η θέση της 45χρονης είναι στο ΝΒΑ και στην άκρη του πάγκου μιας ομάδας. Φυσικά δεν είναι στο χέρι της. Όπως φυσικά και δεν θα πει άμεσα το «ναι» σε όποια πρόταση ενδεχομένως να προκύψει. Όπως δήλωσε η ίδια στο «ΝΒΑ Today» και τη Μαλίκα Άντριους, πηγαίνει όπου έρθει η ευκαιρία και όπου δείχνουν πως πραγματικά τη θέλουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της τόσο ΝΒΑ, όσο και στο WNBA. To να βρεθεί στα φανταχτερά παρκέ του μαγικού κόσμου θα είναι απλά το φυσικό επακόλουθο. Η αρχή άλλωστε έγινε τον Δεκέμβρη του 2020 όταν ανέλαβε τη θέση του Γκρεγκ Πόποβιτς μετά την αποβολή του έμπειρου κόουτς κόντρα στους Λέικερς.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, η Μπέκι Χάμον θα κάθεται στον θρόνο της και θα απολαμβάνει τη… θέα ως η «βασίλισσα» του WNBA!