Η Μπέκι Χάμον μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ να αναλάβει χρέη head coach σε ομάδα ΝΒΑ και να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο.

«Αν θες να με προσλάβεις, θα βρεις έναν λόγο να το κάνεις. Αν δεν θες να με προσλάβεις, θα βρεις έναν λόγο επίσης. Τόσο απλό», ανέφερε χαρακτηριστικά η βοηθός προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς, Μπέκι Χάμον, σε πρόσφατη συνέντευξη της στον δημοσιογράφο Τζαμπάρι Γιανγκ και το «CNBC Sports». Η 44χρονη προπονήτρια βρέθηκε στο στόχαστρο των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς για να αναλάβει τη θέση του head coach, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Χωρίς φυσικά να την πτοεί τίποτα.

Θρύλος του γυναικείου μπάσκετ και μελλοντική Hall of Famer, με 5.841 πόντους (12η όλων των εποχών), 1.705 ασίστ (6η όλων των εποχών) και έξι φορές All Star, σε 16 σεζόν στο WNBA. Αγωνιζόμενη σε Νιου Γιορκ Λίμπερτι και Σαν Αντόνιο Σταρς. Η Χάμον έχει γράψει τη δική της ιστορία στο μπάσκετ της Αμερικής, όντας έτοιμη να κάνει το ίδιο και ως προπονήτρια. Από το 2014, είναι βοηθός του μεγάλου δασκάλου, Γκρεγκ Πόποβιτς, στους Σπερς. Έχοντας διανύσει έναν δύσκολο και μακρύ δρόμο. Ώστε να θεωρείται πλέον έτοιμη για να καθίσει στην άκρη του πάγκου κάποιας ομάδας του ΝΒΑ.

Μαθήτρια της… σχολής Πόποβιτς

Μπέκι Χάμον: Έτοιμη να αναλάβει ομάδα ΝΒΑ... χθες

Όταν η Χάμον αποσύρθηκε, το 2014, βρέθηκε κατευθείαν στο πλευρό του έμπειρου τεχνικού. Όντας η δεύτερη βοηθός προπονητή στην ιστορία του ΝΒΑ, πίσω μόνο από τη Λίζα Μπόγερ (Κλίβελαντ Καβαλίερς) το 2001. Σκοπός της να μυηθεί στα μυστικά της προπονητικής από τον καλύτερο. Ο Πόποβιτς την ξεχώρισε άμεσα για «το μπασκετικό της IQ, την όρεξη της για δουλειά και τις ικανότητες της», όπως τόνισε ο ίδιος την ημέρα της πρόσληψής της.

Η εμπιστοσύνη του «Ποπ» κερδήθηκε εύκολα, με την 44χρονη να γίνεται η πρώτη γυναίκα που προπονεί ομάδα Summer League (2015), κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο, ενώ εκείνη τη σεζόν ήταν ξανά πρωτοπόρος καθώς βρέθηκε στο προπονητικό σταφ σε All Star Game.

Ικανή όσο δεν πάει…

Μπέκι Χάμον: Έτοιμη να αναλάβει ομάδα ΝΒΑ... χθες

Επτά σεζόν στο Σαν Αντόνιο. Δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Η Χάμον έχει αναλάβει καθήκοντα σκάουτινγκ, δημιουργεί πλάνα για τα παιχνίδια, αλλά και στρατηγικές. Αυτό την έχει βοηθήσει να εξελιχθεί καθώς αν αυτό που ετοίμασε δεν αρέσει στον Πόποβιτς τότε θα πρέπει να γίνει ξανά.

Όμως ο «Ποπ» είναι ένας άνθρωπος που ακούει πάντα τις ιδέες των συνεργατών του. Δίνοντας τους ελευθερία και κίνητρο, που τους προετοιμάζει για όταν γίνουν πρώτοι προπονητές. «Έχω εξελιχθεί υπό την επίβλεψη του. Μαζί του έμαθα πολλά συστήματα και έλαβα ηγετικές ικανότητες. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά να μάθω», έχει αναφέρει η ίδια.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, έπειτα από μία από τις γνωστές «εκρήξεις» του Πόποβιτς προς τους διαιτητές, εκείνος αποβλήθηκε, με τη Χάμον να γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χρέη head coach σε αγώνα ΝΒΑ.

Έτοιμη για το μεγάλο βήμα

Μπέκι Χάμον: Έτοιμη να αναλάβει ομάδα ΝΒΑ... χθες

«Σε κάθε αγώνα που έχω δώσει στη ζωή μου ήμουν δεύτερη και είμαι εντάξει με αυτό. Έτσι είναι, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω πολύ καλά με τι έρχομαι αντιμέτωπη», επισήμανε μιλώντας για τη διαδικασία που ακολουθεί μια ομάδα που επιλέγει προπονητή.

Ναι. Η Χάμον έρχεται δεύτερη στις επιλογές. Αυτό (δυστυχώς) δεν είναι είδηση. Όμως εκείνη είναι έτοιμη να σπάσει το στερεότυπο και αργά ή γρήγορα θα πετύχει τον στόχο της. Ο Πόποβιτς δεν ξεχωρίζει τους βοηθούς του βάζοντας «ταμπέλες» όπως πρώτος, δεύτερος κλπ. Όμως, αποχωρώντας για τα αποδυτήρια στον αγώνα που προαναφέραμε, έδειξε την 44χρονη και φώναξε: «Τους έχεις…».

Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που μας δίνει εύκολα να καταλάβουμε πως διαθέτει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια ομάδα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Οι ικανότητες της είναι δεδομένες και όταν ένας άνθρωπος σαν τον Πόποβιτς δίνει έτσι τα… κλειδιά σε έναν άνθρωπο, δίχως να το σκεφτεί, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά, όσον αφορά τη δικαιολογία της ετοιμότητας.

Μπέκι Χάμον: Έτοιμη να αναλάβει ομάδα ΝΒΑ... χθες

Συνοψίζοντας, η Μπέκι Χάμον είναι μια άκρως καταρτισμένη τεχνικός. Όταν της δοθεί η ευκαιρία να προπονήσει δεν θα είναι επειδή κάποια ομάδα θα θελήσει απλά να γίνει «αυτή που προσέλαβε μια γυναίκα ως head coach» μόνο και μόνο για να πρωτοπορήσει. Δεν θα το ήθελε και η ίδια άλλωστε. Θα αναλάβει το τιμόνι ενός franchise επειδή το αξίζει. Γιατί το αξίζει.

Και όπως έχει πει η ίδια: «Δεν θέλω να βγω στις ειδήσεις επειδή είμαι η πρώτη γυναίκα (προπονητής). Στο τέλος της ημέρας θέλω να βγω στις ειδήσεις επειδή προσλήφθηκα γιατί έχω τα προσόντα».