Ο Ολυμπιακός επέλεξε να πορευτεί με τον Μίτσελ στον πάγκο μετά την απόλυση Κορμπεράν και ο Ισπανός καλείται να λύσει πολλά σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ομάδα. Το μικρότερο είναι η βαθμολογική διαφορά…

Τα πράγματα στον Ολυμπιακό τρέχουν με αμείωτους ρυθμούς. Κανείς δεν περίμενε, όταν ξεκινούσε η χρονιά, πως οι εξελίξεις στις τάξεις των «ερυθρόλευκων» θα ήταν τόσες πολλές και η ομάδα δεν θα είχε μπει σε έναν ρυθμό κανονικότητας. Και δεν φαίνεται πως θα μπει σύντομα… Οι αλλαγές πάνε και έρχονται στο «λιμάνι». Μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Κάρλος Κορμπεράν, ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον Ισπανό (παλιό γνώριμο) Μίτσελ. Θεώρησε πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει λειτουργικό τον Ολυμπιακό και να τον επαναφέρει σε φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό;

Τα λάθη

Από την αρχή της σεζόν φαινόταν πως η χρονιά δεν θα κυλούσε ομαλά. Η ανανέωση της συνεργασίας με τον Πέδρο Μαρτίνς και η αποχώρησή του λίγους μήνες μετά, περιέπλεξε τα πράγματα. Οι «μουρμούρες» είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη σεζόν, η διοίκηση έδειξε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που «αναγέννησε» τον Ολυμπιακό όμως στο τέλος απέτυχαν και οι δύο. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν προετοίμασε σωστά την ομάδα, έκανε μία κακή προετοιμασία (που τώρα φαίνεται ακόμα περισσότερο) και δεν έδειξε πως μπορεί να διορθώσει τα περσινά λάθη. Μοιραία ήρθε και η αποχώρησή του από την ομάδα. Στο τέλος της κουβέντας κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε να σβήσει τα όσα πέτυχε ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.

Ακολούθησε η έναρξη της συνεργασίας με τον Κάρλος Κορμπεράν. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως «στοίχημα». Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και πιο απλά σε σχέση με τον Ισπανό προπονητή. Παρέλαβε μία ομάδα σε κακή κατάσταση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ένα μήνα μετά, ο Κορμπεράν αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό. Δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και να βάλει τον Ολυμπιακό σε έναν ρυθμό κανονικότητας. Έκανε λάθη; Σαφώς. Και μάλιστα πολλά. Ειδικά στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ρόστερ. Είναι πλήρως υπεύθυνος; Όχι! Το πιο σωστό θα ήταν να πούμε πως δεν ήταν ο κατάλληλος να αναλάβει τη δεδομένη χρονική στιγμή τον Ολυμπιακό. Το να κριθεί σαν καλός ή κακός προπονητής, με βάση την παρουσία του στον Ολυμπιακό και με όλα όσα απασχολούσαν την ομάδα, δεν είναι τόσο δίκαιο. Ίσως υπό κανονικές συνθήκες να μπορούσε να σταθεί στους «ερυθρόλευκους». Μπορεί πάλι και όχι. Αυτό δεν θα το μάθουμε…

Και τώρα Μίτσελ 

Ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Μίτσελ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας σε μία αρκετά δύσκολη στιγμή. Αυτές τις μέρες ακούστηκαν πολλά και δυνατά ονόματα ώστε να αναλάβουν τον σύλλογο. Δεν ήταν εύκολο να συμβεί από πολλές απόψεις. Το κασέ τους ήταν αρκετά υψηλό, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση, με ένα πολυάριθμό ρόστερ και με πολλά προβλήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση. Πολλοί ήταν αυτοί που αρνήθηκαν διότι δεν ήθελαν να αναλάβουν «ένα καράβι που είναι μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα».

Ο Μίτσελ γνωρίζει τον Ολυμπιακό, ξέρει τι χρειάζεται η ομάδα και έρχεται να εργαστεί σε ένα γνώριμο περιβάλλον. Στα θετικά θεωρούνται πως είναι ένας άνθρωπος με δυνατή προσωπικότητα που μπορεί να οργανώσει και να «επιβληθεί» στους ποδοσφαιριστές. Με τον Μίτσελ στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τρόπαια, πέτυχε μεγάλες νίκες στην Ευρώπη αλλά από ένα σημείο και μετά η υπόθεση κάπου… στράβωσε. Μην ξεχνάμε πως η αποχώρηση Μίτσελ από τον Ολυμπιακό δεν έγινε και με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Μίτσελ

Δεν είναι μόνο θέμα προπονητή

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος προπονητής και να ερχόταν αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό θα είχε να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα. Η διοίκηση του Ολυμπιακού έκρινε πως αυτή τη στιγμή η ομάδα χρειάζεται έναν προπονητή που γνωρίζει καλά το περιβάλλον. Το αν θα αποδειχθεί σωστή επιλογή θα φανεί στην πορεία και μέσα από τα αποτελέσματα.

Αυτό που επείγει και αγχώνει τον Ολυμπιακό δεν είναι η βαθμολογική διαφορά. Είναι αρχή του πρωταθλήματος και απομένουν αρκετοί αγώνες μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα που καλείται άμεσα να λύσει. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ξανά ψυχολογία, νοοτροπία Ολυμπιακού και καθαρές αποφάσεις από τον νέο προπονητή. Η 11αδα δεν είναι… παιχνίδι να «ισοπεδώνεται» από αγώνα σε αγώνα, ούτε είναι λογικό την μια να είσαι βασικός και την άλλη εκτός αποστολής. Οι παίκτες στο Ρέντη πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και μετά ο νέος προπονητής που θα έρθει να δουλέψει πάνω στους βασικούς τομείς μιας ομάδας. Είναι ο Μίτσελ ο κατάλληλος άνθρωπος; Θα φανεί στην πορεία…

Βοηθός του Μίτσελ ο Χουάν Κάρλος Μαντιά

Ο Χουάν Κάρλος Μαντιά θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του Μίτσελ στον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός ήταν μαζί του στη Μαρσέιγ, στη Μάλαγα, στην Πούμας και στη Χετάφε.

Ο Μαντιά είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται εδώ και χρόνια τυφλά ο Μίτσελ. Είναι εκείνος που αναλαμβάνει το κομμάτι της ανάλυσης των αγώνων, που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες και χαριτολογώντας ο Μίτσελ έλεγε σε Ισπανούς δημοσιογράφους ότι «του έχω δώσει το ελεύθερο να μου κάνει ακόμη και παρατηρήσεις και τις κάνει πάντοτε με επιχειρήματα, με εικόνα και με βίντεο. Εγώ πολλές φορές λειτουργώ με το συναίσθημα, αλλά εκείνος με την υπομονή, με την εικόνα και με την πολύωρη μελέτη».

Ο 55χρονος Ισπανός έχει καθίσει στο παρελθόν ως πρώτος προπονητής σε ισπανικές ομάδες, όπως στις Σαμπαντέλ, Αλαβές, Χέρκουλες, Τενερίφη, Σανταντέρ και Λογκρονιές.

Έχει ακουστεί έντονα πως ρόλο στον Ολυμπιακό θα έχει και ο Εστέμπαν Καμπιάσο. Το όνομά του είχε ακουστεί ακόμα και γι’ αυτό του πρώτου προπονητή. Σύντομα θα γίνει γνωστό αν αξιοποιηθεί από κάποιο άλλο πόστο.