Ο Πέδρο Μαρτίνς αποχώρησε από τον Ολυμπιακό έπειτα από σχεδόν 4,5 χρόνια. Ο αποκλεισμός και η εικόνα της ομάδας απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα αποτέλεσαν και τα τελευταία του παιχνίδια ως προπονητής του Ολυμπιακού. Όμως, είναι μόνο αυτό που πρέπει να θυμόμαστε από την «ερυθρόλευκη» θητεία του;

Όταν ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον Πέδρο Μαρτίνς, αυτό που επικρατούσε στον Πειραιά ήταν μόνο αβεβαιότητα. Μία χρονιά που ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο (πρόκριση στους ομίλους του Champions League) εξελίχθηκε σαν εφιάλτης. Μία πραγματική καταστροφή. Και ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν η σανίδα σωτηρίας.

Βαγγέλης Μαρινάκης και Πέδρο Μαρτίνς συναντήθηκαν στο Λονδίνο και συμφώνησαν, με τον Πορτογάλο να ανακοινώνεται επισήμως ως νέος τεχνικός του Ολυμπιακού στις 9 Απριλίου 2018. Δεν κουβαλούσε μεγάλη καριέρα στις πλάτες του. Είχε όμως κάτι καλύτερο. Όρεξη για δουλειά. Ήρθε στην Ελλάδα ενώ η σεζόν ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Είδε τους παίκτες σε ώρα αγώνα. Πήρε τις αποφάσεις του και μαζί με τον σύλλογο προχώρησαν σε ολική αλλαγή.

Μετά από 221 παιχνίδια, 143 νίκες, 41 ισοπαλίες και μόλις 37 ήττες τα λόγια για τον Πέδρο Μαρτίνς απλά περισσεύουν.

Έργα και ημέρες του Πέδρο Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ο μακροβιότερος προπονητής στον πάγκο του Ολυμπιακού. Σε μία ομάδα και σε μία χώρα που ο προπονητής είναι πάντα το εξιλαστήριο θύμα, ο Πορτογάλος επέζησε. Ακόμα και την πρώτη του χρονιά που δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, η ομάδα έπαιξε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο, πέτυχε σπουδαίες νίκες στην Ευρώπη (απέκλεισε τη Μίλαν) και έδειξε πως είναι ξανά εδώ. Δεν πρέπει να ξεχνά κανένας σε τι κατάσταση ανέλαβε ο Πέδρο Μαρτίνς τον Ολυμπιακό. Από τις λίγες φορές που έρχεται προπονητής στον Πειραιά και ο Ολυμπιακός δεν είναι πρώτος…

Το ταξίδι συνεχίστηκε… Και στη συνέχεια το καράβι πάντα έφτανε στον προορισμό του. Τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, έχοντας δύο συμμετοχές σε ομίλους Champions League και άλλες τόσες σε ομίλους Europa League και πάντα, κάθε χρονιά, οδηγώντας τους ερυθρόλευκους σε ευρωπαϊκή συνέχεια μετά την αλλαγή της ημερολογιακής χρονιάς. Και όλα αυτά με σπουδαίες εμφανίσεις και νίκες στο ενεργητικό του. Φοβερά ματς και νίκες με την Άρσεναλ, ο άδικος αποκλεισμός με την Γουλβς, το συγκλονιστικό φινάλε με την Αϊντχόφεν. Και άλλες μεγάλες αναμετρήσεις.

Επί Μαρτίνς ο Ολυμπιακός πέτυχε… διάνα στις επιλογές παικτών οι οποίοι αναδείχθηκαν και έφεραν (ή θα φέρουν) χρήματα στα ταμεία. Όλα αυτά πιστοποιούν τη διορατικότητα της αρχικής επιλογής, αφετέρου καταδεικνύουν και την αλλαγή στάτους του ίδιου του Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα παντελώς άσημος διεθνώς και φεύγει έχοντας πλέον μπει για τα καλά στη διεθνή προπονητική μαρκίζα. Μαζί με τον Μαρτίνς συνεπάγεται πως και ο Ολυμπιακός μόνο κέρδισε από αυτή τη συνεργασία.

Θα μπορούσε να φύγει σαν ήρωας αλλά δεν το έκανε

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Πέδρο Μαρτίνς βρέθηκε μακριά από τον Ολυμπιακό. Από ένα σημείο και μετά δεχόταν πολλές προτάσεις. Αυτές ήταν είτε οικονομικά δελεαστικές είτε προτάσεις που έδειχναν πως έχει ανέβει επίπεδο και προσελκύει μεγάλες ομάδες (Φούλαμ). Δεν αποχώρησε ποτέ. Δεν άφησε τον Ολυμπιακό εκτεθειμένο. Ήξερε πως είχε μία δουλειά στη μέση. Αυτό ήταν διατεθειμένος να κάνει και φέτος χωρίς να γνωρίζουμε αν θα κατάφερνε να… γυρίσει τον διακόπτη. Όμως η κατάσταση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που ίσως η αλλαγή να έμοιαζε επιτακτική.

Ποια ήταν τα λάθη και που «στράβωσε» η υπόθεση;

Όπλο του Πέδρο Μαρτίνς ήταν η υγεία στα αποδυτήρια. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό, η ομάδα ήταν συμπαγής και στα καλά και στα άσχημα. Αυτό άλλαξε από την περσινή σεζόν. Κάποιες κακές επιλογές σε παίκτες, κάποια κακά αποτελέσματα έφεραν «ανακατωσούρα». Πίστευε πως μπορούσε να κάνει την ολική ανατροπή. Δεν τα κατάφερε.

Φαινόταν πως δεν μπορούσε να εμπνεύσει το ίδιο τους παίκτες του. Πολλοί έμειναν στάσιμοι, «εξαφανίστηκαν» και δεν θύμιζαν τους παίκτες που είχε συνηθίσει να βλέπει ο κόσμος. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει την ταυτότητά του και ο Μαρτίνς τον ρόλο του «Profesor».

Οι… βεντέτες με κάποιους παίκτες είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Όμως πρέπει και για το καλό της ομάδας να αφήνονται πίσω. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως ήταν ακόμα εδώ. Η απόφασή του να αφήσει εκτός πλάνων τον Φορτούνη είναι κάτι που δεν… ακούστηκε καλά. Όχι τόσο προπονητικά αλλά παικτικά. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας και στη δημιουργία φάσεων. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι ο παίκτης. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα ο προπονητής. Ένας τέτοιου είδους παίκτης όμως λείπει από τον Ολυμπιακό όταν η κατάσταση δείχνει στάσιμη.

Στην υπόθεση του Κώστα Φορτούνη δεν πρέπει να παραλείψουμε κάτι. Η πρώτη χρονιά του Φορτούνη επί Μαρτίνς ήταν από τις καλύτερές του. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και ο Ολυμπιακός κάποιες από τις καλύτερές του εμφανίσεις τις έκανε χωρίς τον Φορτούνη. Άρα, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Το «Last Dance» δεν ήταν το ιδανικό αλλά αυτό που μένει είναι η παρακαταθήκη

Ο Πέδρο Μαρτίνς φεύγει από τον Ολυμπιακό μετά από μία άσχημη ήττα. Όχι και ο καλύτερος τρόπος για όλα όσα πρόσφερε. Έλυσε φιλικά το συμβόλαιό του και αποχώρησε σαν σωστός «Profesor». Δεν πρέπει σαν τελευταία ανάμνηση από τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό να μείνει αυτή η ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα. Δεν αρμόζει ούτε σε εκείνον ούτε στον Ολυμπιακό.

Ακόμα και μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Πέδρο Μαρτίνς παραμένει ένας από τους καλύτερους προπονητές που πέρασαν από τον Ολυμπιακό. Κατάφερε να γίνει ο μακροβιότερος κόουτς στην ιστορία του Ολυμπιακού σε μία θητεία. Ανέλαβε να χτίσει τον νέο Ολυμπιακό και τον επανέφερε στην κορυφή. Εξελίχθηκε προπονητικά και μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασαν μία ομάδα που κατέκτησε τίτλους και έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αυτά είναι που αφήνει πίσω του ο Πέδρο Μαρτίνς και όχι «καμένη γη»…