Το Ευρωμπάσκετ βρίσκεται στη τελική του ευθεία. Τα ρεκόρ όμως συνεχίζονται καθώς ο Πονίτκα έγινε ο τέταρτος παίκτης που σημειώνει τριπλ νταμπλ. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τη λίστα των παικτών που έχουν κάνει κάτι ανάλογο.

Ευρωμπάσκετ 2022. Το Ευρωμπάσκετ των εκπλήξεων; Για κάποιος ίσως ναι, για κάποιους ίσως και όχι. Εντούτοις, ο αποκλεισμός της παρέας του Ντόνσιτς από την Πολωνία επαλήθευσε τους μεν και διέψευσε τους δε. Το χθεσινό στραπάτσο των Σλοβένων όμως συνοδεύτηκε και με ένα άλλο ρεκόρ. Η εξωπραγματική εμφάνιση του Ματέους Πονίτκα με ένα ιστορικό τριπλ νταμπλ τον προσέθεσε στη λίστα με τους παίκτες που έχουν πετύχει κάτι ανάλογο στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει τις χώρες τους σε μεγάλες διακρίσεις.

Ματέους Πονίτκα (16 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ)

Ευρωμπάσκετ 2022

Το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι στο μεγάλο φαβορί. Μετά λοιπόν από τη Σερβία και την Ελλάδα και η Σλοβενία έπεσε θύμα των εκπλήξεων. Η εντυπωσιακή Πολωνία έχοντας αποκλείσει τους πάντα υπολογίσιμους Κροάτες, αυτή την φορά έκαμψαν την αντίσταση των Ντόνσιτς, Ντράγκιτς και των άλλων. Ωστόσο, ο θρίαμβος αυτός είχε όνομα και επίθετο. Ο Ματέους Πονίτκα μόλις στο τρίτο δεκάλεπτο γίνεται ο τέταρτος παίκτης που πετυχαίνει τριπλ νταμπλ σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Ο Πολωνός shooting guard έκανε ότι ήθελε στο παρκέ και έβαλε τις βάσεις για το θαύμα της χθεσινής μέρας. Μάλιστα, η χθεσινή του εμφάνιση έκανε πολλούς να αναρωτιούνται γιατί αυτός ο παίκτης δεν αγωνίζεται στο NBA.

Στόγιαν Βράνκοβιτς (12 πόντους, 13 ριμπάουντ, 10 μπλοκς)

Παναθηναϊκός: 8+1 Κροάτες στην ιστορία του - Από τους Βράνκοβιτς & Κόμαζετς στον Χεζόνια - Eurohoops

Ταξιδεύουμε στο όχι και τόσο μακρινό 1993. Ο μικρός τελικός της Κροατίας με την Ελλάδα έμελλε να είναι για εκείνον ένας από τους κορυφαίους του αγώνες. Το τελικό σκορ (99-59) μαρτυρά το πόσο ζόρικα ήταν τα πράγματα για τους Έλληνες διεθνείς. Στην αντίπερα όχθη, ο Βράνκοβιτς έκανε ότι ήθελε στις δύο πλευρές του παρκέ. Ιδίως στο δεύτερο μέρος που ο ρυθμός του αγώνα άνοιξε. Εκεί ο Κροάτης center μάζευε κάθε πιθανό ριμπάουντ ενώ υπερασπίστηκε με τον πιο ιδανικό τρόπο το καλάθι πετυχαίνοντας 10 μπλοκς.

Τόνι Κούκοτς (15 πόντους, 12 ριμπάουντ, 11 ασίστ)

Όταν ο Κούκοτς διέλυσε τους Αμερικάνους (vid) | Gazzetta

Δύο χρόνια αργότερα από το ρεκόρ του Βράνκοβιτς, έρχεται ο Τόνι Κούκοτς για να αποδείξει για μια ακόμη φορά την εκτελεστική αλλά και την δημιουργική του δεινότητα. Αυτή τη φορά σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ. Σε έναν αγώνα ομίλου απέναντι στη Φιλανδία, ο Κροάτης playmaker σκοράροντας κατά ριπάς στο πρώτο μέρος και δημιουργώντας ως επί τον πλείστον στο δεύτερο μέρος έθεσε τις βάσεις για μια εύκολη σχετικά νίκη απέναντι στους Φιλανδούς με σκορ 92-77.

Αντρέι Μαντάτς (14 πόντους, 10 ριμπάουντ, 11 ασίστ)

Και φτάνουμε αισίως στον τελευταίο της παρέας. Στο τελευταίο χρονικά Ευρωμπάσκετ το 2017 ο Ρουμάνος  Αντρέι Μάντάτς αποτέλεσε το βασικό πυλώνα έτσι ώστε η τότε συνδιοργανώτρια Ρουμανία να διεκδικήσει μια μεγάλη νίκη απέναντι στο Μαυροβούνιο. Ή ήττα εν τέλει δεν αποφεύχθηκε. Ωστόσο, ο αγώνας έχει μείνει χαραγμένος καθώς σημειώθηκε το τελευταίο τριπλ νταμπλ πριν και από το χθεσινό.

Τέσσερα ιστορικά τριπλ νταμπλ. Πονίτκα, Βράνκοβιτς, Κούκοτς και Μαντάτς έχουν γράψει το όνομά τους με χρυσά γράμματα και αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ. Αναμφίβολα λοιπόν ανήκουν στο πάνθεον αυτής της διοργάνωσης.