Ο Ματέουζ Πονίτκα έκανε triple double (26π., 16ρ., 10ασ.) και η Πολωνία αποκαθήλωσε (87-90) τους Σλοβένους από πρωταθλητές Ευρώπης. Σε ένα άλλο συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, η Γαλλία νίκησε την Ιταλία και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Eurobasket.

Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται! Μετά τη Σερβία και την Ελλάδα, ένα ακόμα φαβορί έμεινε εκτός. Η Σλοβενία των Ντόντσιτς και Ντράγκιτς «έπεσε θύμα» του διαστημικού Πονίτκα. Ο Πολωνός ήταν από… άλλο πλανήτη, πήρε από το χέρι την ομάδα του και την πήγε στα ημιτελικά του Eurobasket. Μεγάλη νίκη και της Γαλλίας που άφησε εκτός συνέχειας την Ιταλία του Ποτσέκο.

Ας δούμε αναλυτικά μέσα από το Debut.gr τι συνέβη στα τελευταία παιχνίδια της φάσης των «8»

⇒ Γαλλία – Ιταλία 93-85

Οι χαμένες βολές του Σιμόνε Φοντέκιο στα 16΄΄ για τη λήξη της κανονικής διάρκειας του προημιτελικού με την Ιταλία, ενίσχυσαν την αντεπίθεση των Γάλλων, οι οποίοι έστειλαν τον αγώνα στην παράταση (77-77κ.α.) κι ακολούθως δεν είχαν πρόβλημα να επιβάλουν το ρυθμό τους και να πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2022, στο Βερολίνο. Το συγκρότημα του Βενσάν Κολέ επικράτησε με 93-85 των Ιταλών, μπήκε στη ζώνη των μεταλλίων και θα αντιμετωπίσει την Πολωνία με στόχο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φοντέκιο, αστόχησε και στο νικητήριο λέι απ στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας, αδυνατώντας να στείλει τους Ιταλούς στα ημιτελικά Ευρωμπάσκετ μετά από 17 χρόνια. Νωρίτερα, το ντράιβ του Τομά Ερτέλ στα 5.2΄΄ είχε πετύχει την σωτήρια όπως εξελίχθηκε ισοφάριση για τους Γάλλους.

Ο Ερτέλ οδήγησε την επίθεση της Γαλλίας με 20 πόντους και 8 ασίστ, ενώ κομβική ήταν και η εμφάνιση του Ρουντί Γκομπέρ στη ρακέτα με 19 πόντους και 14 ριμπάουντ. Από τους Ιταλούς ο Σιμόνε Φοντέκιο ήταν ο κορυφαίος με 21 πόντους, αλλά όμως αποδείχθηκε μοιραίος… Στους 21 σταμάτησε το κοντέρ και του Μάρκο Σπίσου.

⇒ Σλοβενία – Πολωνία 87-90

Η Πολωνία πρόσθεσε το όνομά της στη λίστα των εκπλήξεων του εφετινού Ευρωμπάσκετ 2022 στο Βερολίνο, αφαιρώντας το «στέμμα» από τη πρωταθλήτρια Ευρώπης και μπαίνοντας σε τροχιά μεταλλίων μετά από 55(!) χρόνια και την τρίτη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 1967. Οι Πολωνοί απέκλεισαν με το τελικό 90-87 την Σλοβενία στα προημιτελικά της διοργάνωσης και πλέον ετοιμάζονται για ακόμη μία μάχη στην τετράδα, απέναντι στη Γαλλία.

Σε έναν άκρως συναρπαστικό προημιτελικό γεμάτο ανατροπές, οι Πολωνοί επέδειξαν την απαραίτητη ψυχραιμία στο comeback της Σλοβενία από το -23, πίστεψαν στην υπέρβαση παρά τις διαδοχικές χαμένες βολές τους στο κρισιμότερο σημείο και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον ρέκορντμαν Ματαίους Πονίτκα (με 26π., 16ρ., 10ασ. έγινε ο τρίτος στην Ιστορία των Ευρωμπάσκετ που σημειώνει τριπλ νταμπλ μετά τους Τόνι Κούκοτς το 1995 και Αντρέι Μαντάκε το 2017) έκοψαν πρώτοι το νήμα του τερματισμού!

Μεγάλη εμφάνιση από τους νικητές πραγματοποίησαν οι Έι Τζέι Σλότερ και Μίκαλ Σοκολόφσκι, οι οποίοι πρόσθεσαν από 16 πόντους, ενώ στους 14 σταμάτησε ο Γιάροσλαβ Ζισκόφσκι. Από την Σλοβενία, ο Βλάτκο Τσάντσαρ πάλεψε με 21 πόντους, ο Γκόραν Ντράγκιτς σημείωσε 17, ενώ ο σταρ της ομάδας, Λούκα Ντόντσιτς μέτρησε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ και 7 ασίστ πριν αποβληθεί με πέντε φάουλ στο 37΄.

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών

Ισπανία – Φινλανδία: 100-90

Γερμανία – Ελλάδα: 107-96

Γαλλία – Ιταλία: 93-85

Σλοβενία – Πολωνία: 87-90

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Παρασκευής (16/9)

16.09. Πολωνία – Γαλλία (18:15, Βερολίνο) | ΕΡΤ1

16.09. Γερμανία – Ισπανία (21:30, Βερολίνο) | ΕΡΤ 1