Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιο παραγωγικός σε σχέση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στους τελικούς ενώ έχει και ελαφρώς καλύτερο ποσοστό νικών.

Ο Λιονέλ Μέσι πρόσθεσε ένα ακόμη τρόπαιο στην τροπαιοθήκη του μετά την κατάκτηση του πρόσφατου Σούπερ Καπ Γαλλίας. Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ άνοιξε το σκορ στη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Ναντ με 4-0. Έτσι, πανηγύρισε το 41ο τρόπαιο στην καριέρα του και υπολείπεται μόλις δύο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στη λίστα, Ντάνι Άλβες. Ας σημειωθεί ότι ο Κριστιάνο έχει πανηγυρίσει 34 τρόπαια στην καριέρα

Με αφορμή το ματς με τη Ναντ φούντωσαν ξανά οι συζητήσεις για τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Το ντιμπέιτ άνοιξε ξανά. Λιονέλ Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο;

Παρόλο που οριστική απάντηση πιθανότατα δε θα δώσουμε ποτέ, τα στατιστικά πάντα μπορούν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την οικονομία της συζήτησης. Ένα κριτήριο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι τα τέρματα που έχουν σκοράρει οι δύο παίκτες σε τελικούς. Σε τέτοια παιχνίδια, το διακύβευμα είναι τεράστιο και τα γκολ αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Επομένως, δικαίως αποτελούν κριτήριο για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ποιος έχει σκοράρει περισσότερα γκολ σε τελικούς;

Στην γενικότερη συνείδηση του κόσμου, ο Ρονάλντο είναι πιο clutch παίκτης από τον Μέσι. Όταν η μπάλα «καίει» ο Πορτογάλος είναι ο άνθρωπος σου. Αυτή η εντύπωση έχει δημιουργηθεί μετά το EURO του 2016 και από τις συνεχείς κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ. Ωστόσο, τα νούμερα μας δίνουν μία διαφορετική εικόνα.

Ας ρίξουμε μία ματιά στα νούμερα

  • Συμμετοχή σε τελικούς: Μέσι 3932 Ρονάλντο
  • Κερδισμένοι τελικοί: Μέσι 2523 Ρονάλντο
  • Γκολ σε τελικούς: Μέσι 3220 Ρονάλντο
  • Ασίστ σε τελικούς: Μέσι 162 Ρονάλντο

Ο Λιονέλ Μέσι έχει χάσει 12 από τους 39 τελικούς που έχει παίξει (30,7%) ενώ έχει κερδίσει τους υπόλοιπους 25 (69,2%). Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει ελαφρώς καλύτερα ποσοστά. Ειδικότερα, έχει ηττηθεί σε 9/32 τελικούς που έχει συμμετάσχει (28,1%) και έχει χαμογελάσει στους υπόλοιπους 23 (71,8%).

Οι αριθμοί στους τελικούς σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο

Σε συλλογικό επίπεδο ο Λιονέλ Μέσι έχει κερδίσει περισσότερους τελικούς, μετρώντας 24 νίκες σε 32 ματς (75%). Το ποσοστό του Κριστιάνο είναι ελαφρώς μικρότερο με 21 νίκες σε 29 ματς (72,4%).

Ο Αργεντίνος είναι επίσης πιο παραγωγικός σε τελικούς σε συλλογικό επίπεδο. Ειδικότερα, μετράει 32 γκολ και 13 ασίστ σε 32 τελικούς. Ο Ρονάλντο υπολείπεται και σε γκολ (20) και σε ασίστ (2) στους 29 τελικούς που έχει αγωνιστεί με το σύλλογό του.

Ο Κριστιάνο έχει το πάνω χέρι στο ποσοστό νικών σε τελικούς με την εθνική ομάδα. Ειδικότερα, μετράει 2 νίκες σε 3 τελικούς με την εθνική Πορτογαλίας (66,6%) ενώ ο Μέσι έχει κερδίσει 4/7 από τελικούς (57,14%).

Αμφότεροι δεν έχουν σκοράρει κανένα γκολ σε τελικό με την εθνική τους ομάδα. Ωστόσο, ο Μέσι έχει μοιράσει 3 ασίστ έναντι καμία της νέμεσίς του.

Θυμίζουμε ότι ο Πορτογάλος έχει κατακτήσει το EURO και το Nations league ενώ ο Αργεντίνος το Κόπα Αμέρικα, το Finalissima, ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς και το Παγκ. Κύπελλο U20.

Ο απολογισμός βγάζει νικητή τον Μέσι

Συνολικά, ο άσος της Παρί έχει συνεισφέρει 26 περισσότερα γκολ σε τελικούς συγκριτικά με τον 37χρονο σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης, έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα στο ποσοστό νικών (2,63%).

Επομένως, από πλευράς παραγωγικότητας στο πιο κρίσιμο στάδιο μίας διοργάνωσης, ο Αργεντίνος έχει καλύτερο ρεκόρ από τον Πορτογάλο.

Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο το EURO που έχει κατακτήσει με την Πορτογαλία θεωρείται μεγαλύτερη επιτυχία από το αντίστοιχο Κόπα Αμέρικα, διότι σε αυτό συμμετέχουν περισσότερες ομάδες, καλύτερης ποιότητας και διεξάγεται πιο σπάνια. Επομένως, ο συντελεστής δυσκολίας αυξάνεται αυτομάτως.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μία σειρά από άλλα κριτήρια που πρέπει να εξετάσουμε για να δώσουμε απάντηση στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο. Ας τους απολαύσουμε στα λίγα χιλιόμετρα καριέρας που τους έχουν απομείνει και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος.