Μακ ΜακΚλανγκ, το παιδί που έγινε viral για τα καρφώματά του έχει την ευκαιρία να μπει στο ΝΒΑ και να δείξει τι αξίζει.

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς φημίζονται για το εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ που διαθέτουν. Έχουν καταφέρει ανά τα χρόνια να βρουν παίκτες όπως ο Μόντα Έλις, ο Στεφ Κάρι, ο Κλέι Τόμπσον, ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Τζόρνταν Πουλ. Παίκτες που δεν θα στοιχημάτιζαν πολλοί πάνω τους. Μια ανάλογη ιστορία θέλει να έχει και ο Μακ ΜακΚλανγκ.

O 23χρονος γκαρντ συμφώνησε για έναν χρόνο με τους «πολεμιστές» (μη εγγυημένο συμβόλαιο) και θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι και οι προαναφερθέντες. Να δικαιώσει την ομάδα του Στιβ Κερ για την επιλογή της. Οι εμφανίσεις του στο φετινό Summer League του έδωσαν το εισιτήριο για να δοκιμάσει ξανά στον «μαγικό κόσμο» και αυτή τη φορά δεν έχει διάθεση αφήσει την ευκαιρία.

Όλα είναι στα χέρια του για να βάλει σε μια σειρά την καριέρα του. Και το Debut.gr ξετυλίγει το «κουβάρι» της ζωής του βραχύσωμου γκαρντ που είχε ήδη γίνει γνωστός στην Αμερική για την αθλητικότητά και την ανταγωνιστικότητά του.

Το… ταλέντο επιπέδου ΝΒΑ στο Λύκειο που έγινε viral

Από μικρή ηλικία ο ΜακΚλάνγκ ήταν ανταγωνιστικός όσο δεν πήγαινε. Ο πατέρας του είχε φτιάξει ένα γυμναστήριο στο γκαράζ του σπιτιού ώστε εκείνος και η αδερφή του να προπονούνται. Ωστόσο τα πράγματα ξέφευγαν αρκετές φορές με την ανταγωνιστικότητά του, που ο πατέρας του αναγκάστηκε να του απαγορεύσει να πηγαίνει! Η προσωπικότητα που έχτιζε πάντως τον βοήθησε στο να δουλεύει συνεχώς.

Και μπορεί αρχικά να δοκίμασε το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο, στη συνέχει όμως τον κέρδισε το μπάσκετ. Αυτό που έκανε εντύπωση σε αρκετό κόσμο ήταν η αλτικότητά του. Μάλιστα ο… θρύλος θέλει η μηχανική του στο σουτ να βελτιώθηκε αφού έσπασε το χέρι του ενώ έκανε σνόουμπορντ! Πολύ σύντομα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα του Gate City High School και της Βιρτζίνια. Τα καρφώματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και πολλοί είχαν αρχίσει ήδη να τον αποκαλούν ταλέντο επιπέδου ΝΒΑ.

Τα πράγματα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο για εκείνον. Τον Φεβρουάριο του 2017 σημείωσε 64 πόντους κόντρα στο Dan River High School, επίδοση που ήταν η κορυφαία του σχολείου, ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας μέσους όρους 29 πόντους, 5,5 ασίστ και 3 κλεψίματα. Η επόμενη χρονιά (και τελευταία) ξεκίνησε με τον ΜακΚλανγκ να βάζει 47 πόντους μπροστά στον Πάτρικ Γούινγκ (προπονητή του Georgetown) που είχε πάει να τον παρακολουθήσει.

Η περιπέτεια του ΜακΚλανγκ στο Κολέγιο

Αρχικά είχε δεσμευθεί στο Rutgers, όμως άλλαξε απόφαση για χάρη του Georgetown. Η πρώτη του σεζόν στο Κολέγιο όμως δεν ήταν όπως την περίμενε. Είχε μέσους όρους 13,1 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ. Νούμερα που δεν είναι κακά για πρωτοετή, όμως είχε το άσχημο 39% εντός πεδιάς. Την επόμενη χρονιά τα νούμερά του έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, καθώς ένας τραυματισμός του επέτρεψε να πάρει μέρος σε 21 ματς.

Ο ΜακΚλανκ θέλησε να αλλάξει στέγη και έτσι πέρασε τη σεζόν 2020-21 στο Texas Tech. Εκεί βελτίωσε λίγο περισσότερο τα ποσοστά του, τόσο τα συνολικά όσο και στο τρίποντο. Κατέγραψε 15,5 πόντους, 2,7 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ. Με το πέρας της χρονιάς δήλωσε συμμετοχή στο Draft του 2021, χωρίς όμως να επιλεχθεί από κάποια ομάδα.

Τα συμβόλαια με Λέικερς-Μπουλς και το εντυπωσιακό Summer League

Επόμενο βήμα για τον βραχύσωμο γκαρντ ήταν να ενταχθεί στην ομάδα του Summer League των Λέικερς. Βρήκε συμβόλαιο στον σύλλογο του Λος Άντζελες, όμως αποδεσμεύθηκε πριν αρχίσει η σεζόν. Η G-League έμοιαζε μονόδρομος και οι South Bay Lakers του έδωσαν την ευκαιρία. Έμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021, πριν υπογράψει δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Σικάγο Μπουλς.

Στη συνέχεια υπέγραψε και δεύτερο δεκαήμερο κάνοντας πολύ καλά ματς με τη θυγατρική ομάδα, ενώ πρόλαβε να παίξει και ένα ματς τους «ταύρους» στο ΝΒΑ, πριν τον αποδεσμεύσουν. Ο ΜακΚλανγκ δεν το έβαλε κάτω και βρέθηκε ξανά στους South Bay Lakers. Οι εμφανίσεις του του χάρισαν το Rookie of the Year στην G-League (21,6 πόντοι, 7,6 ασίστ, 6,6 ριμπάουντ), αλλά και ένα two-way συμβόλαιο, που του έδωσε μία συμμετοχή με τους «λιμνανθρώπους». Τον περασμένο Ιούνιο έμεινε και πάλι ελεύθερος.

Αρχικά βρέθηκε ξανά στην ομάδα του Summer League των Λέικερς, όμως έπειτα από δύο αγώνες μετακόμισε στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Οι εμφανίσεις του με τους «πολεμιστές» ήταν απλά απολαυστικές. Μπορεί οι 13,4 πόντοι, τα 3,6 ριμπάουντ και οι 4,8 ασίστ να μην… τρομάζουν, όμως οι κινήσεις του μέσα στο παρκέ ήταν αυτό που ήθελαν να δουν στο Γκόλντεν Στέιτ.

Πλέον, έχει την ευκαιρία του σε ένα από τα κορυφαία franchise του ΝΒΑ. Μια ομάδα που αν μη τι άλλο γνωρίζει πολύ καλά να βελτιώνει παίκτες. Και ο ΜακΚλανγκ δεν θέλει να είναι εξαίρεση. Το work ethic του είναι μεγάλο και με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ και να μας θυμίσει κάτι από εκείνο το παιδί που «πετούσε» στο Λύκειο και τον έμαθε όλη η Αμερική…