Ο Ρούντι Γκομπέρτ αποχώρησε από τους Γιούτα Τζαζ που πλέον ετοιμάζονται να γυρίσουν σελίδα και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο. Θα καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν;

Μέχρι να μάθουμε που θα μετακομίσουν οι Κάιρι Ίρβνινγκ και Κέβιν Ντουράντ, το μεγαλύτερο trade παραμένει αυτό των Γιούτα Τζαζ και των Τίμπεργουλβς για τον Ρούντι Γκομπέρτ. Η Γιούτα έστειλε τον 3οχρονο σέντερ στη Μινεσότα για 5 παίκτες και 4 μελλοντικά πικ πρώτου γύρου. Ενώ, λοιπόν, ο Γάλλος σέντερ θα δοκιμάσει την τύχη του δίπλα στον Καρλ Άντονι Τάουνς, οι Τζαζ μπαίνουν σε ένα καινούριο κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να τους επιτρέψει να πρωταγωνιστήσουν, με μελετημένες κινήσεις και σωστή διαχείριση.

Κάτω από την ρακέτα

Η αποχώρηση του Γκομπέρτ αφήνει την ρακέτα των Τζαζ σχεδόν “γυμνή”. Ο μόνος καθαρόαιμος σέντερ που παρέμεινε στο ρόστερ είναι ο Χασάν Γουάτσαιντ. Ο Γουάτσαιντ έπαιξε σε 65 αγώνες πέρυσι, τους 58 από αυτούς ως αναπληρωματικός. Μπορεί να επιστρέψει και να κάνει τα πράγματα που έκανε με τους Χιτ λίγα χρόνια πριν; Δύσκολο. Μπορεί όμως να μοιραστεί χρόνο με κάποιον ψηλό που θα έρθει για να εμπλουτίσει την ομάδα. Ο Έρικ Πασκάλ μπορεί να γεμίσει λεπτά από τον πάγκο αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει. Οπότε οι Τζαζ, οφείλουν να ανταλλάξουν μερικά από τα assets που έχουν για κάποιον αξιόλογο ψηλό. Δεν θα πάρουν κάποιον σούπερ σταρ, αλλά στη λίγκα, υπάρχουν πολλοί σέντερ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και δεν βρίσκονται στην κατάλληλη ομάδα.

Γεμάτοι με πικς και βετεράνους γκαρντ

Οι Τζαζ δεν βρίσκονται ούτε καν κοντά στο να τελειώσουν τις κινήσεις τους αυτή την offseason. Με τα νέα πρόσωπα που έφτασαν μετά το trade, η Γιούτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ρόστερ και να συμπεριλάβει κάποια από  αυτά τα πρόσωπα σε άλλες συμφωνίες. Οι γκαρντ της ομάδας θα συμπληρώσουν σε λίγο δική τους δωδεκάδα καθώς εκτός από τον Ντόνοβαν Μίτσελ, στην ομάδα βρίσκονται οι Μάικ Κόνλεϊ, Τζόρνταν Κλαρκσον,  Πάτρικ Μπέβερλι, Μαλίκ Μπίσλεϊ, Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ, Τζάρεντ Μπάτλερ και Λεάντρο Μπολμάρο. Κάποιοι από  αυτούς θα μείνουν, κάποιοι άλλοι μπορεί να αποτελέσουν κομμάτια κάποιου πολύ καλού trade για την ομάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πολλαπλά, μελλοντικά πικ πρώτου γύρου. Η Γιούτα έχει ήδη τρία πικ πρώτου γύρου το 2023. Το 2024 προς το παρόν δεν έχει κάποιο, αλλά το 2025 έχει άλλο ένα δικό της συν το φρέσκο από τη Μινεσότα. Μέχρι το 2029 έχουν τουλάχιστον ένα πικ πρώτου γύρου σε κάθε χρονιά και αυτό δείχνει πολλά για το μέλλον της ομάδας. Αλλά οι παράγοντες που θα καθορίσουν το νεανικό ταλέντο της ομάδας στο μέλλον είναι πολλοί. Σε περίπτωση που όλα αυτά τα πικ καταλήξουν στη Γιούτα, μιλάμε για μια ομάδα που θα βρίσκεται σε συνεχές rebuild. Αυτό δεν είναι και ένα τόσο βιώσιμο σχέδιο. Οπότε το πιο πιθανό είναι κάποια από αυτά να συμπεριληφθούν σε κάποιο trade, το οποίο θα φέρει ένα σταρ δίπλα στον Ντόνοβαν Μίτσελ.

Ο παράγοντας Ντόνοβαν Μίτσελ

Ακόμα και πριν την αποχώρηση του Γκομπέρτ, ο Ντόνοβαν Μίτσελ ήταν το πρώτο βιολί στην ομάδα. Τώρα οφείλει να το αποδείξει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Οι πιθανότητες να αποχωρήσει και να μην χτιστεί η ομάδα πάνω του είναι ελάχιστες. Οι Τζαζ τον έχουν εξασφαλισμένο με συμβόλαιο για ακόμα τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να του δώσουν ούτε ένα δολάριο παραπάνω ακόμα και αν βγει MVP. Οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν είναι δύο. Είτε θα κρατήσουν τα πικ και θα δημιουργήσουν ένα νεανικό σύνολο με αρχηγό τον Μίτσελ, είτε θα τα ανταλλάξουν με σκοπό να τον πλαισιώσουν με κάποιον σούπερ σταρ.

Η πορεία των Τζαζ σταμάτησε φέτος στον πρώτο γύρο τον πλέι οφ απέναντι στους Μάβερικς. Μπορεί να αλλάξει αυτό την ερχόμενη σεζόν; Δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο. Θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις κινήσεις τους τις επόμενες μέρες.