Η Ευρωλίγκα είχε και φέτος τους Βενιαμίν της. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τέσσερις περιπτώσεις που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της offseason για την Ευρωλίγκα και ήδη κάποιες ομάδες έχουν μπει γερά στο περίφημο καλοκαιρινό παζάρι. Βλέπε Φενέρ, βλέπε Μακάμπι. Άλλες ομάδες ξεφορτώνονται βαριά συμβόλαια βλέπε Μπαρτσελόνα με Καλάθη. Άλλες βρίσκονται σε αναζήτηση προπονητή βλέπε Παναθηναϊκό ενώ άλλες περιμένουν τις ανανεώσεις κομβικών παικτών όπως ο Ολυμπιακός με τον Ντόρσει. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κινητικότητα. Ωστόσο, το σημερινό άρθρο θα αναλύσει ολίγον τι τους τέσσερις πιτσιρικάδες που έδειξαν να είναι έτοιμοι για το μεγάλο βήμα στην Ευρωλίγκα.

Βίκτορ Ουεμπανιάμα – Βιλερμπάν

Ευρωλίγκα

Το περασμένο καλοκαίρι, η Βιλερμπάν συμφώνησε με τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα για τα επόμενα τρία χρόνια και πρόσθεσε στο ρόστερ της το μεγαλύτερο prospect του γαλλικού μπάσκετ. 17 ετών και με ύψος 2,18 μπορούμε να πούμε πως οι βλέψεις για αυτό το παιδί φτάνουν μέχρι το NBA. Φέτος είδαμε πως εκτός από το ύψος του διαθέτει αξιόπιστο μακρινό σουτ, ενώ έχει καλή αντίληψη τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Στη πορεία αντιμετώπιζε κάποιους επιπόλαιους τραυματισμούς με αποτέλεσμα να τον πάνε πίσω στο rotation. Δεν παύει όμως να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη χρονιά του στην Ευρωλίγκα και την εξελιξή του. Παρόλο που οι σειρήνες από την αντίπερα όχθη ηχούν έντονα. Τη φετινή χρονιά σημείωσε κατά μέσο όρο 6,5 πόντους με 31% στο τρίποντο.

Λευτέρης Μαντζούκας-Παναθηναϊκός

Μαντζούκας: «Τιμή και περηφάνια να φορώ τη φανέλα του Παναθηναϊκού» (vid) | Novasports

Μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του ελληνικού μπάσκετ αλλά και του Παναθηναϊκού για το μέλλον είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας. Αν και ενσωματώθηκε στους πράσινους στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν δεν έκανε το ντεμπούτο του στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το έκανε φέτος υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Πρίφτη. Είχε φυσικά τις καλές στιγμές του με αποκορύφωμα την αναμέτρηση με τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ πετυχαίνοντας 11 πόντους με 3/3 τρίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής. Μεγάλο πρόσπεκτ το οποίο περιμένει την ευκαιρία για να δείξει τη δουλειά που κάνε μέσα στο γήπεδο. Φέτος πέτυχε 1.9 πόντους μέσο όρο με 37% στο τρίποντο.

Φίλιπ Πετρούσεφ-Ανατολού Εφές 

petrusev.jpg

Το περσινό καλοκαίρι οι πρωταθλητές Ευρώπης προχώρησαν σε μία έξυπνη και συνάμα αποτελεσματική κίνηση, ανακοινώνοντας την απόκτηση ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Φίλιπ Πετρούσεφ σε ηλικία 21 ετών και σε μόλις ένα χρόνο στα ευρωπαϊκά παρκέ με τη Μέγκα Μπέμαξ απέδειξε ότι είναι φτιαγμένος για το υψηλότερο επίπεδο, ενώ αναδείχθηκε MVP στην Αδριατική Λίγκα. Στο φετινό draft του ΝΒΑ επιλέχθηκε στο Νο.50 από τους Σίξερς αλλά δεν ήταν στα άμεσα πλάνα τους. Η χρονιά η αλήθεια είναι δεν εξελίχθηκε όπως ο ίδιος και η ομάδα ήθελαν. Έφτασε να έρχεται τρίτος στο rotation πίσω από Ντάνστον και Πλάις ενώ πολλές φορές έμενε και εκτός δωδεκάδας. Κορυφαία του βραδιά οι 14 πόντοι του απέναντι στην Ζαλκίρις σε 21 λεπτά συμμετοχής. Με πολύ παιχνίδι στο χαμηλό post και ικανός στην άμυνα με αλλαγές ίσως να άξιζε περισσότερες ευκαιρίες από τον κόουτς Αταμάν. 5.2 πόντους μέσο όρο και 2 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αγώνα. Ίσως να τον δούμε σε άλλη ομάδα του χρόνου.

Μάρεκ Μπλάζεβιτς-Ζαλκίρις

Τα highlights του Ζαλγκίρις Κάουνας-Παναθηναϊκός (video)

Γεννημένος το Σεπτέμβριο του 2001 ο Μάρεκ Μπλάζεβιτς πρωταγωνίστησε σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για την Ζαλκίρις. Πήρε το βάπτισμα του πυρός από την πρώτη κιόλας αγωνιστική της Ευρωλίγκα και χάρη στη επιθετική και αμυντική συνεπειά του είδε το χρόνο συμμετοχής του να αυξάνεται. Σε αρκετά ματς ήταν διψήφιος με αποκορύφωμα οι 20 πόντοι απέναντι στη Μακάμπι. Καλός finisher ύστερα από καταστάσεις pick n roll και αρκετά καλές αντιμετωπίσεις απέναντι στους εμπειρότατους ψηλούς των άλλων ομάδων. Αναμφίβολα, πολύ ικανοποιητικά τ δείγματα του 20χρονου Λιθουανού. Η Ζαλκίρις πρέπει να τον δουλέψει και να στηριχτεί πάνω του τα επόμενα χρόνια. 5.7 πόντοι  μέσο όρο με 2.6 ριμπάνουντ ανά αγώνα.

Αν και η παρουσία τους στην Ευρωλίγκα είναι μηδαμινή, έχουν καταφέρει να διαπρέψουν σε προσωπικό επίπεδο στο χώρο του μπάσκετ, ενώ υπάρχει και έντονο ελληνικό στοιχείο στη λίστα μας. Την επόμενη χρονιά δεν θέλουν να αρκεστούν σε μεμονωμένα παιχνίδια και εμφανίσεις αλλά να έχουν διάρκεια και σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους. Εν αναμονή λοιπόν της εξελιξής τους.