Ένας θρύλος της Ζαλγκίρις Κάουνας και της Ευρωλίγκας, ο Παούλιους Γιανκούνας, εγκατέλειψε την ενεργό δράση στα 38 του χρόνια.

Την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, σε ηλικία 38 ετών, πήρε ο Παούλιους Γιανκούνας. Ο Λιθουανός αγωνίστηκε για τελευταία φορά χθες βράδυ και… αποστρατεύεται ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία της Ζαλγκίρις Κάουνας. Ένας παίκτης με ήθος και πραγματικό κόσμημα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Γεννημένος στο Κάουνας, ο Γιανκούνας έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Ζαλγκίρις την αγωνιστική περίοδο 2003-04. Φυσικά, υπήρξε συμπαίκτης του σπουδαίου Άρβιντας Σαμπόνις. Αγωνίστηκε στους «πράσινους» για τις 18 από τις επόμενες 19 σεζόν, καθώς φόρεσε για ένα χρόνο τη φανέλα της Χίμκι.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε πως ο Γιανκούνας αποτελεί μία από τις σημαίες της Ζαλγκίρις. Ένας παίκτης που έχει ταυτιστεί όσο λίγοι με μία ομάδα. Αποχωρεί από την ενεργό δράση ως ο κορυφαίος ριμπάουντερ όλων των εποχών στη Euroleague με 2.010 «σκουπίδια», ενώ είναι επίσης πρώτος σε συμμετοχές σε αγώνες (392). Είχε μέσο όρο 8.3 πόντους και 5.1 ριμπάουντ στη σπουδαία καριέρα του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Σε επίπεδο διακρίσεων, ο Γιανκούνας ήταν μέλος της Ζαλγκίρις που έφτασε στο φάιναλ φορ της Euroleague για το 2018, αναδείχθηκε MVP του μήνα για τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης τη σεζόν 2017-18. Εντός των συνόρων, πανηγύρισε 15 πρωταθλήματα (κατακτώντας δις το βραβείο του MVP των τελικών), εννέα κύπελλα Λιθουανίας, καθώς και τέσσερις τίτλους στη Βαλτική Λίγκα.

Εξίσου συγκινητικό ήταν και το αντίο του Παούλιους Γιανκούνας στην Euroleague. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ενώ όπως είναι φυσικό γνώρισε και την αποθέωση από την «Zalgirio Arena».

Η επόμενη μέρα

Η απόσυρση του Γιανκούνας από τα παρκέ στα 38 του χρόνια, δεν θα ολοκληρώσει και την πολυετή συνεργασία του με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Η Λιθουανική ομάδα με tweet της στον επίσημο λογαριασμό της αποκάλυψε τα σχέδια της για μετακίνηση του παίκτη της σε άλλο πόστο. Για την ώρα δεν έχει γνωστή ακόμα η θέση που θα έχει ο Γιανκούνας.

Το σχετικό tweet της Ζαλγκίρις για το μέλλον του Παούλιους Γιανκούνας στην ομάδα: