Με το Draft να έχει πια περάσει, το Debut.gr θυμάται τις φορές που οι Σακραμέντο Κινγκς βρέθηκαν μόλις μία επιλογή μακριά από το να αλλάξουν εντελώς την ιστορία τους.

Μπορείτε να το πείτε πεπρωμένο ή ατυχία ή ανικανότητα. Όποια κι αν είναι η λέξη το γεγονός είναι ένα και δεν αλλάζει. Οι Σακραμέντο Κινγκς βρέθηκαν αρκετές φορές κυριολεκτικά ένα πικ μακριά από το να αλλάξουν την ιστορία τους.

Ίσως ακούγεται υπερβολικό καθώς δεν ξέρουμε τι τροπή θα είχαν πάρει τα πράγματα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα οι άνθρωποι της ομάδας από την Καλιφόρνια μπορούν κάλλιστα να… χτυπούν τα κεφάλια τους στον τοίχο. Ειδικά για τρία συγκεκριμένα Draft. Τρεις φορές που η τύχη πήγε να τους χαμογελάσει και εκείνοι απλά άλλαξαν κατεύθυνση.

Το Debut.gr θυμάται, λοιπόν, τρεις φορές που οι Κινγκς τα έκαναν… θάλασσα. Που βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση και δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον στόχο τους. Τρεις φορές που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τον ρου της ιστορίας ενός ολόκληρου franchise.

Όταν οι Κινγκς «προσπέρασαν» τον Τόμπσον για τον Φριντέτ

Γυρνάμε πίσω στο Draft του 2011. Ένα Draft που στην πρώτη δεκάδα συναντάμε ονόματα όπως του Καϊρί Ίρβινγκ, του Ενές Καντέρ Φρίντομ, του Γιόνας Βαλαντσιούνας, του Κέμπα Γουόκερ και του Τζίμερ Φριντέτ. Εμείς θα ασχοληθούμε με τον τελευταίο. Ο απόφοιτος του BYU επιλέχθηκε στο Νο.10 από τους Κινγκς για να γεμίσει η περιφέρεια με έναν σκόρερ.

Ένα νούμερο πιο κάτω επέλεγαν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Τι διάλεξαν οι πολεμιστές; Έναν τύπο ονόματι Κλέι Τόμπσον. Οι «βασιλιάδες» δεν φανταζόντουσαν ποιον είχαν προσπεράσει. O Φριντέτ έμεινε για τρία χρόνια στην Καλιφόρνια και έχοντας μέσους όρους 7 πόντους, 1,5 ασίστ και 1,1 ριμπάουντ σε 171 ματς. Περιπλανήθηκε μέχρι το 2016 στην Αμερική, μέχρι να πάρει τον δρόμο της… ξενιτιάς.

Τον συναντήσαμε και στα μέρη μας τη σεζόν 2019-20 όταν αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο δεν έκανε ποτέ την καριέρα που ο ίδιος ήθελε. Οι Κινγκς στάθηκαν άτυχοι και άφησαν έναν παίκτη που μέχρι στιγμής στην καριέρα του είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ όλων των εποχών και έχει κατακτήσει τέσσερα δαχτυλίδια.

Γιατί να πάρεις τον Λίλαρντ όταν μπορείς να έχεις τον Τόμας Ρόμπινσον;

Το Σακραμέντο είχε… μάτι και την επόμενη σεζόν. Στο Draft του 2012. Από εκείνη την πρώτη δεκάδα οι επτά παίζουν ανελλιπώς και τα δέκα χρόνια στη λίγκα. Δύο έμειναν για οκτώ σεζόν και ένας για πέντε. Μαντέψτε ποιόν επέλεξαν οι «βασιλιάδες»; Μα φυσικά εκείνον με τα πέντε.

Το όνομά του, Τόμας Ρόμπινσον. Δεν πρόλαβε καν να ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στους Κινγκς, καθώς έγινε ανταλλαγή στους Χιούστον Ρόκετς έχοντας παίξει 51 ματς. Ακολούθησαν Μπλέιζερς, Σίξερς, Νετς και Λέικερς, ενώ πέρασε από την Ευρώπη με τη φανέλα της Χίμκι.

Τώρα, αν αναρωτιέστε τι άφησε το Σακραμέντο για εκείνον, η απάντηση είναι τον Ντέιμιαν Λίλαρντ. Ο «Dame» βρέθηκε 6ος, κάτω από τον Ρόμπινσον που ήταν το νούμερο 5. O Tζεφ Πέτρι, επί 19 σεζόν (1995-2013) General Manager, δεν θέλησε τον Λίλαρντ στο ρόστερ του, λέγοντας «όχι» σε έναν παίκτη που μας έχει αφήσει άφωνους με όσα κάνει ουκ ολίγες φορές.

Η γεμάτη ταλέντο κλάση του 2018

Πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Στο 2018. Μία από τις πιο ταλαντούχες «φουρνιές» σε Draft. Οι Κινγκς την προηγούμενη σεζόν έχουν αποκτήσει τον Ντε’Άρον Φοξ και θέλουν έναν ψηλό επιλέγοντας στο Νο.2! Οι Σανς παίρνουν με την πρώτη επιλογή τον Ντεάντρε Έιτον. Παρότι GM είναι ένας Ευρωπαίος, ο Βλάντε Ντίβατς, η επιλογή των «βασιλιάδων» δεν είναι από τη Γηραιά Ήπειρο.

Η επιμονή για έναν ψηλό «αναγκάζει» τον Σέρβο να αφήσει τον Λούκα Ντόντσιτς και να διαλέξει τον Μάρβιν Μπάγκλεϊ ΙΙΙ. Ο Σλοβένος γκαρντ είναι περιβόητος, ωστόσο η καταγωγή του δεν πείθει τις δύο πρώτες ομάδες. Έτσι κατέληξε στους Χοκς και απευθείας στο Ντάλας.

Το θέμα όμως είναι ένα για τους Κινγκς. Πως κατάφεραν να αφήσουν έναν τέτοιο παίκτη, ακόμα κι αν επιζητούσαν έναν ψηλό. Ο Ντίβατς δεν πόνταρε στο ευρωπαϊκό ταλέντο και όπως αποδείχθηκε το… πλήρωσε. Ο Μπάγκλεϊ έπαιξε 148 αγώνες στην Καλιφόρνια με 13,5 πόντους και 7,5 ριμπάουντ, πριν γίνει ανταλλαγή στους Πίστονς στα μέσα της σεζόν που μας άφησε.

Οι Σακραμέντο Κινγκς είναι μία από τις χειρότερα ομάδες στη λίγκα την τελευταία 15ετία. Τελευταία τους παρουσία στα play-offs ήταν το μακρινό 2006. Από εκεί και έπειτα δεν έχουν βρεθεί ξανά στην postseason. Εν μέρει οι επιλογές τους στα Draft, όπως οι τρεις παραπάνω, βοήθησαν σε αυτό το αρνητικό σερί. Όμως φυσικά δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

Όπως και να έχει ήταν τρεις στιγμές. Τρία βράδια που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την ιστορία ενός ολόκληρου franchise προς το καλύτερο…