Ο Μάρτζον Μπότσαμπ επιλέχθηκε στο Νο24 του NBA Draft 2022 από τους Μιλγουόκι Μπακς και στις πρώτες του δηλώσεις δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Κάθε χρόνο σχεδόν, ακούμε και από μια ιστορία ενός παίκτη που έκανε τα πάντα για να καταφέρει να αγωνιστεί στο NBA. Ωστόσο, το ταξίδι του Μάρτζον Μπότσαμπ μοιάζει με σενάριο βγαλμένο από το Χόλιγουντ. Πέρασαν μόλις 15 μήνες, από την στιγμή που ο Μπότσαμπ σκέφτηκε να παρατήσει το άθλημα. Πέρασαν λίγες μόνο μέρες όμως, από επιλογή του στη θέση 24 του πρώτου γύρου του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. Με δάκρυα στα μάτια, αγκάλιασε την οικογένεια και τους φίλους του και ανέβηκε να χαιρετήσει τον Άνταμ Σίλβερ. Έτσι, ξεκίνησε και επίσημα το νέο κεφάλαιο της ζωής του, που προμηνύεται λαμπρό. Πως όμως έφτασε μέχρι εδώ ο 21χρονος φόργουορντ;

https://twitter.com/BleacherReport/status/1540178981801959428?s=20&t=W3epF8zkW-A_7ouUSOZ3Mw

Ένα βήμα από την καταστροφή

Η μπασκετική ιστορία του Μπότσαμπ ξεκίνησε με κάθε καλό οιωνό, καθώς θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα prospects της λυκειακής τάξης του 2020. Ενώ αγωνιζόταν σε ένα λύκειο της Αριζόνα, ο Μπότσαμπ είχε προσφορές υποτροφιών από την Αλαμπάμα, την Αριζόνα, το Τζορτζτάουν, την Ουάσιγκτον και πολλά άλλα κολέγια. Μάλιστα, κατατάχθηκε στην 47η θέση στην λίστα του ESPN  με τους καλύτερους παίκτες λυκείου για το 2020. Ωστόσο, αντί να πάει στο κολέγιο, εξέπληξε πολλούς ανακοινώνοντας ότι θα προπονηθεί για ένα χρόνο με το πρόγραμμα Chameleon BX στο Σαν Φρανσίσκο, για να προετοιμαστεί για το ντραφτ του 2021. Μετά από λίγες προπονήσεις και πολλά προβλήματα, το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω Covid και ο Μπότσαμπ αναγκάστηκε να γυρίσει στην πόλη του.

Εκεί τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα για τον νεαρό φόργουορντ. «Γύρισα σπίτι και τότε ήταν η στιγμή που όλα κατέρρευσαν για μένα», είπε ο Beauchamp σε συνέντευξη του πριν το νραφτ της περασμένης Πέμπτης. «Δεν ήξερα τι να κάνω. Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα να παρατήσω τα πάντα. Άρχισα να αγχώνομαι περισσότερο για τα πάντα γιατί ήθελα να μπω στο πρωτάθλημα. Έβλεπα πρόχειρους πίνακες για το ντραφτ και δεν ήμουν πλέον μέσα. Δεν ήξερα τι να κάνω». Μετά από την στήριξη των γονιών του, πήρε την απόφαση του να γραφτεί σε ένα κολέγιο της κοινότητας της Γιακίμα. Τότε, ο Μπότσαμπ, αποδέχθηκε την πρόσκληση του κολεγίου να παίξει για την ομάδα σε ένα μίνι πρωτάθλημα 12 αγώνων.

https://twitter.com/overtime/status/1540158838472835072?s=20&t=W3epF8zkW-A_7ouUSOZ3Mw

Η αναγέννηση και η G-League

«Μου έκανε καλό που έπαιξα ξανά. Ένιωσα ξανά την ίδια αγάπη για το παιχνίδι. Επειδή δεν έπαιζα για ένα χρόνο, νιώθω πως ήταν η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσα να είχα πάρει στην κατάσταση που βρισκόμουν». Αυτά δήλωσε ο Μπότσαμπ, που είχε μ.ο 30,7 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ στα 12 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Εντωμεταξύ, οι προσφορές από τα κολέγια άρχισαν να ξαναέρχονται αλλά καμία δεν κατάφερε να τεθεί σε ισχύ.

Εντωμεταξύ, ήρθε και μία πρόταση να αγωνιστεί για την G-League Ignite. Η Ignite, είναι μια ομάδα που σχεδιάστηκε για να παίζει φιλικούς αγώνες εκτός του προγράμματος της G League.  Αποτελεί ένα  μονοετές πρόγραμμα ανάπτυξης για τα prospects του NBA. Ο πατέρας πίστευε πως ήταν η καλύτερη επιλογή για αυτόν καθώς είδε τους Τζέιλεν Γκριν και Τζόναθαν Κουμίνγκα να βγαίνουν από το πρόγραμμα και να επιλέγονται στην δεύτερη και την έβδομη θέση του περσινού ντραφτ.

Ο Μπότσαμπ δεν απογοήτευσε. Είχε 36,6 λεπτά κατά μέσο όρο με την ομάδα, όντας δεύτερος σε σκοράρισμα και ριμπάουντ. Το πρόβλημα ήταν τα ποσοστά του στο τρίποντο, καθώς έβαλε μόλις το 24,2% των μακρινών του σουτ την περασμένη σεζόν. Ο προπονητής της Ignite, Τζέισον Χαρτ, πιστεύει ότι το ταλέντο και ο δύσκολος δρόμος που ακολούθησε ο Μπότσαμπ θα συνδυαστούν για να τον διαμορφώσουν σαν παίκτη στο ΝΒΑ.

Η πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας του

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος», είπε ο Μπότσαμπ σε συνέντευξη τύπου μετά το ντραφτ. «Το να παίζεις μαζί με έναν από τους σπουδαιότερους που έπαιξε το παιχνίδι και σε μια σπουδαία ομάδα, είναι καταπληκτικό». Το πιο σημαντικό που είπε όμως είναι πως πλέον είναι χαρούμενος.  Η κατάθλιψη και το άγχος του έχουν φύγει. Ελπίζει ότι η ιστορία του μπορεί να παρακινήσει όσους βρίσκονται σε δύσκολες στιγμές. «Όλοι πρέπει να πιστέψουν πως μια καλύτερη μέρα θα έρθει, με σκληρή δουλειά και επιμονή».

Ο Μπότσαμπ θα φορέσει το μηδέν στην φανέλα του στους Μπακς γιατί, όπως δήλωσε, προέρχεται από το τίποτα. Εμείς, ανυπομονούμε να δούμε τι έχει να προσφέρει στη λίγκα σε λίγες εβδομάδες, στα summer leagues του NBA.