Η Ατλέτικο Μαδρίτης μας έχει συνηθίσει στους σπουδαίους επιθετικούς και το Debut.gr τους παρουσιάζει.

Τα τελευταία χρόνια οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Κυρίως λόγω της φιλοσοφίας που αντιπροσωπεύει ο Σιμεόνε και το στυλ παιχνιδιού των Ροχιμπλάνκος. Αυτό δεν αναιρεί πάντως μια παράδοση που έχει δημιουργήσει η Ατλέτικο στην επιθετική της γραμμή. Από το 2007 και έπειτα καταφέρνει και αντικαθιστά τους επιθετικούς με ανάλογη και καλύτερη επιτυχία . Φυσικά και στο παρελθόν υπήρχαν τα θρυλικά ονόματα του Άντριαν Εσκουντέρο που παρέμεινε μια ζωή στην Ατλέτικο και του Λούις Αραγονιές. Στη περίπτωση που εξετάζουμε όμως εστιάζουμε  στην ικανότητα της ομάδας της Μαδρίτης να πουλάει τους εξαιρετικούς  επιθετικούς της. Και φυσικά να καλύπτει το κενό τους ισάξια. Ή ακόμη και να αγωνίζονται μαζί. Όπως δήλωσε και ο Ζοάο Φέλιξ όταν έγινε κάτοικος Μαδρίτης το 2019: «Ήρθα στην Ατλέτικο και λόγω της εξαιρετικής παράδοσης που έχει στους επιθετικούς».

Φερνάντο Τόρρες

Ατλέτικο Μαδρίτης

Δε θα μπορούσε να είναι άλλος στη κορυφή της λίστας. Ένα παιδί γέννημα θρέμμα της Ατλέτικο που σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία των Ροχιμπλάνκος. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι πως ήθελε να προπονείται ως τερματοφύλακας λόγω του αδερφού του. Ευτυχώς μετά από 2 χρόνια άλλαξε απόφαση και έγινε ένας δεινός σεντέρ φορ. Μετά τη πρώτη θητεία στην Ατλέτικο πήγε σε Λίβερπουλ, Τσέλσι και Μίλαν. Βέβαια οι περισσότεροι θα θυμούνται τον El Niño με τη φανέλα της Τσέλσι και το γκολ στο 90΄στο Camp Nou στον ημιτελικό του 2011/12. Κατέκτησε και Europa League και το  Champions League με τους Λονδρέζους. Ήθελε όμως και έναν τίτλο με την ομάδα της καρδιάς του. Καθώς το 2013 όταν η Ατλέτικο πήρε το πρωτάθλημα, ο Τόρρες ήταν στη Τσέλσι. Τη σεζόν 2015/2016 επέστρεψε στην Ισπανία και οι δύο ομάδες της Μαδρίτης βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League. H Ρεάλ στα πέναλτι ήταν η νικήτρια. 2 χρόνια μετά όμως ο Τόρρες πήρε με την Ατλέτι το Europa League επικρατώντας της Μαρσέιγ με 3-0. Ο El Niño σε 351 συμμετοχές με τους Ροχιμπλάνκος είχε 121 γκολ.

Ντιέγκο Φορλάν 

O Oυρουγουανός σέντερ φορ ήρθε στην Ατλέτικο το 2007 για να καλύψει το κενό του Τόρρες. Μαζί με τον επόμενο της λίστας, τον Κουν Αγκουέρο η ομάδα της Μαδρίτης δεν έχασε την επιθετική δύναμη μετά τη φυγή του El Niño για το Λίβερπουλ. Το δίδυμο αυτό Φορλάν- Αγκουέρο ξαναέβαλε τους Ροχιμπλάνκος στην ελίτ της Ευρώπης. Καθώς μετά από δεκαετία επέστρεψαν στο Champions League. O Φορλάν όμως στα 4 χρόνια με τη φανέλα της Ατλέτικο έδειξε τη ποιότητα και το πόσο δημιουργικός επιθετικός ήταν. Σε 193 αγώνες πέτυχε 96 γκολ και είχε 36 ασίστ. Πρώτος σκόρερ στη La Liga με 33 γκολ τη σεζόν 2008-2009 και μάλιστα εκείνη τη χρονιά πήρε και δεύτερο Χρυσό Παπούτσι της καριέρας του.  Η Ατλέτικο τη σεζόν 2009-2010 πήρε το Europa League και την επόμενη το ευρωπαϊκό Super Cup. Κομμάτι αυτής της πορείας ο Ντιέγκο Φορλάν που στη Μαδρίτη έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του. 10 χρόνια μετά ένας άλλος Ουρουγουανός επιθετικός ηγείται της Ατλέτικο.

Σέρχιο Αγκουέρο 

Το όνομά του όμως έγινε γνωστό στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Τον Μάιο του 2006 η Ατλέτικο έδωσε ένα ποσό κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε από την Ιντεπεντιέντε. Για τα επόμενα 5 χρόνια, ο βραχύσωμος Αργεντίνος έκανε παππάδες. Άριστη τεχνική κατάρτιση, εξαιρετικά τελειώματα όπου μαζί με τον Φορλάν ήταν χάρμα ιδέσθαι. 230 εμφανίσεις με 100 γκολ. Το 2011 έκανε και αυτός το επόμενο βήμα, με τη μεταγραφή του στο Νησί για λογαριασμό της Σίτυ. Ό,τι και να πούμε για τον Κουν είναι λίγο. Το ότι ανήκει στους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου τα λέει όλα.

Ντιέγκο Κόστα

Πολλοί θυμόμαστε τον Ντιέγκο Κόστα για τις πολλές εκρήξεις του μέσα στο γήπεδο και τις έντονες συμπεριφορές του. Η αλήθεια είναι  αυτή. Έπαιζε πάντα στο κόκκινο και πολλές φορές παραπάνω απ’ αυτό. Aυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο πολιτογραφημένος Ισπανός κατά τη θητεία του στην La Liga ήταν σκόρερ με όλη την έννοια της λέξης. Σκόραρε με κάθε τρόπο από παντού. Η 4ετία 2010-2014 μαζί με τον Φαλκάο έφεραν στην Ατλέτικο εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Μετά ήρθε η Τσέλσι στη καριέρα και η 3ετία στο Νησί. Επέστρεψε στην Ατλέτικο το 2018 και το 2021 αγωνίστηκε στην Ατλέτικο Μινέιρο στη Βραζιλία. Χαρακτηριστικά η  L’Equipe το 2015 τον χαρακτήριζε ως τον πιο μισητό παίχτη στην Ευρώπη. Για τους φίλους όμως της Ατλέτικο αυτό δεν ισχύει.

Φαλκάο 

El Tigre ή αλλιώς Ρανταμέλ Φαλκάο. Ένας επιθετικός που έβλεπες πως μέσα στη περιοχή υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να μη βρει δίχτυα. Τα στατιστικά του κατά τη θητεία του μαρτυρούν τη παραπάνω πρόταση. Σε μόλις δύο χρόνια στη Μαδρίτη σκόραρε 70 γκολ σε 91 αναμετρήσεις. 1,3 γκολ ανά παιχνίδι μέσο όρο. Πραγματικός κίλλερ εντός της περιοχής. Η μεταγραφή του από τη Πόρτο στην Ατλέτικο Μαδρίτης εκείνη τη περίοδο θεωρούνταν η πιο ακριβή στην ιστορία των Ροχιμπλάνκος. Με τα μπόνους έφτασε κοντά στα 50 εκατομμύρια. Το πόσο αυτό το έβγαλε και παραπάνω με τις εμφανίσεις του. Copa del Rey, Europa League και το ευρωπαϊκό Super Cup με την ισπανική ομάδα. Το 2013 θέλησε να πάει στην Μονακό. Και από εκεί δόθηκε δανεικός σε Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Από την περσινή σεζόν αγωνίζεται στη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Aντουάν Γκριζμάν 

Τελευταίος στη λίστα ο νυν επιθετικός της Ατλέτικο, Αντουάν Γκριζμάν. Ο Γάλλος όταν πήγε στην Μαδρίτη το 2014 αμέσως άφησε το στίγμα του. Είτε ως κεντρικός επιθετικός είτε ως εξτρέμ είτε ως 10αρι. Αγωνιζόταν παντού και ήταν ασταμάτητος. Μάλιστα το 2016 ήρθε τρίτος στη ψηφοφορία για τη χρυσή μπάλα. Μετά τη 5ετια στην Ατλέτικο έκανε φανερό πως ήθελε να παίξει στη Μπαρτσελόνα δίπλα στον Μέσσι. Η περίοδος όμως στη Βαρκελώνη δεν ήταν και η καλύτερη. Τελικά η Μαδρίτη και η Ατλέτικο ήταν και θα είναι πάντα η Γη της Επαγγελίας για τον Γάλλο επιθετικό.