Το Debut.gr ξεκινά μία νέα σειρά άρθρων με τους 5 καλύτερους παίκτες κάθε ομάδας του NBA. Πρώτη ομάδα που μπαίνει στο μικροσκόπιο του Debut.gr είναι οι Ατλάντα Χοκς που είχαν στο ρόστερ τους κάποιους από τους πιο σημαντικούς παίκτες που πάτησαν παρκέ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Τα μαθήματα μπασκετικής ιστορίας συνεχίζονται από εμάς στο Debut.gr και τι καλύτερο από μια σειρά άρθρων με τους παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ωστόσο, δεν θα αρκεστούμε σε ένα απλό Top 5 αλλά στους 5 καλύτερους κάθε ομάδας της λίγκας. Έτσι μία ομάδα κάθε εβδομάδα θα έχει την τιμητική της. Από τους Ατλάντα Χοκς μέχρι τους Γιόυτα Τζαζ. Σήμερα ξεκινάμε με τους πρώτους, οι οποίοι πολύ πριν τον Τρέι Γιουνγκ και τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, είχαν στο ρόστερ τους κάποιους από τους πιο σημαντικούς παίκτες που πάτησαν παρκέ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ένας από αυτούς μάλιστα πέρασε και από τα δικά μας παρκέ. Πάμε να τους δούμε έναν προς έναν.

5. Τζον Ντρου (1974-1982)

john-drew

Προερχόμενος από το Πανεπιστήμιο Gardner-Webb, o Τζον Ντρου μπήκε στην λίγκα ως 25ο πικ το 1974  και δεν άργησε να ξεχωρίσει στους μέτριους Χοκς. Την πρώτη του χρονιά είχε μ.ο 18.5 πόντους και 10.7 ριμπάουντ. Την αμέσως επόμενη, κατάφερε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε All-Star Game. Σε οκτώ σεζόν στην Ατλάντα, ο Ντρου κατάφερε να μείνει σχεδόν πάντα σε υψηλό επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά stat sheets στην ιστορία της ομάδας (21.5 π., 7.5 ριμπ.) Οι Χοκς τελικά τον αντάλλαξαν το 1982 στη Γιούτα,  μαζί με τον Φριμαν Γουίλιαμς , για τον Ντομινίκ Γουίλκινς. Η ανταλλαγή έγινε σε μια περίοδο που οι φήμες για την σχέση του με τον εθισμό ήδη είχαν αρχίσει να οργιάζουν. Τρία χρόνια αργότερα, αποκλείστηκε από τη λίγκα για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

4. Λου Χάντσον (1966-1977)

Ο Λου Χάντσον είναι ο μόνος παίχτης της λίστας που έζησε την μετακόμιση των Χοκς στην Ατλάντα το 1968. Επιλέχθηκε από τους Χοκς τους Σαιντ Λούις στην 4η θέση του ντραφτ και κατάφερε σε 11 σεζόν με την ομάδα να έχει μ.ο 22 πόντους. Τους οδήγησε δύο φορές στους τελικούς της Δυσης, όπου βρήκαν μπροστά τους τους πανίσχυρους Λέικερς των Τζέρι Γουέστ και Γουίλτ Τσάμπερλεϊν. Η καλύτερη του σεζόν με την ομάδα ήταν το 1970-71 στην οποία αγωνίστηκε σε 76 αγώνες και είχε μ.ο 26.8 πόντους. Το 1977 μετακόμισε στους Λέικερς όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν πριν αποσυρθεί.

3. Ντικέμπε Μουτόμπο (1996-2001)

Γνωστός σχεδόν σε κάθε φαν του αθλήματος, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της ιστορίας της λίγκας, ο Ντικέμπε Μουτόμπο αγωνίστηκε μόνο 5 σεζόν με τους Χοκς αλλά άφησε και και με το παραπάνω το στίγμα του στην ομάδα. Η σταθερότητα του στο σκοράρισμα και στο μάζεμα των ριμπάουντ, ήταν σίγουρα ένας από τους λόγους που τον καθιέρωσαν. Ωστόσο, τα απίστευτα στατιστικά του στα μπλοκ είναι εκείνα που τον ονόμασαν Αμυντικό της Χρονιάς σε τρεις σεζόν στους Χοκς (1996-2000). Ο Μουτόμπο είχε μ.ο 3.2 μπλοκ ανά αγώνα όσο αγωνιζόταν για την Ατλάντα. Ένα εξωπραγματικό στατιστικό. Το εμβληματικό “finger wave” του βρήκε το σπίτι του στους Ατλάντα Χοκς που τελικά τον αντάλλαξαν στην Φιλαδέλφεια το 2001. Στις 24 Νοεμβρίου του 2015, η ομάδα απέσυρε την φανέλα του με το νούμερο 55.

2. Μπομπ Πέτιτ (1954-1965)

bob-pettit

Ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που ξεπέρασε το φράγμα των 20.000 πόντων δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας. Λίγοι ανάλογοι σκόρερ υπήρχαν στην εποχή του Μπομπ Πέτιτ αλλά και αργότερα. Έπαιξε για ολόκληρη την καριέρα του  στους Χοκς όσο αυτοί βρισκόταν στο Μιλγουόκι και αργότερα στο Σαιντ Λούις. Σε αυτές τις σεζόν κατάφερε να έχει μ.ο 26.4 πόντους ανά αγώνα. Το 1958 οδήγησε τους Χοκς στον πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Δέκα εμφανίσεις σε All-Star Game και πολλά άλλα ρεκόρ για έναν παίχτη που δεν επαινείται όσο θα έπρεπε. Του αξίζει μια θέση κοντά στους κορυφαίους.

1. Ντομινίκ Γουίλκινς (1982-1994)

Η καριέρα του Ντομινίκ Γουίλκινς με τους  Χοκς ήταν ο κυριότερος λόγος που έγινε τέτοιος χαμός στην χώρα μας όταν ο φόργουορντ υπέγραψε στον Παναθηναϊκό το 1995. Ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ που γνώρισε το άθλημα, σε 12 σεζόν με τους Ατλάντα Χοκς υπήρξε ασταμάτητος. Αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 26.4 πόντους μ.ο. Μάλιστα, το 1986 τα νούμερα του έφτασαν στους 30.3 πόντους ανά αγώνα. Εννιά εμφανίσεις σε All-Star Game όσο φορούσε τη φανέλα τους. Εάν δεν είχε πέσει πάνω σε τόσες δυναστείες, πολύ πιθανό οι Χοκς να είχαν τουλάχιστον ακόμα ένα πρωτάθλημα στην τροπαιοθήκη τους.