Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει στους τελικούς το μπάσκετ που μας είχε συνηθίσει όλη τη σεζόν, όμως έχει καταφέρει με μόλις δύο καλές περιόδους να είναι μια ανάσα από το πρωτάθλημα.

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που 9/10 φορές κερδίζει ο καλύτερος. Πόσο μάλλον δε, σε μια σειρά αγώνων. Εκεί αργά ή γρήγορα φαίνεται ποια ομάδα το αξίζει περισσότερο και εύκολα ή δύσκολα επικρατεί. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, όμως αυτό το έχει δείξει μόλις σε… δύο περιόδους. Όλα αυτά σε δείγμα 80 λεπτών.

Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό πως έχει παίξει μόνο για είκοσι λεπτά καλά από τα συνολικά 80, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως μόνο σε εκείνο το διάστημα έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν παίζει καλά κλπ. Απλώς δεν έχει πιάσει τα υψηλά στάνταρ που μας είχε συνηθίσει μέσα στη σεζόν, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν δικαιολογία. Είναι το τέλος μιας πολύ κουραστικής σεζόν με τους Ερυθρόλευκους να έχουν δώσει 74 επίσημα παιχνίδια. Συνεπώς είναι λογικό να υπάρχει μια σωματική και κατ’ επέκταση νοητική κούραση. Ωστόσο, τις στιγμές που οι Πειραιώτες βρήκαν τον ρυθμό τους κατάφεραν να «καθαρίσουν» τα δύο πρώτα ματς.

Το πρώτο δεκάλεπτο στο ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τους τελικούς με… σπασμένα φρένα. Την πρώτη περίοδος ήταν καταιγιστικός και τρέχοντας ένα επιμέρους 23-4 μπόρεσε να βάλει τις βάσεις για την επικράτηση και το 1-0. Ο Παναθηναϊκός δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, όμως του έλειπε το κάτι παραπάνω.

Όσο κι αν προσπαθούσε η ομάδα του Γιώργου Βόβορα να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των δέκα πόντων δεν το κατάφερνε. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν αρκετά λάθη στους αιφνιδιασμούς και από την στιγμή που ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν ήταν σε καλή βραδιά για το «τριφύλλι» το σκηνικό έμεινε το ίδιο, μέχρι να ακουστεί η τελική κόρνα για τη λήξη του ματς.

Η τρίτη περίοδος στο ΟΑΚΑ

Το Game 2 αποδείχθηκε μια άλλη ιστορία. Οι Πράσινοι που την… πάτησαν από τον Μουσταφά Φαλ στο πρώτο παιχνίδι παρουσιάστηκαν πιο διαβασμένοι και πιο έτοιμοι στο ξεκίνημα. Οι παίκτες του Βόβορα ρίσκαραν το τρίποντο και ειδικά από την στιγμή που ο Γάλλος σέντερ έμεινε εκτός λόγω των φάουλ έκανε το έργο τους πιο εύκολο.

Έτσι παίζοντας με αρκετή ένταση και με τη βοήθεια του κόσμου του, ο Παναθηναϊκός πήγε με το +14 στα αποδυτήρια. Το τρίτο δεκάλεπτο όμως ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο συγκεντρωμένος και με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να βγάζει… φωτιές έτρεξε ένα σερί 20-0 και έφερε τούμπα στο παιχνίδι. Οι Πράσινοι έμειναν ξανά κοντά στο σκορ, όμως κάποιες κακές επιλογές στην επίθεση και στην άμυνα τους στέρησαν την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη.

Ευκαιρία να τελειώσει ο Ολυμπιακός τη δουλειά

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το 2-0 έγινε. Οι Πειραιώτες έπαιξαν ουσιαστικά το γνωστό τους μπάσκετ μόλις για δύο περιόδους. Κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αρκετό στη σειρά. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει την ευκαιρία να τελειώσει τη δουλειά και να κατακτήσει τον τίτλο έπειτα από το 2016. Όλα είναι με το μέρος του Ολυμπιακού. Είναι μπροστά με 2-0, θα έχει τον κόσμο του σε ένα γεμάτο ΣΕΦ και το κίνητρο να τελειώσει το πρωτάθλημα.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός θα πάει χωρίς άγχος. Δεν έχει να χάσει τίποτα. Έφτασε δύο φορές τόσο κοντά και συνάμα τόσο μακριά από τη νίκη. Αν οι Ερυθρόλευκοι παρουσιαστούν ξανά λίγο έξω από τα νερά τους οι Πράσινοι θα έχουν το δικαίωμα να φτάσουν στο μπρέικ και μετά σε ένα ματς στο ΟΑΚΑ όλα μπορούν να συμβούν.

Οι δύο ομάδες γνωρίζονται πλέον πολύ καλά μεταξύ τους. Έχουν παίξει συνολικά έξι φορές και αυτή θα είναι η έβδομη. Μυστικά δεν υπάρχουν και οι μεν θα πάνε για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ οι δε για να αποδείξουν στους εαυτούς τους πως μπορούν να παίξουν σαν πραγματικός Παναθηναϊκός και να πανηγυρίσουν το διπλό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο ομάδες μας χρωστούν ένα καλό παιχνίδι. Και ποιος ξέρει, ίσως τα χεριά των παικτών λυθούν, προσφέροντάς μας μια «μάχη» που θα αποζημιώσει όποιον αποφασίσει να το δει, είτε από κοντά, είτε από την τηλεόρασή του.