Ο Ντάνι Άλβες ενημερώθηκε πως δεν θα συνεχίσει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και το debut.gr σας παρουσιάζει τους μεγάλους αστέρες που έφυγαν άδοξα από τη Βαρκελώνη.

Ντάνι Άλβες και Μπαρτσελόνα δε συνεχίζουν μαζί. Παρά το αίτημα του Βραζιλιάνου φουλ-μπακ να παραμείνει στο “Καμπ Νόου” έως το Δεκέμβριο, η διοίκηση των Καταλανών τον άφησε ελεύθερο να ψάξει τον επόμενο σταθμό της πλούσιας καριέρας του.

Ο Άλβες ο οποίος στα 38 του ζήτησε ο ίδιος να επιστρέψει στη Μπαρτσελόνα, στην πιο δύσκολη -αγωνιστικά και μη- φάση της ιστορίας της, είδε τελικά τους ανθρώπους του συλλόγου να του “γυρίζουν την πλάτη” σε μια δική του επιθυμία. Ήθελε να παραμείνει σε ένα καλό επίπεδο, με σκοπό να ταξιδέψει το Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Σελεσάο.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό και στα 39 του πλέον ο Ντάνι Άλβες καλείται να βρει νέο “λιμάνι”. Ένας παίκτης που έχει προσφέρει τα μέγιστα στους “μπλαουγκράνα”. Ένας αθλητής που γύρισε την πιο δύσκολη στιγμή, με μισθό μόλις 100.000 ετησίως (ναι καλά διαβάσατε)!

Ένας ποδοσφαιριστής -και χαρακτήρας- που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι, μπήκε δυστυχώς και αυτός στη λίστα των “μεγάλων” που η Μπάρσα έδιωξε με…άκομψο τρόπο. Η προσφορά του, η αγάπη του και η…τρέλα του όμως, δε θα ξεχαστούν ποτέ από τους “μπλαουγκράνα” και μη ποδοσφαιρόφιλους.

Ας δούμε συνοπτικά ακόμη 6 περιπτώσεις αστέρων που αποχώρησαν άδοξα…

Ντιέγκο Μαραντόνα

Το 1982 η Μπαρτσελόνα κατόρθωσε να αποκτήσει το μεγαλύτερο είδωλο της τότε (και της τώρα) εποχής. Τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο “Ντιεγκίτο” δεν άργησε να ξεδιπλώσει το σπάνιο ταλέντο του στα γήπεδα της Ισπανίας. Ωστόσο, το σπάσιμο του αστραγάλου του σε ένα ματς με τη Μπιλμπάο αποτέλεσε την αρχή του τέλους.

Ο Μαραντόνα έχασε τον έλεγχο, άρχισε τα πάρτι και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα η εικόνα του στο γήπεδο να είναι απογοητευτική. Όχι αγωνστικά τόσο, όσο σε θέμα συμπεριφοράς. Η όλη κατάσταση ανάγκασε τον τότε πρόεδρο του συλλόγου να προβεί στην πώληση του Αργεντίνου στη Νάπολι, για να ακολουθήσουν όλα όσα γνωρίζει ο κόσμος όλος.

Ρονάλντο (Φαινόμενο)

Τη σεζόν 1996-1997 το μεγαλύτερο “9” στην ιστορία του αθλήματος αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για τον ένα και μοναδικό Ρονάλντο, ο οποίος έκανε “πράγματα και θαύματα” στο χορτάρι με 47 τέρματα σε 49 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Η τρομερή σεζόν του έφερε στο τραπέζι πρόταση επέκτασης της συνεργασίας των δύο πλευρών. Το “φαινόμενο” υπέγραψε και έφυγε για διακοπές στην πατρίδα του. Μα, μονάχα 5 μέρες μετά, οι άνθρωποι του συλλόγου επικοινώνησαν μαζί του για να του μεταφέρουν τις εξελίξεις. Ο τότε πρόεδρος του συλλόγου (ο ίδιος που πούλησε και τον Μαραντόνα), αποφάσισε να δώσει τον Βραζιλιάνο στην Ίντερ.

“Είχα υπογράψει την ανανέωση και ήμουν πολύ χαρούμενος. Ωστόσο λίγο αφότου έφυγα για διακοπές με πήραν τηλέφωνο για να με ενημερώσουν πως η συμφωνία δεν ισχύει! Εγώ ήθελα να μείνω, αλλά εκείνοι δε με εκτίμησαν!’ είχε δηλώσει αργότερα με πίκρα ο Βραζιλιάνος..

Ριβάλντο

Ακόμη μια τραγική διαχείριση από πλευράς Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για την άδοξη αποχώρηση του Ριβάλντο. Ενός ποδοσφαιριστή που με τη φανέλα των Καταλανών κατέκτησε μέσα σε πέντε χρόνια 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 1 ΟΥΕΦΑ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και μια “Χρυσή Μπάλα”!

Ο Ριβάλντο αγωνίστηκε 157 φορές με τα “μπλαουγκράνα”, σκοράροντας 86 τέρματα και έχοντας σπουδαία συνεισφορά στις επιτυχίες της ομάδας. Ωστόσο, η άφιξη του Λουίς Φαν Χάλ και οι διαφορετικές ιδέες του σχετικά με τη θέση στην οποία αγωνιζόταν ο “Ρίμπο” (10ρι), έστειλαν τον Βραζιλιάνο στην πόρτα της εξόδου.

Ουδείς δεν πήρε θέση υπέρ του Βραζιλιάνου, ο οποίος 2 χρόνια αργότερα ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού (και αργότερα της ΑΕΚ). Τα όσα προσέφερε στα ελληνικά γήπεδα παραμένουν αξιομνημόνευτα!

Ροναλντίνιο

Ο σπουδαίος “μάγος”, ο γητευτής της μπάλας, ο κατά τον γραφών κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών δυστυχώς δεν γλίτωσε από την αχαριστία της Μπαρτσελόνα! Ο Ροναλντίνιο πήγε στο “Καμπ Νόου” από την Παρί Σεν Ζερμέν έχοντας ήδη κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο (2002) και φυσικά έχοντας δώσει τρομερά διαπιστευτήρια του μοναδικού ταλέντου του!

Στη Βαρκελώνη κατέκτησε τα πάντα! Πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λίγκ, Σουπερ Καπ και φυσικά τη “Χρυσή Μπάλα”! Τα όσα έκανε εντός των τεσσάρων γραμμών δεν τα έχουμε ξαναδεί (και ούτε πρόκειται). Ένας αρτίστας της μπάλας, ένας άνθρωπος που πραγματικά απολάμβανε το παιχνίδι και κατόρθωνε αυτό να το περνάει και στους φιλάθλους.

Όλοι όμως έχουν και τα τρωτά σημεία τους. Και ο Ροναλντίνιο σαν γνήσιος Βραζιλιάνος είχε τα πάρτι και τη διασκέδαση. Πράγματα που δε συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος κατά την ανάληψη του προπονητή της ανδρικής ομάδας, εισηγήθηκε την απομάκρυνση του “Ρόνι”. Μάλιστα, λέγεται πως εξήγησε στους ανθρώπους της ομάδας ότι εξαιτίας του κινδυνεύει να χαθεί ένα τεράστιο ταλέντο, ονόματι Λιονέλ Μέσι..

Λουίς Σουάρες

Το Σεπτέμβρη του 2020 είχα γράψει ένα κείμενο αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα αχαριστίας και κάκιστης συμπεριφοράς από πλευράς διοίκησης Μπαρτσελόνα! Ένα παράδειγμα που πολλοί αναφέρουν όταν μιλάνε για “αχαριστία” στον αθλητισμό.

Το 2020 λοιπόν ο Ρόναλντ Κούμαν ανέλαβε “το τιμόνι” της Μπαρτσελόνα. Μέσα στις αλλαγές που ήθελε να πραγματοποιήσει ήταν και ο Σουάρες. Ο Κούμαν χαρακτηριστικά είχε πει πως “Είναι πλέον λίγος για αυτό το επίπεδο”. Μαζί του και η διοίκηση, η οποία τον έδωσε μονάχα έναντι 5.500.000 ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών της Μπάρσα (198 γκολ), έφυγε “σαν τελειωμένος”, και μάλιστα με προορισμό έναν άμεσο διεκδικητή του τίτλου στην Ισπανία. Του πήρε μονάχα ένα χρόνο να αποδείξει ποιος είναι, αφού με 21 γκολ οδήγησε την ομάδα του Σιμεόνε στην κατάκτηση της Λα Λίγκα!

Λιονέλ Μέσι

Νομίζω πως η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ωστόσο, μπορούμε να γράψουμε λίγα για τα…πολλά που συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι. Αρχικά, πάμε πίσω στο 2020, όταν ο Λιονέλ Μέσι μέσω φαξ ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπαρτομέου πως επιθυμεί να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Η κακή αγωνιστική-οικονομική κατάταση της ομάδας σε συνδυασμό με την ηλικία του τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

Εν τέλει ο Μέσι παρέμεινε, και -για ακόμη μια σεζόν- “κουβάλησε” την “πληγωμένη” σε όλα τα μέτωπα Μπάρσα, οδηγώντας τη μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου. Το συμβόλαιό του εξέπνεε το 2022, ωστόσο ο Αργεντινός είχε πειστεί από το νέο πρότζεκτ και επιθυμούσε να ανανεώσει.

Για την ακρίβεια, έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην ομάδα της καρδιάς του (περικοπή μεγαλύτερη από το 60% !). Από την άλλη, η διοίκηση Λαπόρτα όχι απλώς δεν έκανε τα πάντα, αντίθετα έδιωξε τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία της ομάδας. Ο Λαπόρτα έβαλε τη βιωσιμότητα του κλάμπ πάνω από τον Μέσι, και έτσι, στις 5 Αυγούστου του 2021, γράφτηκε ιστορία…ο Μέσι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε την αγαπημένη του.