Ο Ίμε Ουντόκα έφτασε στους τελικούς του ΝΒΑ στη rookie σεζόν του και θέλει να πάρει τον δρόμο που χάραξαν προπονητές όπως οι Πατ Ράιλι και Στιβ Κερ, κατακτώντας τον τίτλο.

Οι τελικοί του ΝΒΑ ξεκίνησαν και ήδη η νίκη των Μπόστον Σέλτικς μέσα στο Σαν Φραντσίσκο επί των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς μας δείχνει πως η σειρά θα είναι πολύ μεγάλη. Οι «Κέλτες» προηγούνται πλέον με 1-0 και ο Ίμε Ουντόκα πήρε την πρώτη του νίκη σε τελικούς, στην πρώτη του συμμετοχή.

Μπορεί να είναι πάρα πολύ νωρίς, όμως το πλεονέκτημα που έχουν οι «πράσινοι» φέρνει τον Νιγηριανό τεχνικό πιο κοντά σε ένα τρομερό επίτευγμα. Ποιο; Να γίνει… Στιβ Κερ. Ή Πατ Ράιλι, ή Πολ Γουέστχεντ ή Νικ Νερς. Ό,τι προτιμάτε. Δηλαδή να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου από την παρθενική του σεζόν στους πάγκους.

Έτσι, το Debut.gr σας παρουσιάζει τους προπονητές που έφτασαν στην εν λόγω επιτυχία, και είτε ξεχάστηκαν, είτε έγιναν θρύλοι τα επόμενα χρόνια. Το επίτευγμα τους όμως παραμένει εντυπωσιακό και καθόλου εύκολο.

Έντι Γκότλιμπ (1947)

H πρώτη σεζόν του BAA (Basketball Association of America) το 1946-47 βρήκε στους τελικούς τους Φιλαδέλφεια Γουόριορς απέναντι στους Σικάγο Σταγκς. Η ομάδα των «πολεμιστών» ήταν εκείνη που επιβλήθηκε με 4-1 και κατάκτησε το πρώτο τίτλο της ιστορίας. Προπονητής της ήταν ο Έντι Γκότλιμπ. Όπου προφανώς αναδείχτηκε πρωταθλητής στη rookie χρονιά του.

Ο Ουκρανο-Εβραίος τεχνικός ήταν στο τιμόνι της ομάδας μέχρι το 1955. Παράλληλα, από το 1951 κιόλας έως και το 1962 είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου ως ιδιοκτήτης. Ο «Mr. Basketball», όπως ήταν το παρατσούκλι του, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους που προμόταραν τη νεοσύστατη λίγκα στην Ευρώπη λόγω της καταγωγής του. Μάλιστα, το βραβείο που κατακτά ο Rookie της Xρονιάς στο ΝΒΑ φέρει το όνομά του, «Eddie Gottlieb Trophy».

Μπάντι Τζανέτ (1948)

Και το δεύτερο πρωτάθλημα της λίγκας, την περίοδο 1947-48, κατακτήθηκε από έναν rookie στους πάγκους. Όμως ο συγκεκριμένος τίτλος είχε μία ιδιαιτερότητα. Ο Τζάνετ ήταν παίκτης-προπονητής στους Μπάλτιμορ Μπούλετς (1946-50) και φυσικά έγινε ο πρώτος με αυτήν την ιδιότητα που παίρνει έναν τόσο σημαντικό τίτλο.

Στους τότε τελικούς, η ομάδα από το Μέριλαντ τέθηκε αντιμέτωπη με τους Φιλαδέλφεια Γουόριορς και με 4-2 νίκες έφτασε στο τρόπαιο. Ο Τζάνετ, έμεινε για μία ακόμη σεζόν ως προπονητής (1950-51) και στη συνέχεια αποχώρησε για να προπονήσει το Κολέγιο του Τζόρτζτάουν. Το 1994 έγινε φυσικά μέλος του Hall of Fame.

Τζον Κούντλα (1949)

Το τρίτο πρωτάθλημα του BAA βρέθηκε κι αυτό σε χέρια πρωτοεμφανιζόμενου τεχνικού. Αυτή τη φορά ήταν ο Τζον Κούντλα, ο οποίος και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλο την περίοδο 1948-49, όντας ο προπονητής των Μινεάπολις Λέικερς. Η ομάδα του επιβλήθηκε με 4-2 των Ουάσινγκτον Κάπιτολς και σήκωσε το τρόπαιο.

Ο Κούντλα κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη… δυναστεία στην Αμερική με τους Λέικερς. Ο σύλλογος από τη σεζόν 1948-49 μέχρι και τη σεζόν 1953-54 μπόρεσε να φτάσει στους πέντε από τους έξι τελικούς και να κατακτήσει και τους πέντε! Συνέχισε την προπονητική του καριέρα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και το 1995 εντάχθηκε στο Hall of Fame.

Τζορτζ Σενέσκι (1956)

Βρέθηκε για τρεις σεζόν στο τιμόνι των Φιλαδέλφεια Γουόριορς που έπαιξαν υπό τις οδηγίες του Έντι Γκότλιμπ δύο φορές στους τελικούς. Αντικαταστάτης του «Mr. Basketball» ήταν ο Τζορτζ Σενέσκι ο οποίος ήταν παίκτης του στους «πολεμιστές».

Όπως ακριβώς έγινε με τον προκάτοχό του, έτσι κι ο Σενέσκι έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην παρθενική του σεζόν. Την περίοδο 1955-56 όπου και οι Γουόριορς νίκησαν 4-1 τους Φορτ Γουέιν Πίστονς. Κάθισε τρία χρόνια στον πάγκο της ομάδας, όμως δεν συνέχισε κάπου αλλού την προπονητική του καριέρα. Αφήνοντας ως παρακαταθήκη έναν τίτλο.

Πολ Γουέστχεντ (1980)

Η περίπτωση του Πολ Γουέστχεντ είναι λίγο πιο ιδιαίτερη καθώς είναι από τους λίγους που έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα ΝΒΑ και WNBA. Ξεκίνησε προπονητική του καριέρα στο Κολέγιο του Λα Σάλε και το 1979 έγινε βοηθός στους Λος Άντζελες Λέικερς.

Την περίοδο 1979-80, κατάφερε να οδηγήσει τους «λιμνανθρώπους» στον τίτλο. Έχοντας ως παίκτη έναν rookie που άκουγε στο όνομα, Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον. Κόντρα στους Φιλαδέλφεια Σίξερς η ομάδα της Καλιφόρνια επικράτησε με 4-2 νίκες και βρέθηκε στην κορυφή για έκτη φορά.

Συνολικά ο «Καθηγητής», όπως έμεινε στην ιστορία λόγω του ότι είχε εργαστεί ως δάσκαλος αγγλικών, κάθισε στον πάγκο τριών ομάδων. Παράλληλα ήταν βοηθός σε τέσσερις συλλόγους, ενώ έχει προπονήσει πέραν από Κολέγια και στην Ιαπωνία. Το 2006-07 βρέθηκε στους Φοίνιξ Μέρκιουρι του WNBA και στη μοναδική του σεζόν κατέκτησε τον τίτλο.

Πατ Ράιλι (1982)

Ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ. Μετά την αποχώρηση του Γουέστχεντ πήρε προαγωγή από βοηθός, σε πρώτο προπονητή των Λέικερς. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, η ομάδα του Λος Άντζελες πήγαινε σε επτά τελικούς, κατακτώντας τους τέσσερις.

Ο πρώτος τίτλος του Ράιλι ήταν την περίοδο 1981-82 όταν και με 4-2 νίκες οι «λιμνανθρώποι» νίκησαν τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Μετά τους Λέικερς μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για τους Νικς. Κατάφερε να τους οδηγήσει στους τελικούς του 1994 όμως ηττήθηκαν από τους Χιούστον Ρόκετς. Τελευταίο του πρωτάθλημα ήταν το 2006 όταν στη δεύτερη θητεία του στους Μαϊάμι Χιτ νίκησε τους Ντάλας Μάβερικς.

Από το 1995, όπου και παραιτήθηκε από τους Νικς μέσω… φαξ, είναι πρόεδρος των Χιτ. Έχει αναδειχθεί τρεις φορές προπονητής της σεζόν (1990, 1993, 1997), ενώ το 2011 ήταν ο Παράγοντας της χρονιάς. Συνεχίζει να ηγείται των Χιτ που αποτελούν ένα από τα πιο σταθερά franchise του ΝΒΑ.

Στιβ Κερ (2015)

Έπειτα από τον Ράιλι το 1982, χρειάστηκε να περάσουν 33 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί κάποιος rookie τεχνικός να κατακτήσει τον τίτλο. Αυτός έμελλε να ήταν ο Στιβ Κερ. Ο δημιουργός των μεγάλων Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που άλλαξαν τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ τη δεκαετία του 2010 με την τριάδα των Κάρι, Τόμπσον και Γκριν.

Οι «πολεμιστές» ξεκίνησαν με τον Μαρκ Τζάκσον στο τιμόνι να δείχνουν κάποια καλά στοιχεία, όμως ο Κερ ήρθε για να τους απογειώσει. Τη σεζόν 2014-15 ανέλαβε και όλα άλλαξαν. Μπόρεσε να βρεθεί στους τελικούς όπου νίκησε τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν, που μόλις είχε επιστρέψει, με 4-2 νίκες.

Από το 2015 και μέχρι το 2019, οι Γουόριορς κυριάρχησαν στη Δύση, πηγαίνοντας πέντε φορές σε τελικούς και κατακτώντας τρία πρωταθλήματα. Φυσικά η περίοδος 2015-2016 θα μείνει στην ιστορία καθώς η ομάδα του Κερ (προπονητής της χρονιάς) ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 73-9, το καλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ.

Τάιρον Λου (2016)

Το 2014 έφτασε κοντά στον πάγκο των Κλίβελαντ Καβαλίερς ως πρώτος προπονητής, όμως η θέση κατέληξε στον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Τάιρον Λου έγινε βοηθός του, και μάλιστα ο πιο ακριβοπληρωμένος στο ΝΒΑ. Η απομάκρυνση του Αμερικανο-Ισραηλινού τον Γενάρη του 2016, τον έφερε στο τιμόνι.

Ο Λου οδήγησε τους Καβς στους τελικούς της ίδια σεζόν, στην πρώτη του δοκιμή ως πρώτος προπονητής. Η ομάδα του ΛεΜπρόν Τζέιμς ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών και έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Έκατσε στο Κλίβελαντ μέχρι το 2018 και την περίοδο 2019-20 ήταν βοηθός του Φρανκ Βόγκελ στους Λέικερς που πήραν τον τίτλο στη «φούσκα» του Ορλάντο. Πλέον από το καλοκαίρι του 2020 είναι στο τιμόνι των Λος Άντζελες Κλίπερς.

Νικ Νερς (2019)

Τελευταίο όνομα που συναντάμε είναι αυτό του Νικ Νερς. Τον Μάιο του 2018 ανέλαβε τους Τορόντο Ράπτορς, μετά την απομάκρυνση τού Ντουέιν Κέισι που είχε αναδειχθεί προπονητής της σεζόν! Εκείνο το καλοκαίρι, οι Καναδοί κατάφεραν να αποκτήσουν μέσω ανταλλαγής τον Καουάι Λέοναρντ από τους Σαν Αντόνιο Σπερς και όλα άλλαξαν.

Η ομάδα του Νερς ήταν εξαιρετική όλη την χρονιά και κατάφερε να φτάσει στους τελικούς της περιόδου 2018-19. Οι «δεινόσαυροι» βρήκαν μπροστά τους τους Γουόριορς και με 4-2 νίκες κατάκτησαν το πρωτάθλημα. Ο Αμερικανός μπόρεσε να δέσει την ομάδα γρήγορα και να φτιάξει ένα πολύ καλό σύνολο. Ήξερε καλά τον σύλλογο όντας βοηθός για πέντε σεζόν (2013-18) και τα αποτελέσματα φάνηκαν.

Το 2020 αναδείχθηκε ο «προπονητής της χρονιάς» καθώς παρά την απώλεια του Λέοναρντ έχτισε εκ νέου μια καλή ομάδα. Φυσικά συνεχίζει στον πάγκο των Ράπτορς και η δουλειά του έχει αναγνωριστεί από ολόκληρο το ΝΒΑ.