Με αφορμή την άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ στη Πρέμιερ Λιγκ ύστερα από 23 χρόνια, το Debut.gr θυμάται ποια είναι αυτή η ομάδα και τι έχει προσφέρει στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, η Νότιγχαμ Φόρεστ, θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στη Πρέμιερ Λιγκ. Όλη αυτή η μακροχρόνια απουσία της από το προσκήνιο ίσως κατάφερε εν μέρη να ξεθωριάσει το όνομά της αλλά όχι και την ιστορία που την συνοδεύει. Ποιες ήταν όμως οι στιγμές που κατάφεραν να την περάσουν στην ποδοσφαιρική ιστορία;

Η «χρυσή» τριετία επί Κλάφ (1977-1980)

Νότιγχαμ

Πρωταθλήτρια Αγγλίας (1977-78)

Τη σεζόν 1976-77 η Νότιγχαμ καταφέρνει και κερδίζει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ. Το σύστημα τότε ήταν εντελώς διαφορετικό, χωρίς τα σημερινά play off, γεγονός που έδινε στη Νότιγχαμ την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Προπονητής της τότε ήταν ο Μπράϊαν Κλαφ, που μόλις είχε βάλει τα θεμέλια για κάτι τρομερό.

Με την άνοδό της στα «μεγάλα σαλόνια» πλέον, η Νότιγχαμ έδειχνε αποφασισμένη. Εκεί είναι που άρχισε να ξεδιπλώνει και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα ο Κλάφ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η αλλαγή ενός από τους βασικούς του επιθετικούς σε κεντρικό αμυντικό. Το όνομα αυτού του παίκτη, Κένι Μπάρνς, ο οποίος τελείωσε τη σεζόν ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς (σύμφωνα με το FWA). Το ντεμπούτο της Νότιγχαμ και του Κλαφ στην Πρέμιερ Λιγκ ξεκίνησε με νίκη 3-1 κόντρα στην Έβερτον.

Όλη αυτή η αποφασιστικότητα και η ορμή της ομάδας απέδωσε και ως τελικό απολογισμό μετρούσε μόνο 3 ήττες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Συγκεντρώνοντας 64 βαθμούς και αφήνοντας στο -7 στη δεύτερη θέση τη Λίβερπουλ, ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Αγγλίας. Από τότε μέχρι και σήμερα ελάχιστες ομάδες έχουν καταφέρει να γίνουν πρωταθλήτριες Αγγλίας την ίδια χρονιά που ανέβηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ. Μάλιστα η Νότιγχαμ είναι και η τελευταία που το κατάφερε.

Λιγκ Καπ (1978)

Την ίδια χρονιά που η Νότιγχαμ του Κλαφ κατάφερε το αδύνατο, κέρδισε και το Λιγκ Καπ. Στο τελικό είχε να αντιμετωπίσει ξανά τη Λίβερπουλ που της είχε βάλει δύσκολα στο πρωτάθλημα. Ο πρώτος τελικός στο Γουέμπλεϊ βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 0-0. Στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ όμως, μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ρόμπερτσον το παιχνίδι έληξε με 1-0 δίνοντας το κύπελλο στην Νότιγχαμ.

Νότιγχαμ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Λιγκ Καπ (1979)

Σαν πρωταθλήτρια Αγγλίας πλέον η Νότιγχαμ θα δοκιμάσει τη τύχη της στο, τότε, κύπελλο πρωταθλητριών. Για κακή της τύχη μόλις στον γύρο των 32 έτυχε να αντιμετωπίσει την ήδη δύο φορές σερί πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ. Από τόσο νωρίς ένα τόσο τεταμένο παιχνίδι ήταν ό,τι έπρεπε για τα μάτια των φιλάθλων. Η Νότιγχαμ το κάνει ξανά! Καταφέρνει και πετάει εκτός διοργάνωσης τους πρωταθλητές με 2-0 εντός και 0-0 στο Άνφιλντ.

Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, θα προκριθεί, φτάνοντας εντέλει μέχρι και τον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε την Μάλμε. Ο ημιτελικός ήταν εξίσου ένα σκληρό παιχνίδι και εκεί φάνηκε πως η Νότιγχαμ ήταν αποφασισμένη. Είχε να αντιμετωπίσει την Κολονία, τότε πρωταθλήτρια και κυπελλούχο Γερμανίας, σε δυο τρομερά παιχνίδια (3-3 εκτός και 1-0 εντός). Με έναν ημιτελικό με άρωμα τελικού πλέον, η Νότιγχαμ έχοντας φτάσει στον τελικό νικάει και τη Μάλμε 1-0 με γκολ του πρώτου ποδοσφαιριστή που κόστισε 1 εκατομμύριο λίρες επί Αγγλίας, τον Τρέβορ Φράνσις.

Ως κερασάκι στην τούρτα, η Νότιγχαμ είχε κατακτήσει ξανά και το Λιγκ Καπ κόντρα στην Σαουθάμπτον την ίδια χρονιά.

Ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης και Σουπερ Καπ (1980)

Έχοντας κατακτήσει ήδη το κύπελλο Ευρώπης και βγαίνοντας 2η αυτή τη φορά στο πρωτάθλημα πίσω από τη Λίβερπουλ, η Νότιγχαμ έπρεπε να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Αυτή τη φορά στον τελικό θα αντιμετώπιζε το Αμβούργο ενώ προηγουμένως είχε περάσει από τον Άγιαξ στα ημιτελικά. Νικώντας ξανά με 1-0 όπως τον προηγούμενο χρόνο, η Νότιγχαμ κατέκτησε ξανά την κορυφή της Ευρώπης. Μόλις 3 χρόνια πριν έπαιζε στην Τσάμπιονσιπ και πλέον μετρούσε 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Ευρώπης.

Επιπλέον επιτυχία της υπερομάδας του Κλαφ ήταν και η κατάκτηση του Σούπερ Καπ (1979-80), όπου νίκησε στον τελικό τη Μπαρτσελόνα.

Τέλος της χρυσής εποχής

Αυτή η εμβληματική εποχή που έφερε τη Νότιγχαμ από μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερη ιστορία στο να κατακτήσει τα πάντα, έκλεισε στην αρχή της δεκαετίας του ’80. Στο πρόσωπο του Κλάφ όλοι οι φίλοι της ομάδας είδαν αυτόν που της πρόσφερε την ποδοσφαιρική «αθανασία». Πλέον εν έτη 2022 η Νότιγχαμ κατάφερε να επιστρέψει ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ. Το μέλλον είναι όλο μπροστά. Θα καταφέρει άραγε να υπενθυμίσει τη μεγάλη ιστορία της ή θα είναι κάτι το εφήμερο;