Ο Έρικ Σποέλστρα, μόλις δύο μέρες μετά την ήττα στους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, δήλωσε πως και την επόμενη σεζόν θα ήθελε να έχει στη διάθεση του το ίδιο ρόστερ.

Μόλις δύο μέρες μετά την ήττα στους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, ο προπονητής των Χιτ εξέφρασε την επιθυμία του να προπονεί το ίδιο ρόστερ και του χρόνου. Σε δηλώσεις του σε ρεπόρτερ το μεσημέρι της Τρίτης, μόνο απογοητευμένος δεν φάνηκε με την φετινή πορεία της ομάδας. Με την επλίδα, λοιπόν, πως το ρόστερ θα μείνει ως έχει, ελπίζει πως η διοίκηση δεν θα επαναλάβει λάθη άλλων franshise.

https://twitter.com/MiamiHEAT/status/1531750468766031874?s=20&t=5YTlnJw_BF-NLmR3xETUFg

Τα διδάγματα του παρελθόντος

Ο προπονητής των Χιτ δήλωσε, «Όποτε βρισκόμαστε κοντά και χτυπάμε την πόρτα των τελικών, η ιστορία μας έχει δείξει πως όταν φέρνουμε πίσω τον κορμό του ρόστερ, μας ξαναδίνεται η ευκαιρία και πάλι. Ακόμα και όταν όλα τελειώνουν με μια απογοητευτική ήττα». Τις προηγούμενες δύο φορές που το Μαϊάμι βρέθηκε στην ίδια ή σε παρόμοια θέση και κράτησε τον κορμό του, τα πράγματα πήγαν κατ’ ευχήν. Ο Σποέλστρα ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει. Διότι, και στις δύο αυτές περιπτώσεις ήταν ο ίδιος στον πάγκο της ομάδας. Η πρώτη ήταν το 2011, όταν και οι big 3 έχασαν στους τελικούς από το Ντάλας και επέστρεψαν για να κάνουν το back to back. Η δεύτερη μόλις δύο χρόνια πριν, στην ήττα στους τελικούς από τους Λέικερς. Ο κορμός διατηρήθηκε, με κάποιες αναγκαίες προσθήκες, και φέτος οι Χιτ, βρέθηκαν και πάλι μια ανάσα από την διεκδίκηση του τίτλου.

Ωστόσο κάτι του διαφεύγει. Την τελευταία φορά που οι Χιτ έχασαν το έβδομο παιχνίδι σε τελικούς ανατολής, ο Πατ Ράιλι έκανε το ρόστερ… καλοκαιρινό. Το 2005 μοιάζει πολύ μακρινό αλλά ο Σποέλστρα ήταν και τότε στον πάγκο της ομάδας ως βοηθός προπονητή. Το supporting cast που ήρθε για να πλαισιώσει τον Σακιλ και τον Γουέιντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα των Χιτ την επόμενη σεζόν. Τουλάχιστον 7 βασικά γρανάζια της ομάδας άλλαξαν, με αποτέλεσμα τον πρώτο τίτλο στην ιστορία των Χιτ.

https://twitter.com/MiamiHEAT/status/1531277684545830915?s=20&t=5YTlnJw_BF-NLmR3xETUFg

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση

Ο Σποέλστρα έχει δίκιο, ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Οι Χιτ φέτος δεν πήγαν στους τελικούς αλλά χαμένους δεν μπορείς να τους πεις. Τι μπορούν να κάνουν όμως στην offseason για να πάνε παραπέρα; Αρχικά, οποιοδήποτε σενάριο αποχώρησης του Μπάτλερ θα διαλύσει το ρόστερ. Ο Μπάτλερ είναι ο ηγέτης της ομάδας και αυτή τη στιγμή η αναζήτηση ενός νέου ηγέτη δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα. Οι αλλαγές οφείλουν να επέλθουν πιο βαθιά στην πεντάδα. Ο Πι Τζέι Τάκερ ταίριαξε στους Χιτ. Για πόσο όμως μπορείς να κρατάς βασικό και αναντικατάστατο έναν 37χρονο φόργουορντ; Η ομάδα οφείλει λοιπόν, να επενδύσει στη θέση 4. Επιπλέον, ο Κάιλ Λάουρι είναι 36. Από πίσω του βρίσκεται μόνο ο Βίνσεντ ο οποίος είναι αξιόλογος αλλά δεν αρκεί. Στον άσο λοιπόν θα χρειαστεί σίγουρα ακόμα μία προσθήκη.

Πολλά θα κριθούν την βραδιά του νραφτ και τις μέρες που θα ακολουθήσουν. Κινήσεις θα γίνουν, όπως γίνονται κάθε χρόνο. Αλλά για μια ομάδα που σκοπεύει να επιστρέψει τουλάχιστον στο τοπ 4, οι κινήσεις αυτές πρέπει να είναι μεθοδευμένες και μελετημένες. Τα πρωταθλήματα κερδίζονται με δουλεμένες και δεμένες ομάδες. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε εμείς οι ρομαντικοί του αθλήματος.