Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι δύο φιναλίστ του φετινού Τσάμπιονς Λίγκ και το debut.gr προσπαθεί να βρει απάντηση στο "ποια από τις δύο το αξίζει περισσότερο;".

Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίζονται απόψε στο Παρίσι για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Δύο από τις κορυφαίες ομάδες της σεζόν που τελειώνει (σήμερα το βράδυ) βρίσκονται πανάξια στον μεγάλο τελικό.

Με διαφορετική πορεία, διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου αλλά ένα μεγάλο κοινό: τη βαριά φανέλα. Κάτι που μέτρησε στο μέγιστο βαθμό στο δρόμο της Ρεάλ προς το «Σταντ Ντε Φρανς». Ένας μεγάλος τελικός, όχι μόνο λόγω των ομάδων αλλά και λόγω ιδιαιτεροτήτων.

Στο τερέν εκτός από τα αστέρια που λάμπουν, θα «παραταχθούν» και 19 Τσάμπιονς Λιγκ. Δεκατρία από την πολυνίκη Ρεάλ και έξι από τη Λίβερπουλ. Κάτι που φυσικά δεν έχει επαναληφθεί. Επιπλέον, οι δύο σύλλογοι συναντιούνται σε τελικό για 3η φορά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Ποια από τις δύο όμως αξίζει περισσότερο το τρόπαιο; Για να δούμε…

Λίβερπουλ σα να λέμε μηχανή

Η Λίβερπουλ φέτος είναι φανταστική. Από όποια οπτική και να το δεις, η ομάδα του Κλοπ δεν παίζεται. Με μια μικρή εξαίρεση το τελευταίο διάστημα όπου παρατηρούμε μια μικρή πτώση στην απόδοση (συγκριτικά με το υπόλοιπο της χρονιάς). Ο Γερμανός κοουτς έχει φτιάξει ένα σύνολο που τα διαθέτει όλα. Από παίκτες παγκόσμιας κλάσης μέχρι εκείνους που μπορούν τα 15’ που θα αγωνιστούν να δώσουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Συν τοις άλλοις οι συνεργάτες του το έχουν πάει σε…άλλο επίπεδο. Ο Κλοπ έχει φέρει στο Λίβερπουλ ακόμη και Γερμανούς νεύρο επιστήμονες, χάρη στους οποίους οι «κόκκινοι» κατέκτησαν και τα 2 εγχώρια κύπελλα στα πέναλτι με την Τσέλσι.

Μια Ρεάλ γεμάτη προσωπικότητες

Πηγή: Real Madrid Official

Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ διαθέτει ένα γκρουπ παικτών (και προπονητών) γεμάτο εμπειρία και προσωπικότητες. Τόσο στο χορτάρι παίκτες όπως ο –τρομακτικός φέτοςΜπενζεμά, ο Μόντριτς, ο Κρόος, ο Κασεμίρο και ο Κουρτουά, όσο και στον πάγκο με τον τεράστιο Αντσελότι. Η «βασίλισσα» μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος θέλει και το Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε να κλείσει τη σεζόν με απόλυτη επιτυχία. Έχει ήδη 7/7 στους περασμένους τελικούς και φαίνεται πανέτοιμη για το 8/8. Ο Κάρλο Αντσελότι αντικατέστησε τον Ζιντάν και έφερε στο «Μπερναμπέου» αυτό ακριβώς που χρειαζόταν. Σιγουριά, εμπειρία και πλάνο. Αυτά σε συνδυασμό με την ποιότητα και την εμπειρία των ποδοσφαιριστών δίνουν τα αποτελέσματα που όλοι είδαμε φέτος. Πάνω από όλα όμως, στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ μας έδειξε γιατί λέγεται πανάξια «βασίλισσα» της Ευρώπης. Τα όσα είδαμε με τα μάτια μας πραγματικά δε χρειάζονται σχόλια…

Ο Τσιμίκας και ο Μπενζεμά

Σαν Έλληνας, θεωρώ πως όσοι δεν είναι φίλοι καμίας εκ των δυο φιναλίστ, θα ήθελαν να δουν τον Κώστα Τσιμίκα αγκαλιά με την κούπα. Ένα παιδί που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, δέχθηκε τεράστια αμφισβήτηση αλλά με δουλειά και υπομονή κατάφερε να αγωνίζεται στην -ίσως- κορυφαία Λίβερπουλ όλων των εποχών.

Πριν λίγες ημέρες έγινε ήρωας, σκοράροντας το νικητήριο πέναλτι που έδωσε το κύπελλο στην ομάδα του. Όμως πέρα από αυτό, ο «Τσίμι» έχει δείξει φέτος πως αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» του Κλοπ. Έχει αγωνιστεί σε 25 αγώνες, 18 εκ των οποίων βασικός, με 6 ασίστ και πολύ καλά στατιστικά. Και στο τέλος της βραδιάς όλοι θα θέλαμε να τον δούμε να ποζάρει με το τρόπαιο.

Στον αντίποδα, έχουμε τον Καρίμ Μπενζεμά. Ο Γάλλος κιλερ με τα 44 (!) γκολ σε 45 αγώνες φέτος διανύει τη μακράν κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Στα 34 του ο Μπενζεμά «έχει πάρει από το χέρι τη Ρεάλ» στο δρόμο για το Παρίσι. Θέλει όσο τίποτα να κατακτήσει το 5ο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του, κάτι που θα του εξασφαλίσει και την πρώτη «Χρυσή Μπάλα». Ένα βραβείο που πάντως αξίζει ανεξάρτητα από το αν θα βγει νικητής το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Γάλλος εκτός από το τρόπαιο έχει και ένα επιπλέον κίνητρο. Κυνηγάει 2 σπουδαία ρεκόρ. Πρώτα, αυτό με τα περισσότερα γκολ σε νοκ-αουτ, το οποίο θα σπάσει αν σκοράρει μια μόλις φορά. Το δεύτερο, είναι το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε μια διοργάνωση, για το οποίο θέλει 3. Ε και; Σιγά το δύσκολο. Άλλωστε, το έκανε να φαίνεται πολύ εύκολο στα παιχνίδια με Τσέλσι και Παρί Σεν Ζερμέν! Και μην ξεχνάμε το ιστορικό του, αφού πίσω στο 2018 με αντίπαλο ξανά τη Λίβερπουλ, πέτυχε εκείνο το …περίεργο γκολ όταν πίεσε τον απελπισμένο Λόρις Κάριους…

Τελικά, ποια το αξίζει περισσότερο;

Για να καταλήξουμε σε ένα όσο το δυνατόν πιο «δίκαιο» συμπέρασμα θα πρέπει να μιλήσουμε για όλα.

Βάσει ποδοσφαίρου, η Λίβερπουλ είναι αυτή που αξίζει, καθώς έχει δώσει στο χορτάρι τρομερές παραστάσεις φέτος.

Βάσει πορείας στη διοργάνωση, ξεκάθαρα νικήτρια θα πρέπει να είναι η Ρεάλ. Πέταξε εκτός την πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Νειμάρ, Εμπαπέ (με ανατροπή), άφησε εκτός την περσινή πρωταθλήτρια Τσέλσι (σε ένα ματς έπος στο Μπερναμπέου) και για φινάλε κράτησε το καλύτερο. Απέκλεισε με μια τρομερή ανατροπή στις καθυστερήσεις την Μάντσεστερ Σίτι.

Αν κοιτάξουμε και εξωαγωνιστικούς παράγοντες, θα δούμε πως είναι κρίμα για αυτή τη Λίβερπουλ να κλείσει μια τόσο καλή χρονιά μονάχα με τα 2 κύπελλα της Αγγλίας. Από την άλλη όμως, η Ρεάλ έχει κάνει κατά σειρά τρομερά έπη. Τον Οκτώβριο όταν έχανε μέσα στο «Μπερναμπέου» από την άσημη Σέριφ των Κολοβού και Αθανασιάδη κανείς δεν πίστευε αυτό που θα ακολουθούσε. Στα νοκ αουτ η παρέα του Μπενζεμά μας χάρισε στιγμές που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία του αθλήματος.

Θα είναι μεγάλο κρίμα όλο αυτό να μην συνοδευτεί και από τον 14ο τίτλο… Γιατί ναι, είπαμε πως και η Λίβερπουλ φέτος παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο, αλλά στη διοργάνωση δε δυσκολεύτηκε και πολύ με Ίντερ, Μπενφίκα και Βιγιαρεάλ…

Για εμένα προσωπικά λοιπόν, στο νήμα η Ρεάλ είναι εκείνη που θα ήθελα να δω να κερδίζει απόψε. Και πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο να το γράφει αυτό ένας φίλος της Μπαρτσελόνα…