Η Μάντσεστερ Σίτι προκάλεσε ένα «deja-vu», κέρδισε την... εξωγήινη αντίπαλό της και τερμάτισε πρώτη την κούρσα της Πρέμιερ Λιγκ.

«Μπαλοτέλιι… Αγκουέροοοοοοο….

Ορκίζομαι ότι δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Και είναι πιθανό να μην δείτε ποτέ ξανά»!

Ίσως το πιο ιστορικό απόσπασμα από μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο Μάρτιν Τάλιερ ούρλιαζε το προαναφερθέν απόσπασμα και ο χρόνος είχε σταματήσει στο 93′:20″. Ήταν η στιγμή που ο Κουν Αγκουέρο έκανε το 3-2 απέναντι στην Κ.Π.Ρ. και έστεψε την Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια. Οι «πολίτες» ανέτρεψαν το εις βάρος τους 2-0, έγραψαν ένα ονειρικό ποδοσφαιρικό παραμύθι και έβαλαν τις βάσεις του σήμερα. Ωστόσο, ακριβώς 10 χρόνια μετά, οι «πολίτες» ανέτρεψαν το εις βάρος τους 2-0 και έγραψαν ένα ονειρικό ποδοσφαιρικό παραμύθι. Όχι, δεν έγινε κάποιο λάθος κατά την σύνταξη του άρθρου. Απλά η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα το έκανε ξανά.

Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή

Η κόντρα δύο τύπων είναι η αιτία που η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ μοιάζει… αδύνατη. Ο λόγος για την κορυφαία (ίσως) ποδοσφαιρική κόντρα ανάμεσα σε προπονητές που έχει υπάρξει ποτέ. Αυτήν του Πεπ Γκουαρντιόλα με τον Γιούργκεν Κλοπ. Τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι έχει βάλει στον σάκο της 358 βαθμούς, ενώ η Λίβερπουλ 357! Αυτός ο ένας βαθμός είναι αυτός που έκρινε τον φετινό πρωταθλητή μιας και τερμάτισαν με 93 και 92 βαθμούς αντίστοιχα. Είναι αδιανόητο αυτό που έχουν πετύχει αυτοί οι τύποι. Ο ένας με την φετινή συγκομιδή βαθμών θα μπορούσε να κατακτήσει όλες τις Πρέμιερ Λιγκ του παρελθόντος, εκτός από δύο που κέρδισε η Τσέλσι (2004-05 95 β., 2016-17 93β.) και από τρεις που έχει πανηγυρίσει ο… Γκουαρντιόλα (2017-18 100β., 2018-19 98β., 2021-22 93β.).

Ο Ισπανός τεχνικός έχει σηκώσει το τρόπαιο 4 φορές τα τελευταία 5 χρόνια και την μοναδική που το έχασε, η ομάδα του Κλοπ τερμάτισε πρώτη με 99 βαθμούς! Και είναι φανερό ότι δεν πρόκειται μόνο για μία κόντρα. Αυτές οι δύο ποδοσφαιρικές διάνοιες ανεβάζουν το επίπεδο ο ενός του άλλου, αλλά και του αθλήματος, αναγκάζοντάς μας να αναθεωρήσουμε τα όρια της λογικής. Αλλά στο πλαίσιο της Πρέμιερ Λιγκ ξεχωρίζει ο Πεπ, ο οποίος είναι μπροστά στο σκορ με 4-1.

Μάντσεστερ Σίτι

Από τον Αγκουέρο και τον Γκουντογκάν στον… Μαντέλα

«Υπάρχει κάτι που φαντάζει απίθανο μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί…»

Αυτό ήταν ένα από τα γνωμικά που άφησε ο σπουδαίος Νέλσον Μαντέλα, στο οποίο έδωσαν παραδείγματα οι Κουν Αγκουέρο και Ιλκάι Γκουντογκάν. Αμφότεροι ήταν οι σκόρερ των δύο πιο σημαντικών γκολ στην σύγχρονη ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι, χαρίζοντας της δύο τίτλους με διαφορά 10 χρόνων. Δεν είναι μόνο η πίστη ενός παίκτη, αλλά η φιλοσοφία ενός συλλόγου. Οι «Πολίτες», δείχνουν πως έχουν χτίσει νοοτροπία νικητή, κάτι που συμπεριλαμβάνει την δίψα της νίκης και ησυχάζει για λίγο με την κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Μάντσεστερ Σίτι

Οι αριθμοί είναι αυτοί που θα μείνουν για πάντα, όπως και τα τρόπαια στα μουσεία των ομάδων. Ωστόσο, ο άνθρωπος ελκύεται από την ομορφιά και παρασύρεται από τα κέφια της. Η Μάντσεστερ Σίτι, με τον Γκουαρντιόλα στο τιμόνι της, παίζει ποδόσφαιρο που αποτελεί αφορμή να παρακολουθήσεις αγώνα της, ανεξαρτήτως ποιας ομάδας υποστηρίζεις. Σε συνδυασμό με τους μαζεμένους τίτλους, το μικρόβιο των «Πολιτών» μεταδίδεται στην νέα γενιά η οποία ήδη φωνάζει ότι το Μάντσεστερ είναι… μπλε. Η κληρονομιά είναι η συνέχεια της ιστορίας και η Σίτι έχει βάλει τις σωστές βάσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο.