Europa Conference League: Η πρώτη σεζόν σε αριθμούς - Από την καλύτερη επίθεση και τον τοπ σκόρερ ως τις μεγαλύτερες ήττες.

Το πρώτο Europa Conference League ήταν ένα βήμα στο άγνωστο για πολλούς, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από τις φιναλίστ, υπάρχουν περισσότερα από μερικά γνωστά πρόσωπα από όσα περιμέναμε.

Tα κορυφαία στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UEFA

  • 32 γκολ: σε τρεις «νοκ άουτ» -διπλές- αναμετρήσεις για τη Σλάβια Πράγας: κόντρα σε Φενέρμπαχτσε (6-4), Λίντσερ (7-5) και Φέγενορντ (4-6).
  • 10: τα γκολ του Σιριέλ Ντέσερς, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τη Φέγενορντ, έχοντας ένα περισσότερο από τον Τάμι Έϊμπραχαμ της Ρόμα.
  • 1.008: Όταν η Ρόμα ηττήθηκε με 6-1 στη Νορβηγία από την Μπόντο Γκλιμτ, ήταν η πρώτη φορά που ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο είχε δεχτεί έξι γκολ στους 1.008 αγώνες του ως προπονητής.
  • 6: Έξι ομάδες πέρασαν αήττητες τη φάση των ομίλων: Μπόντο Γκλιμτ, Λίντσερ, Αλκμααρ, Φέγενορντ, Ρεν και Βασιλεία.
  • 4: Ο Μουρίνιο έγινε ο πρώτος προπονητής που οδήγησε τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης: Πόρτο (2003 Κύπελλο UEFA, 2004 Champions League), Ίντερ (2010 Champions League), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017 Europa League) και Ρόμα (2022 Europa Conference League).
  • 16: Επτά 16χρονοι έχουν αγωνιστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν στη διοργάνωση, με τον Ρούνι Μπάρντζι της Κοπεγχάγης να είναι ο νεότερος σε ηλικία, 16 ετών και 115 ημερών. Το ντεμπούτο του ήταν ιδιαίτερα… αξέχαστο, μια ισοπαλία 4-4 στους «16» εναντίον της Αϊντχόφεν.
  • 3: Υπήρξαν τρία χατ-τρικ στην «παρθενική» σεζόν: Χάρι Κέιν (Τότεναμ-Μούρα 5-1), Γκαέταν Λαμπόρντ (Ρεν-Φιτέσε 3-3) και Νικολό Τζανιόλο (Ρόμα-Μπόντο Γκλιμτ 4-0).
  • 26: Τριάντα δύο ομάδες από 26 διαφορετικές χώρες παρατάχθηκαν στη φάση των ομίλων, με τις Αλασκέρτ, Φλόρα Ταλίν, Λίνκολν Ρεντ Ιμπς να γίνονται οι πρώτες ομάδες από την Αρμενία, την Εσθονία και το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα, που αγωνίζονται σε φάση ομίλων της UEFA.
  • 1: Ο Άρνε Σλοτ διανύει την πρώτη πλήρη σεζόν του ως πρώτος προπονητής. Πέρασε πέντε μήνες στην Άλκμααρ τη σεζόν 2019/20, πριν πάρει τα «ηνία» στη Φέγενορντ τον περασμένο Ιούλιο.
  • 28: Η Φέγενορντ είναι η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση (28), ένα περισσότερο από τη Ρόμα.
  • 12: Η Φέγενορντ έχει 12 αγώνες αήττητη στο εφετινό Europa Conference League, από τη φάση των ομίλων έως τον τελικό, με οκτώ νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.
  • 307: Η Φέγενορντ άρχισε την πορεία της στη διοργάνωση στον Β΄ προκριματικό γύρο στις 22 Ιουλίου με μια ισοπαλία χωρίς γκολ εκτός έδρας με την Ντρίτα στο Κόσοβο, μπροστά σε 2.400 κόσμο. Περίπου 307 ημέρες αργότερα, θα παραταχθεί εναντίον της Ρόμα στον τελικό.

Τα γκολ του φετινού Europa Conference League

Συνολικά 400 γκολ έχουν σημειωθεί μετά από 139 -από τα 140 συνολικά- παιχνίδια στο Europa Conference League, όπερ σημαίνει ότι επιτυγχάνονται 2,88 τέρματα ανά παιχνίδι ή ένα κάθε 31΄. Τα περισσότερα (64) έχουν σημειωθεί στο χρονικό διάστημα 76΄-90΄, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA.

  • Η Φέγενορντ είναι η ομάδα που έχει την καλύτερη επίθεση (28 γκολ), όπως και τις περισσότερες προσπάθειες (174), σε μία κατηγορία όπου ο ΠΑΟΚ είναι 6ος (141), η Αλκμααρ έχει τη μεγαλύτερη κατοχή (59,9%), η Τότεναμ τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις (86,6%), η Φίτεσε τα πιο πολλά τάκλιν (124), με τον ΠΑΟΚ να είναι 5ος (100), ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης μαζί με την Μπόντο Γκλιμτ έχουν τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (486).
  • Πρώτος σκόρερ με 10 γκολ είναι ο Ντέσερς (Φέγενορντ), ο οποίος έχει τα πιο πολλά σουτ στην εστία (18). Μποτχάιμ (Μπόντο Γκλιμτ), Πεπ Μπιέλ (Κοπεγχάγη), Κάρσντορπ (Ρόμα), Σινιστέρα (Φέγενορντ) και Ντάσα (Φίτεσε) έχουν τις πολλές πολλές ασίστ (4), τα περισσότερα (21) τάκλιν έκαναν οι Τρόνσταντ (Φίτεσε), Ιμπάνιεζ (Ρόμα) και Μαλάσια (Φέγενορντ), ενώ τις πιο πολλές αποκρούσεις (36) μοιράζονται οι Κάρλγκιν (Ράντερς) και Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ).