Ο τελικός του Europa Conference League είναι γεγονός. Ρόμα και Φέγενορντ θα «μονομαχήσουν» απόψε για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Το πρώτο Europa Conference League ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με τον τελικό μεταξύ Ρόμα και Φέγενορντ. Η νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA δεν διαθέτει την λάμψη του Champions League και του Europa League, αλλά δεν παύει να έχει τη δική της αξία. Οι δύο ομάδες που θα «παλέψουν» στον τελικό δεν είναι τυχαίες. Είναι δύο σύλλογοι με μεγάλη ιστορία που έχουν διαγράψει έναν ξεχωριστό δρόμο.

Προτού περάσουμε στην ανάλυση των δύο φιναλίστ έχει ενδιαφέρον να δούμε τι δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν με αφορμή τον μεγάλο τελικό.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το Europa Conference League. Στην αρχή υπήρχαν πολλές συζητήσεις, ειδικοί που το χαρακτήριζαν ως μη σημαντικό. Η Ρόμα και η Φέγενορντ είναι δύο ομάδες που θα μπορούσαν να παίξουν στο Champions League, ανυπομονώ να δω τον αγώνα». Όσο για την επιλογή των Τιράνων για τον τελικό, ο Τσέφεριν δήλωσε: «Καλύτερα μικρά γήπεδα με οπαδούς παρά άδεια γήπεδα. Νομίζω ότι ήταν καλή ιδέα ξεκινώντας με αυτό το νέο Kύπελλο».

Για την κάθε ομάδα η σημερινή επικράτηση σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά μέσα από το Debut.gr.

Conference League

Ρόμα: Ραντεβού με την ιστορία της

Την ευκαιρία να πανηγυρίσει ένα τρόπαιο έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια έχει η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο δρόμος προς τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολος. Έπρεπε να περάσουν από δύσκολους αντιπάλους και ντροπιαστικές ήττες (6-1 με την Μπόντο Γκλιμτ). Ο Ζοσέ Μουρίνιο προσπαθεί να εμφυσήσει χαρακτήρα νικητή στους ποδοσφαιριστές του και να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, μέσα από τις επιτυχίες μιας ομάδας με τεράστια ιστορία και πιστό κοινό. Μετά τους ομίλους, η Ρόμα πέρασε το εμπόδιο της Φίτεσε για να βρει ξανά απέναντί της την Μπόντο Γκλιμτ. Μπορεί τα πράγματα να ξεκίνησαν με ήττα (2-1) όμως το 4-0 της Ρώμης διόρθωσε την όλη κατάσταση. Οι ημιτελικοί απέναντι στην Λέστερ ήταν δύο σκληροί αγώνες. Όμως η φετινή Ρόμα είναι φτιαγμένη γι’ αυτά. Με συνολικό σκορ 2-1 πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Europa Conference League.

Conference League

Κεφάλαιο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο τεχνικός της Ρόμα έγινε ο πρώτος προπονητής που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό με τέταρτη διαφορετική ομάδα. Εφόσον η κούπα έρθει στη Ρώμη, ο Μουρίνιο θα γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κερδίσει όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια. Έχει κερδίσει το Champions League, το Europa League και το Κύπελλο UEFA, έχει τώρα την ευκαιρία να κερδίσει τον πρώτο τίτλο της τρίτης διοργάνωσης της UEFA και το πρώτο τρόπαιο της Ρόμα, έπειτα από 14 χρόνια. Ξεχωριστή αναφορά για τον «Special One» έκανε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν:

«Ο Μουρίνιο είναι μια ενδιαφέρουσα φιγούρα, έχουμε πολύ καλή σχέση. Θυμάμαι όταν μετά την κατάκτηση του Europa League ήρθε προς το μέρος μου δείχνοντας τα τρία με τα δάχτυλά του, τον ρώτησα γιατί και μου απάντησε ότι ήμουν ο τρίτος πρόεδρος με τον οποίο είχε κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο». 

Πρωταγωνιστής της φετινής πορείας της Ρόμα είναι ξεκάθαρα ο Άμπραχαμ. Με τα 9 γκολ που έχει στο Conference League και με άξιο συμπαραστάτη τον Πελεγκρίνι θέλουν να γράψουν ιστορία με την φανέλα της Ρόμα.

Conference League

Φέγενορντ: Να επιστρέψει στη λάμψη του παρελθόντος

Η Φέγενορντ τα έχει καταφέρει καλύτερα στην Ευρώπη. Ήταν η πρώτη ολλανδική ομάδα που κατέκτησε Κύπελλο Πρωταθλητριών (1970), ενώ έχει πανηγυρίσει δύο φορές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1974 και 2002). Πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία ξεκινώντας το ταξίδι της από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Επιδεικνύοντας ένα εξαιρετικό πρόσωπο σχετικά με τις επιθετικές επιδόσεις, κατάφερε να διανύσει όλο τον δρόμο μέχρι τον τελικό. Προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της με απολογισμό 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Παρτίζαν ενώ ξεπέρασε εύκολα και το εμπόδιο της Σλάβια Πράγας. Στους ημιτελικούς συνάντησε την Μαρσέιγ την οποία νίκησε στην έδρα της με 3-2. Στον σκληρό επαναληπτικό της Γαλλίας, η Φέγενορντ κράτησε το 0-0 και πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.

Ακόμα και σε παιχνίδια που δεν έμπαινε εύκολα το γκολ, απέδειξε πως διαθέτει σκληροτράχηλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι, αν χρειαστεί, θα βάλουν τα πόδια τους στη… φωτιά. Ντέσερς, Σινέστερα, Ντίμερς. Τρεις σπουδαίοι παίκτες που θέλουν να οδηγήσουν την Φέγενορντ ξανά στην κορυφή. Προπονητής της ομάδας είναι ο 43χρονος Άρνε Σλοτ. Έχει αναλάβει την Φέγενορντ από το 2021 και θέλει να φέρει στο Ρότερνταμ το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Θα τα καταφέρει; Η απάντηση σε λίγες ώρες…

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο.