Για το μέλλον των ρωσικών ομάδων στην Euroleague της επόμενης σεζόν μίλησε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο ισχυρός άνδρας της EuroLeague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της συμμετοχής των ρωσικών ομάδων την νέα σεζόν στην EuroLeague (και στο EuroCup), παραδεχόμενος ότι από την στιγμή που υφίσταται η εισβολή στην Ουκρανία, λόγοι ανωτέρας βίας θέτουν αυτονόητα τις ομάδες εκτός διοργανώσεων.

“Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν την νέα σεζόν. Πως μπορούμε να αναγκάσουμε τα κράτη που έχουν εναντιωθεί στον πόλεμο, να υποδεχθούν ομάδες από την Ρωσία; Η ΤΣΣΚΑ θα παραμείνει μέτοχος και φυσικά θα διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου της στα συμβούλια. Όσο για τις Οι δύο θέσεις που θα προκύψουν (σ.σ αυτή της ΤΣΣΚΑ και της κατόχου/φιναλίστ της VTB League) θα καλυφθούν μέσω της διαδικασίας των wild card”.

Μάλιστα, κάνοντας λόγο για το άλλο θέμα που έχει προκύψει, αυτό της  αποχώρησής του του στην θέση του CEO της EuroLeague στις 30 Ιουνίου, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση και περιμένει να δει αν… ισχύει: “Είμαι ο CEO, μέχρι να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό. Τον περασμένο Οκτώβριο ενημερώθηκα ότι με ψήφους 6-5 οι ομάδες αποφάσισαν να λήξει η θητεία μου στις 30 Ιουνίου. Αν αυτή ισχύει ακόμη αυτή η απόφαση, δεν μένει παρά να εφαρμοστεί. Για την ώρα συνεχίζω την δουλειά μου, προτείνω μέτρα και παίρνω αποφάσεις, οι οποίες εγκρίνονται από τις ομάδες-μετόχους. Αυτές θα αποφασίσουν και για την δική μου μοίρα.

Για πάνω από 20 χρόνια καμία ομάδα δεν θέλησε να με μετακινήσει. Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ, αντέξαμε τις κρίσεις που περάσαμε, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πιστεύω ότι το ευρωπαικό μπάσκετ ενδιαφέρεται τόσο πολύ να μάθει για το τι θα κάνω εγώ”.