Final 4 στο Βελιγράδι χωρίς την ΤΣΣΚΑ. Πόσα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που έγινε; Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης θυμούνται και αναλύουν.

Στο Βελιγράδι θα χτυπήσει η καρδιά του μπάσκετ από τις 19 μέχρι 21 Μάϊου, με την διαφορά αυτή την φορά φέτος δεν θα δώσει το παρόν στο Final 4 η μεγάλη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η τελική φάση της Euroleague επιστρέφει σε μία από τις πιο μπασκετικές πόλεις της Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα, τον Ολυμπιακό, την Εφές και την Ρεάλ να έχουν τσεκάρει ήδη τα εισιτήρια τους. Έτσι θα ξαναδούμε ελληνική παρουσία στο Final 4 από το 2017 που ήταν και η τελευταία φορά και πάλι για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Με τον Παναθηναϊκό στην αντίπερα όχθη να μετράει την τελευταία του παρουσία το 2011. Όμως αν είχαμε συνηθίσει κάποιον να βλέπουμε Final 4 ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν τα κατάφερε να προκριθεί στο Final 4. Και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω για να βρούμε την απάντηση.

Το απίστευτο ρεκόρ

Η “ρωσική αρκούδα” μετράει ένα απίστευτό ρεκόρ όσο αφορά την παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης. Έχει πάρει μέρος στα τελευταία 9. Με εξαίρεση την σεζόν 2019-2020 που ολόκληρη σεζόν της Euroleague διακόπηκε λόγω της πανδημίας, για μία δεκαετία αποτελεί μόνιμη κάτοικο του τελικού τουρνουά. Από το 2012 και μετά δεν έχει υπάρξει Final 4 χωρίς την συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η απόδοση αυτή της ομάδας της πρωτεύουσας της Ρωσίας είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Ωστόσο δεν συνοδεύεται κάθε φορά με επιτυχία. Στην πραγματικότητα ένα “φάντασμα” που κυνηγάει την ομάδα του Αντρέι Βατούτιν είναι η επί χρόνια αδυναμία της να κερδίσει τον πολυπόθητο τρόπαιο. Και πραγματικά τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Στις τελευταίες 9 συμμετοχές της έχει μετρήσει μόλις 2 κατακτήσεις. Μία το 2016 και μία το 2019. Με τον Ολυμπιακό να αποτελεί τον κακό της δαίμονα. Καθώς στο διάστημα αυτό τον αντιμετώπισε 4 φορές και ηττήθηκε και τις 4. Με πιο οδυνηρή για αυτήν, η ήττα στο τελικό του 2012 στην Ισνταμπούλ με το σουτ του Πρίντεζη στο τέλος. Γενικότερα η ρωσική ομάδα είναι πολύ καλή στο να φτάνει στο Final 4, ωστόσο δυσκολεύεται πολύ να πάρει το τρόπαιο σπίτι της.

Το τελευταία Final 4 χωρίς ΤΣΣΚΑ

Το 2011 στην Βαρκελώνη φιλοξενήθηκε το Final 4 για τελευταία φορά χωρίς την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με μεγάλο θριαμβευτή τον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη Διαμαντίδη που αναδείχθηκε MVP του τουρνουά. Αυτή ήταν και η τελευταία κατάκτηση του Παναθηναϊκού. Ακόμα στο τιμόνι της ομάδας του τριφυλλιού βρισκόταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Που ήταν η ΤΣΣΚΑ εκείνη την χρονιά όμως;

Final 4 ΤΣΣΚΑ

Η ρωσική ομάδα εκείνη την σεζόν κατέγραψε μία από τις πιο εφιαλτικές σεζόν στην ιστορία της. Αποκλείστηκε στους 32 της διοργάνωσης δηλαδή στην πρώτη φάση, τερματίζοντας τελευταία στον όμιλο. Τελείωσε εκείνη την σεζόν την ευρωπαϊκή της πορεία με απολογισμό 3 νίκες και 7 ήττες. Πράγμα ανήκουστο για τα δεδομένα της.

Το απίθανο στατιστικό

To 2011 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν τα κατάφερε στο Final 4. Έπειτα κατέγραψε 9 συνεχόμενες συμμετοχές. Πως τα πήγαινε πριν το 2011 όμως; Η απάντηση σε αυτό ερώτημα ίσως σοκάρει. Πριν την απουσία της το 2011 στην Βαρκελώνη, η ΤΣΣΚΑ μέτρησε άλλες 8 συνεχόμενες παρουσίες. Με την αμέσως επόμενη απουσία της να καταγράφεται το 2002 στην Μπολόνια. Για να καταλάβουμε την επιτυχία της ρωσικής ομάδας αρκεί απλά το παρακάτω στατιστικό. Στα τελευταία 20 Final 4 της Euroleague η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει συμμετάσχει στα 18 από αυτά. Για να το κάνουμε και λίγο πιο μαθηματικά. Αν γίνεται Final 4 στην Euroleague, οι πιθανότητες να δούμε την ΤΣΣΚΑ είναι 90%. Αν μη τι άλλο σοκαριστικό.

Επίλογος

Ο πόλεμος φέτος βάζει στοπ σε αυτό το απίστευτο ρεκόρ. Η ΤΣΣΚΑ φέτος δεν ήταν στην καλύτερη φόρμα. Πριν την αποβολή της ήταν στην 6η θέση παρουσιάζοντας πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Κανείς δεν ξέρει αν δεν γινόταν ο πόλεμος ποια θα ήταν η μοίρα της. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ομάδα του στρατού θα τα κατάφερνε να φτάσει και φέτος στο Final 4 με δεδομένη και την ενίσχυση του Κέβιν Πάνγκος. Σε συνδυασμό πάντα με την ποιότητα και την εμπειρία των περισσότερων παικτών της. Όμως κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Οπότε ας απολαύσουμε το φετινό Final 4 χωρίς την ΤΣΣΚΑ γιατί από ότι φαίνεται αποτελεί ένα σπάνιο, ή μάλλον πολύ σπάνιο φαινόμενο. Μόλις 10% να συμβεί.