Η regular season της Ευρωλίγκα μόλις ολοκληρώθηκε. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους πιθανούς MVP της διοργάνωσης.

Η regular season της Ευρωλίγκα έλαβε τέλος. Τα ζευγάρια των play offs είναι γνωστά και η φετινή χρονιά εξελίχθηκε με πολλές εκπλήξεις και ηχηρές απουσίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φυσικά δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη την βαθμολογία της Ευρωλίγκα. Αφού εδώ και καιρό είναι γνωστή η αποβολή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ και Ούνιξ Καζάν. Έδω όμως σήμερα ήρθαμε για να αφιερώσουμε χρόνο σε ένα άρθρο-θεσμός του Debut.gr. Συγκεκριμένα, από αυτό εδώ το βήμα θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι κατ’ εμέ MVP της φετινής Ευρωλίγκα. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα ονόματα.

Βασίλιε Μίσιτς

Ευρωλίγκα

Η Ανατολού Εφές δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ομάδα με πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της παρόλο που το ρόστερ είναι ουσιαστικά το ίδιο. Ωστόσο, ο Βασίλιε Μίσιτς ήταν ο μοναδικός που έμοιαζε ικανός να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε πολλά ματς της ομάδας του Αταμάν. ε τον έτερο σταρ της περιφέρειας, Σέιν Λάρκιν, να διανύει μία χρονιά με ορισμένα ups ans downs στην απόδοσή του, ο Σέρβος αποτέλεσε το άλφα και το ωμέγα για τους πρωταθλητές Ευρώπης και ο άνθρωπος που τους κουβάλησε σε μεγάλο βαθμό στην κανονική περίοδο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 18,1 πόντους και πρώτος υποψήφιος στη λίστα μας για τον MVP της Ευρωλίγκα.

Μάικ Τζέιμς

Μάικ Τζέιμς - Sportime, ειδήσεις, νέα, ενημέρωση

Αναμφίβολα ο ηγέτης της Μονακό ανήκει σε αυτή τη λίστα. Ο παίκτης που τους «πήρε» από το χεράκι και τους οδήγησε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης στην πρώτη τους κιόλας παρουσία σε αυτή όπου θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η Μονακό ήταν μια από τις ομάδες που αδικήθηκαν με την αποβολή των ρωσικών ομάδων καθώς είχε τέσσερις νίκες και μόλις μία ήττα με αυτές. Επιστρέφοντας στο πάλαι ποτέ παίκτη του Κολοσσού Ρόδου και του Παναθηναικού, ο Τζέιμς έκανε το step up μετά τη φυγή του Μίτροβιτς. Δεν βοηθάει μόνο στο εκτελεστικό αλλά και στο δημιουργικό κομμάτι. O Μάικ Tζέιμς με 16,2 πόντους, 5,8 ασίστ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας στην πιο «ώριμη» φάση της καριέρας του.

Νίκολα Μίροτιτς

Ευρωλίγκα: Ο Μίροτιτς στη λίστα των υποψηφίων για την ομάδα της δεκαετίας (Video) - Eurohoops

Ένας top class παίκτης είναι για ακόμη μια χρονιά το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου. Είναι ο κορυφαίος παίκτης βάση απόδοσης των Καταλανών και όλης της Ευρωλίγκα στο σύστημα αξιολόγησης με 19,8 μονάδες μέσο όρο. 16,7 πόντοι, 5,1 ριμπάουντ με το φανταστικό 46,5% στο τρίποντο με πάνω από τέσσερις προσπάθειες ανά παιχνίδι και το επίσης υψηλό 68% δίποντο. Τα ποσοστά του τρομάζουν. Αυτό ωστόσο που μένει να δούμε είναι κατά πόσο τα νούμερα και οι εμφανίσεις του Ισπανού forward θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα καθώς έχουμε δει πως από τα playoffs  και μετά δεν είναι το ίδιο αποδοτικός.

Βάλτερ Ταβάρες

Edy Tavares on harsh contact against him: 'If something serious happens, we'll see who'll be laughing' / News - Basketnews.com

Ο πιο σταθερός παίκτης της Βασίλισσας όχι μόνο φέτος αλλά και τα τελευταία 2-3 χρονιά. Δεν διεκδικεί με αξιώσεις μονάχα τον τίτλο του MVP αλλά και αυτόν του καλύτερου αμυντικού. . Ο Ταβάρες έχει εξελιχθεί αρκετά χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα να μην είναι εξπέρ μόνο στις drop άμυνες που χρησιμοποιεί ο κόουτς Λάσο με αυτόν στο παρκέ, αλλά είναι ικανότατος και στις άμυνες με αλλαγές. Έχει 1,7 τάπες ανά παιχνίδι ή σε ποσοστό κόβει το 7,8% των σουτ όσο βρίσκεται στο παρκέ, 1 κλέψιμο και μαζεύει 7,8 ριμπάουντ. Η ομάδα του παρουσιάζει σημάδια διάλυσης και εσωτερικών τριγμών στο τέλος της regular season. Ο ίδιος όμως αποτελεί τον στυλοβάτη όπου ο Λάσο βασίζει εδώ και καιρό το επιθετικό και αμυντικό του παιχνίδι.

Σάσα Βεζένκοφ

Βεζένκοφ: “Δεχθήκαμε μόλις 32 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο” - RedNews.gr - Τα νέα του Ολυμπιακού

Και κλείνουμε φυσικά με τον παίκτη με την μεγαλύτερη βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι άλλος από τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο foward του Ολυμπιακού διανύει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας με 13,8 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 38% τρίποντο. Είναι η επιτομή του στρετς φόργουορντ, έχει εξελίξει το παιχνίδι του σε άμυνα, επίθεση σε πολύ υψηλό επίπεδο ενώ παρουσιάζει και αξιοζήλευτη βελτίωση στο τομέα των ριμπάουντ. Αναμφίβολα, ο καλύτερος αντικαταστάτης που μπορούσε να βρει ο Ολυμπιακός για τη μετά-Πρίντεζη εποχή. Κίνηση ρουα-ματ για τους προέδρους της ομάδας να προχωρήσουν σε πρόωρη ανανέωση του παίκτη μεσούσης της χρονιάς. Μπορεί να μην κατακτήσει φέτος το συγκεκριμένο τίτλο αλλά είμαι σίγουρος πως συνεχίζοντας έτσι τα επόμενα χρόνια θα τον μονοπωλεί.

Ίσως αυτή η λίστα να μπορούσε να συμπεριελάβει και άλλους. Ωστόσο, οι παραπάνω παίκτες όχι μόνο είχαν υψηλά ποσοστά και αριθμούς αλλά και αρκετά μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι των ομάδων που αγωνίζονται. Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλη προσμονή ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα του τίτλου αυτού. Σε λίγο καιρό τα σπουδαία.