Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης παρουσίαζουν την περίπτωση του Ταβάρες και αναλύουν γιατί πιθανότατα δεν θα τον δούμε σύντομα στο NBA.

Ο Γουόλτερ Ταβάρες διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν στη εφετινή Euroleague, όμως το όνομα του δεν ακούγεται καθόλου για μετακόμιση στο NBA. Αυτή την στιγμή, o ψηλός από το Κάπε Βέρντε είναι δεύτερος στο σύστημα αξιολόγησης με 19,8 βαθμούς ανά παιχνίδι μόνο πίσω από τον Νίκολα Μίροτιτς. Είναι επίσης δεύτερος στη κατηγορία των ριμπάουντ με 7,3 ανά παιχνίδι πίσω μόνο από τον Παπαγιάννη. Ενώ στην κατηγορία που είναι ειδικότητα του, δηλαδή τα κοψίματα, είναι στην πρώτη θέση (ως συνήθως) με 2 ανά παιχνίδι. Όλα αυτά ενώ είναι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι 2η, την ώρα που γράφεται το κείμενο. Και γεννιέται εύλογα μια απορία. Γιατί ο Ταβάρες δεν δοκιμάζει στο NBA εφόσον στην Euroleague δείχνει κυρίαρχος. Ένα παραπάνω αφού έχει και τα σωματικά προσόντα. Η απάντηση παρακάτω.

Η πρώτη θητεία του Ταβάρες στο NBA

Η αλήθεια είναι ότι ο Γουόλτερ Ταβάρες έχει δοκιμάσει ήδη μια φορά την τύχη του στο NBA. Αγωνίστηκε εκεί για 3 αγωνιστικές σεζόν. Από το 2015 μέχρι και το 2017, πριν γίνει μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης. Όλα ξεκίνησαν το 2014, όπου επιλέχθηκε με την 43η επιλογή στο δεύτερο γύρο του ντραφτ από τους Χοκς. Ωστόσο παρέμεινε για ένα χρόνο στην Ισπανία για λογαριασμό της Γκραν Κανάρια, την μέχρι τότε ομάδα του, πριν κάνει το άλμα προς το NBA.

Το 2015 και έπειτα από ένα καλό summer league υπογράφει πολυετές συμβόλαιο με τους Χοκς. Με την φανέλα τους θα αγωνιστεί σε μόλις 12 παιχνίδια σε διάστημα 2 ετών σημειώνοντας πενιχρά νούμερα πριν αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα. Στο διάστημα αυτό θα αγωνιστεί κατά κύριο λόγο στην NBA G-League.

Ταβάρες NBA

Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα πιστέψουν σε αυτόν, τον Απρίλιο του 2017. Όμως θα σημειώσει μόλις μία συμμετοχή, στην οποία δεν τα πήγε καθόλου άσχημα έχοντας 10 ριμπάουντ και 6 μπλοκ. Θα ακολουθήσει ένας τραυματισμός, χάνοντας ολόκληρα τα playoff. Αυτή θα είναι η μοναδική συμμετοχή με την ομάδα του Κλίβελαντ καθώς και η τελευταία του στο NBA.

Η Ρεάλ και η αγωνιστική απογείωση

O Γουόλτερ Ταβάρες κατέφτασε στην Ρεάλ Μαδρίτης από το NBA, το 2017 στα μέσα της σεζόν. Αγωνίστηκε 29 παιχνίδια στη Euroleague έχοντας 6,5 πόντους και 5,3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, σουτάροντας με 68% στο δίποντο και 63% στις βολές. Λίγοι μπορούσαν να αναλογιστούν ότι ο ύψους 2,22 μέτρα θα μπορούσε να εξελιχθεί, ίσως, στο καλύτερο ψηλό στη διοργάνωση.

Από την αγωνιστική σεζόν 2017-2018 μέχρι την φετινή αγωνιστική σεζόν 2021-2022, ο Γουόλτερ Ταβάρες έχει σχεδόν διπλασιάσει τα νούμερα του στην Euroleague. Σε διάστημα 4 ετών, ο ψηλός από το Κάπε Βέρντε παρουσιάζεται κάθε σεζόν ακόμα καλύτερος από την προηγούμενη. Από τους 6,5 πόντους ανά παιχνίδι στους φετινούς 12,2 πόντους. Από τα 5,3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στα 7,3 φέτος. Και όλα αυτά την ώρα που τα ποσοστά του αυξήθηκαν. Από το 68% στο δίποντο στο εφετινό 74%. Ενώ κατάφερε να βελτιώσει και την ευστοχία του στις ελεύθερες βολές που ήταν οι “αχίλλειος πτέρνα” του. Από το 63% στο φετινό 74%. Νούμερο, αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί τα νούμερα των αντίπαλων ψηλών στη διοργάνωση.

H μετάβαση στο NBA

Πως γίνεται όμως ο Ταβάρες να θεωρείται από τους περισσότερους o κορυφαίος center στην Euroleague, να διαθέτει όλα τα φυσικά προσόντα, να είναι σε καλή ηλικία (28 χρονών) και να μην συζητιέται η επιστροφή του στο NBA. Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του έχει ακουστεί κατά καιρούς για πολλές ομάδες, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κάποια κίνηση. Αυτό που δεν γνωρίζει όμως ο μέσος φίλος του αθλήματος είναι ότι η μετάβαση του είναι σχεδόν αδύνατη συμφωνά με το συμβόλαιο που τρέχει για τον ψηλό από το Κάπε Βέρντε.

Ο Ταβάρες, αυτή την στιγμή διατηρεί συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι την σεζόν 2023-2024. Οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του είναι άγνωστες. Ωστόσο είναι γνωστό ότι είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος center στην Euroleague. Αυτό που πολλοί αγνοούν ότι υπάρχει buy-out σε περίπτωση που ο ψηλός από το Κάπε Βέρντε θέλει να μεταβεί στο NBA.

Ο κανόνας που αλλάζει τα πάντα

Αυτήν την στιγμή ο κανονισμός που κάνει σχεδόν αδύνατη την μετακόμιση του Ταβάρες στο NBA αφορά το ποσό που επιτρέπεται να πληρώσει μία ομάδα του NBA για την μεταγραφή ενός παίκτη εκτός Αμερικής. Και το ποσό αυτό ορίζεται 750.000 $, με την προοπτική να ανέβει αυτό ποσό με 25.000 $ κάθε χρόνο. Αυτό είναι το μάξιμουμ ποσό που μία ομάδα του ΝΒΑ μπορεί να πληρώσει για ένα παίκτη που έρχεται από την Ευρώπη, ανεξάρτητα με το πόσο πολύ τον θέλει.

Πέρυσι ο Φακούντο Καμπάτζο είχε πολυετές συμβόλαιο 6.000.000 $ με την Ρεάλ Μαδρίτης. Το ενδιαφέρον υπήρχε από τους Νάγκετς αλλά η ομάδα από το Ντένβερ μπορούσε να καλύψει μόνο τα 750.000$ από το συμβόλαιο του προκειμένου να τον κάνει δικό της. Έτσι ο ίδιος ο παίκτης πλήρωσε 5.250.000 από την τσέπη στη Ρεάλ Μαδρίτης για να μετακομίσει στο NBA. Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο Αργεντίνος ζημιώθηκε σημαντικά. Παρόλα αυτά υπήρχε έντονη επιθυμία από την πλευρά του να αγωνιστεί στο ΝΒΑ και από ότι φάνηκε ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα. Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση.

Ο Ούσμαν Γκαρούμπα ήταν το εφετινό νούμερο 23 του ντραφτ. Επιλέχθηκε από τους ΧιούστονvΡόκετς. Επίσης αγωνιζόταν στη Ρεάλ. Το buy out του για να φύγει αποχωρήσει από την ισπανική ομάδα για το NBA ήταν στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Οι Ρόκετς πλήρωσαν τα 665.000 $, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τον 18χρονο. Επίσης μία μικρή οικονομική καταστροφή για τον Ισπανό. Όμως το διακύβευμα είναι ο μαγικός κόσμος του NBA.

Γιατί η μετάβαση του Ταβάρες στο NBA είναι σχεδόν απαγορευτική

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του Γουόλτερ Ταβάρες όσο αφορά την μετακίνηση του στο NBA. Μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς το buy out φημολογείται και υπολογίζεται ακόμα μεγαλύτερο από αυτό του Φακούντο Καμπάτζο. Αυτό σημαίνει ο γιγαντόσωμος center, σε περίπτωση που θέλει να μετακινηθεί στο NBA θα πρέπει να σπαταλήσει ένα πακτωλό χρημάτων, πιθανότατα κάποιων εκατομμυρίων για να γυρίσει πίσω. Καθώς όποια ομάδα τον επιλέξει θα είναι ικανή να ξοδέψει από τα ταμεία της μέχρι το ποσό των 750,000 $. Και όλα αυτά θα πρέπει να τα πληρώσει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Την ομάδα που ήδη αγωνίζεται. Ρισκάροντας σε ένα πρωτάθλημα που δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει την ανάλογη επιτυχία. Οικονομικά κοιτώντας την προοπτική του Ταβάρες δεν μοιάζει με μία σωστή οικονομική απόφαση.

Ωστόσο ο Ταβάρες είναι από το Κάπε Βέρντε, όπως και ο Καμπάτζο από την Αργεντινή. Οι παίκτες που μεγαλώνουν εκτός Ευρώπης γαλουχούνται με το όνειρο του NBA. Τις πιο πολλές φορές αντικρίζουν στην Ευρώπη ως ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι για το NBA. Κανένας παίκτης ο οποίος μεγάλωσε μακριά από την Ευρώπη δεν ονειρεύτηκε να αγωνιστεί στη μπασκετική Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα ή στο Παναθηναϊκό ή στο Ολυμπιακό. Οι πλειοψηφία, για να μη πούμε όλοι, μεγαλώνουν με το όνειρο του NBA. Σε αντίθεση με ένα Ευρωπαίο αθλητή που μπορεί να μεγαλώνει με το όνειρο να παίξει στην Euroleague.

Η διαφορά στη περίπτωση του Καμπάτζο και του Ταβάρες όσο αφορά το NBA είναι ότι ο Ταβάρες έχει αγωνιστεί ήδη εκεί. Και πιθανόν να μην έχει τόσο την δίψα να το ξανακάνει. Ο Καμπάτζο δεν είχε αγωνιστεί και ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο να έχει τόσο μεγάλη θέληση να πάει να δοκιμάσει. Τόσο μεγάλη ώστε να φτάσει να πληρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα που αγωνιζόταν για να το καταφέρει.

Επίλογος

Για αυτό το λόγο η μετακίνηση του Ταβάρες στο NBA με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι δύσκολη έως απίθανη. Η τουλάχιστον μη ρεαλιστική με τα υπάρχοντα οικονομικά. Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να αισθάνεται με μια σχετική ασφάλεια ότι θα απολαμβάνει τις υπηρεσίες του καλύτερου center στη Euroleague για τουλάχιστον ακόμα 3 σεζόν συμπεριλαμβανομένου και της φετινής. Εκτός ο ύψους 2,22 ψηλός αποφασίσει να ταράξει τα νερά και να ξαναδοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάντα με τεράστιο χρηματικό αντίτιμο που θα βγει από την τσέπη του.