Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης άφησε τα ελληνικά παρκέ για να δοκιμάσει τον μαγικό κόσμου του ΝΒΑ και να ζήσει το όνειρο. Το debut.gr αναλύει την μέχρι τώρα πορεία του σε αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης όπως και ο αδερφός του αποτελούν από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει να παρουσιάσει αυτήν την στιγμή η χώρα μας. Ο ίδιος θέλησε και διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Δηλαδή να κάνει το μακρύ ταξίδι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και να αναζητήσει εκεί την μπασκετική του Ιθάκη. 

Δυσκολίες πολλές, απογοητεύσεις το ίδιο, αλλά έστω και στο τέλος της σεζόν ο νεαρός γκαρντ έδειξε κάτι μικρό από το ταλέντο που έχει και το τι μπορεί να κάνει. Αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. 

Η αρχή της επαγγελματικής του καριέρας

Αρχικά μας συστήθηκε το 2015 όταν υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Οι ευκαιρίες πάντως που πήρε δεν ήταν πάρα πολλές.  

Έτσι την χρονιά 2019-2020 θα παραχωρηθεί ως δανεικός στην λιθουανική Νεβέζις. Στο ταξίδι του στην Λιθουανία θα έχει και τον αδερφό του Παναγιώτη όπου θα ήταν συμπαίχτες 

Είχε προηγηθεί και το Ευρωμπάσκετ U20 όπου ο Γιώργος Καλαϊτζάκης ενίσχυσε την εθνική ομάδα, η οποία τερμάτισε στην 9η θέση. Το παράσημο όμως ήρθε όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 19,7 πόντους ανά παιχνίδι. 

Στην Λιθουανία θα έπαιρνε όλα εκείνα που δεν μπόρεσε να του δώσει το τριφύλλι αυτά τα χρόνια. Δηλαδή μεγάλο χρόνο συμμετοχής και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Τα νούμερα του στο τέλος της σεζόν ήταν εξαιρετικά, δείχνοντάς μας πως ο νεαρός Κρητικός δεν θεωρείται άδικα ένα από το μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Έκλεισε την χρονιά με 12,2 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ ανά παιχνίδι. 

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάχθηκε ξανά στο ρόστερ των πρασίνων με σκοπό αυτή την φορά να μπορέσει να στεριώσει. Στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια μετρώντας 1,7 πόντους. Η παραμονή του ήταν στόχος του τριφυλλιού αλλά στο μυαλό του Γιώργου πάντα υπήρχε η προοπτική του ΝΒΑ. 

Πάντως στα πέντε χρόνια παραμονής του στον Παναθηναϊκό κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα. Καθόλου άσχημα για ένα παιδί που είναι μόλις στα 23 του χρόνια. 

Το όνειρο του ΝΒΑ

Το καλοκαίρι λοιπόν του 2021 ήρθε η στιγμή  να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Έθεσε υποψηφιότητα στο draft με σκοπό να δει και τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Επιλέχθηκε στην 60η θέση από τους Ιντιάνα Πέισερς και στην κυριολεξία σε μία νύχτα τα δικαιώματά του αποκτήθηκαν από τους Μιλγουόκι Μπακς. 

Οι πρωταθλητές πίστεψαν σε αυτόν και στην εξέλιξή του. Βαρόμετρο ήταν και η παρουσία του Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο. Ήταν οι παίχτες που θα έπαιρναν τον Καλαϊτζάκη “από το χέρι” και θα τον βοηθούσαν να προσαρμοστεί στην Αμερική. Έτσι κι αλλιώς οι Μπακς είναι γνωστό πως διατηρούν άριστες σχέσεις με την Ελλάδα λόγο του Γιάννη. 

Οι πορεία όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο νεαρός δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε. Αγωνιζόταν περίπου πέντε λεπτά σε κάθε ματσ μετρώντας 1,8 πόντους κατά μέσο όρο. Την τελευταία περίοδο είχε βρεθεί στην θυγατρική των Μπακς στην G-League με τους Ουίσκονσιν Χέρντ. Μοιραία λοιπόν λίγο καιρό μετά ήρθε και το διαζύγιο με την ομάδα του Μιλγουόκι. 

Εκεί ο Καλαϊτζάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πολύ σημαντική απόφαση. Η μία ήταν να συνεχίσει την καριέρα του στην Αμερική, περιμένοντας κάποιο ενδιαφέρον από ομάδα του ΝΒΑ, είτε να συνεχίσει στην Ευρώπη, όπου υπήρχαν ομάδες που ενδιαφέρονταν για την απόκτησή του.  

Η ευκαιρία των Θάντερ

Λίγες μέρες μετά την αποδέσμευσή του από τα ελάφια θα συνεχίσει την καριέρα του ξανά στην G-League αυτήν την φορά για χάρη των Οκλαχόμα Σίτι Μπλου. Εκεί μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως άρπαξε την ευκαιρία που αναζητούσε. Μετρούσε 10,1 πόντους 3.9 ριμπάουντ και 2,1 κατά μέσο όρο σε 19,7 λεπτά συμμετοχής. 

Με αυτές τις μεστές εμφανίσεις  βρήκε αυτό που έψαχνε. Υπέγραψε λοιπόν με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ σε ένα δεκαήμερο συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τον βοήθησε πολύ και η συγκεκριμένη ομάδα καθώς είναι φανερό πως θέλει να έχει ένα νεανικό και ταλαντούχο σύνολο, κοιτώντας περισσότερο το μέλλον παρά το παρών. 

Στα λίγα παιχνίδια που είχαν απομείνει μέχρι το τέλος της σεζόν ο Καλαϊτζάκης κατάφερε να δείξει πως αξίζει να έχει μία θέση στο ρόστερ της ομάδας και την επόμενη χρονιά.  

Σε τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε μέτρησε 17,5 πόντους 3,3 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο. Μάλιστα σε αγώνα απέναντι στους Λέικερς μέτρησε 25 πόντους ενώ στο παιχνίδι με τους Κλίπερς μέτρησε 48! λεπτά συμμετοχής. Κατάφερε έτσι να γίνει ο τρίτος Έλληνας παίχτης με τους περισσότερους πόντους στο ΝΒΑ, κάτω μόνο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. 

Μέσα από την σκληρή δουλειά κατάφερε να βρει τις ευκαιρίες που έψαχνε και τις αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Σίγουρα δουλεύει πολύ και αυτό είναι φανερό. Όλος ο υγιής μπασκετικός κόσμος θέλει να πετύχει τους στόχους του και να καθιερωθεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο δρόμος όμως προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι δύσκολος και ο ανταγωνισμός πολύ μεγάλος.