Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης αποτελεί ένα από τα ελληνικά ταλέντα που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τα επιτεύγματα και τη βελτίωση του συγκεκριμένου παίκτη.

Αναμφίβολα θα μιλήσουμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ανήκει στη κατηγορία των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Έφυγε σε μια νύχτα από την Basket League και τώρα με τη φανέλα της Λιεκταμπέλις πορεύεται στο δρόμο της καθιέρωσης. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα πεπραγμένα του 23χρονου guard της Λιθουανικής ομάδας.

Ο δρόμος της ξενιτιάς

Τον γνωρίσαμε στα εφηβικά τμήματα του Άρη. Τα αθλητικά του προσόντα και οι εμφανίσεις τον οδήγησαν στην πρώτη ομάδα. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης την διετία 2016-2018 δεν πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα της Θεσσαλόνικης. Ούτε τον επόμενο χρόνο στην ομάδα του Χολαργού. Έτσι μεταπήδησε αρχικά στη Νεβέζις και από το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν στην Λιεκταμπέλις. Εκεί, οι υπεύθυνοι και το τεχνικό τιμ της ομάδας έκαναν αυτό που δεν έκαναν εδώ οι εκάστοτε Έλληνες προπονητές. Έθεσαν τον Παναγιώτης Καλαϊτζάκη ως έναν από τους βασικούς πυλώνες και πρωταγωνιστές στην ομάδα. Φυσικά, αυτό του έκανε καλό και έκτοτε ο 23χρονος guard παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση στους τομείς του παιχνιδιού του. Ειδικότερα, έχει βελτιώσει το επιθετικό του παιχνίδι από μέση απόσταση κυρίως ενώ στο κομμάτι της άμυνας λειτουργεί ως ο παίκτης που θα εξουδετερώσει το αντίπαλο επιθετικό ατού. Κάτι που είδαμε και προσφάτως στα παράθυρα της Εθνικής Ελλάδος. Τέλος, απειλεί περισσότερο και έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

kalaitzakis-aris-332 | Yellow Radio

Τα φετινά του επιτεύγματα

Σε κάθε περίπτωση το Eurocup και η Λιθουανική λίγκα αποτελούν παράσημα για έναν νέο ηλικιακά και μπασκετικά παίκτη που θέλει να πρωταγωνιστήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Τη φετινή χρονιά, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης συμμετέχει με την Λιεκταμπέλις σε αυτά τα δύο πρωταθλήματα. Στο Eurocup η λιθουανική ομάδα βρίσκεται στο 1ο όμιλο και έχει καταγράψει ως τώρα 13 εμφανίσεις, όντας στις 11 εξ αυτών «πενταδάτος». Η στατιστική του «γράφει» 13.2 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1.3 κλεψίματα, 3.7 κερδισμένα φάουλ και 1.6 λάθη ανά 27’23”, με τον νεαρό διεθνή να εκτελεί με 57% στο δίποντο, 33% πίσω από τα 6.75μ. και με 77% από την γραμμή των προσωπικών.

Στο βιογραφικό του για φέτος έχει συμπεριελάβει αρκετές εξαιρετικές εμφανίσεις. έχει δύο εμφανίσεις που έχει πετύχει πάνω από 20 πόντους (22 με την Λοκομοτίβ Κουμπάν και 20 με την Τρέντο) ενώ συνολικά ήταν διψήφιος σε 11 από τα 13 του ματς. Ακόμη και σε βραδιές όπου δεν του βγαίνει το σκορ, βρίσκει τον τρόπο να βοηθά την Λιετκαμπέλις. Είναι ένας πολυδιάστατος παίκτης κι η ενέργεια του είναι πολύτιμη για το σύνολο του Σέρβου κόουτς, Νέναντ Τσάνακ, ο οποίος του δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη. Δείχνει με άλλα λόγια απίστευτη ωριμότητα στο παιχνίδι του. Παράλληλα, φανερώνει στοιχεία ενθουσιασμού, γεγονός που τον χαρακτηρίζει fun to watch παίκτη.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης για το ντεμπούτο του με την Εθνική – Μαλεβιζιώτης

Πρώτη ανταμοιβή η εθνική ομάδα

Οι εξαρετικές του εμφανίσεις αυτή τη διετία του έδωσαν το εισητήριο για τα παράθυρα της Εθνικής ομάδας. Αναμφίβολα, ένας Έλληνας παίκτης σε παραγωγική ηλικία που διακρίνεται συστηματικά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν μπορεί παρά να είναι στο mix της Εθνικής. Αποτέλεσε παίκτη βαρόμετρο στην επίθεση στο ματς με την Λευκορωσία τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, συνέβαλλε στα μέγιστα στην εξουδετέρωση του Λάρκιν στους αγώνες με τη Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο. Προσωπικά θεωρώ πως στο μέλλον ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης θα αποτελεί βασικό στέλεχος στην Εθνική ομάδα. Όχι μόνο σε προκριματικούς αγώνες, αλλά πιθανότατα και σε μεγάλα τουρνουά.

Η μετάβαση στο εξωτερικό και όχι στο ΝΒΑ ήταν τηρουμένων των αποτελεσμάτων η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει ο νεαρός guard. Ο Καλαϊτζάκης δεν παίζει στην Basket League και τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Παίζει στην Λιετκαμπέλις και ξέρει ότι κάθε ματς για να το κερδίσεις, πρέπει να είσαι πραγματικά καλός. Αυτό κάνει και ο εν λόγω παίκτης. Ο δρόμος για την καθιέρωση είναι ρεαλιστικά μακρύς. Όμως, ο πρώην παίκτης του Άρη δείχνει πως ξέρει τι πρέπει να κάνει ώστε να φτάσει στο τέλος αυτού του δρόμου.