Πολλοί τον έχουν συνδέσει με τον Ολυμπιακό Βόλου και την εκπληκτική πορεία της ομάδας της Θεσσαλίας. Άλλοι πάλι τον θυμούνται για τα παραπάνω... κιλά του. Ένας όμως είναι σίγουρο. Την μπάλα την κλωτσούσε καλά. Πολύ καλά. Ο «Super» Μάριο Μπρέσκα αποκλειστικά στο Debut.gr σε μία απολαυστική συνέντευξη.

Η αγάπη του για την χώρα μας είναι γνωστή. Όπως γνωστή είναι και η συμπάθειά του για τον Βόλο. Παικταράς, μερακλής, χοντρούλης. Και τι δεν έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια για τον Μάριο Μπρέσκα. Έναν παίκτη που με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα κατάφερε να κάνει την διαφορά και να εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες φιγούρες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το Debut.gr επικοινώνησε με τον «Super Mario» ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα. Τι τον έκανε να αγαπήσει τόσο την Ελλάδα και ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζει από την παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι συμβαίνει με τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Έχει κάποιο παράπονο από την παρουσία του στην χώρα μας; Ποια επιλογή του θα άλλαζε και γιατί; Αυτά και άλλα πολλά θέματα στην αποκλειστική συνέντευξη του «Super» Μάριο Μπρέσκα.

«Γουστάρω» τους Έλληνες φιλάθλους και τον τρόπο που υποστηρίζουν την ομάδα τους.

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

Όταν ήμουν 5 χρονών η μητέρα μου με πήγε πρώτη φορά στο γήπεδο. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το ποδόσφαιρο. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή.

Έχεις χαρακτηρίσει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα σου. Συνεχίζεις να την αγαπάς με τον ίδιο ζήλο; Τι σε έκανε να την ξεχωρίσεις και πέρασες τόσα χρόνια εδώ;

Βέβαια και αγαπώ ακόμα την Ελλάδα. Έχω πολλούς φίλους στη χώρα και διατηρούμε επικοινωνία. «Γουστάρω» τους φιλάθλους και τον τρόπο που αυτοί υποστηρίζουν την ομάδα τους. Είναι υπέροχη χώρα η Ελλάδα. Έχει τρομερό φαγητό και εξαιρετικές παραλίες.

Πρότυπο σου ως ποδοσφαιριστής ήταν ο Ρομαριο. Γιατί όμως εκείνος; Είχες την τύχη να ζήσεις πολλούς ποδοσφαιριστές.

Έχω δει αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές και μέσα σε αυτούς υπάρχουν και Έλληνες. Όμως ο Ρομάριο ήταν ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Τον είχα παρακολουθήσει σε ένα ματς της Μπαρτσελόνα. Ήταν απίστευτος.

Πώς πέρασες όλο αυτό το διάστημα που έχει ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού;

Κόλλησα κορονοϊό και εγώ και η Ιφιγένεια αλλά ευτυχώς το περάσαμε ήπια. Είναι μία δύσκολη περίοδος για όλο τον κόσμο.

Έχεις σταματήσει έξι χρόνια το ποδόσφαιρο. Σου λείπει;

Δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου μακριά από το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό το λόγο ακολούθησα το δρόμο της προπονητικής. Έχω ήδη το δίπλωμα Uefa B και προπονώ στην Σλοβακία παιδιά μικρής ηλικίας. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να αποκτήσω και το Uefa A. Από την ζωή μου ως ποδοσφαιριστής μου λείπει αρκετά η Ελλάδα και οι αγώνες που παίζαμε.

Το ψευδώνυμο «Super Mario» ποιος σου το είχε βγάλει; Σου άρεσε όταν το άκουσες πρώτη φορά;

Ήταν το 2001 όταν αγωνιζόμουν στην Νίτρα. Έκανα μία εξαιρετική σεζόν και ήμουν πρώτος σκόρερ της ομάδας. Σε κάποιο ντέρμπι ξεκίνησε ο κόσμος να με φωνάζει έτσι. Ήταν ωραία…

Έχω περάσει πολλά άσχημα πράγματα στην Παναχαϊκή. Δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή μου κάποια παρανομία, είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις τέτοια πράγματα.

Έχεις αγωνιστεί σε Γερμανία, Σλοβακία, Ελλάδα, Κύπρο. Ποιο πρωτάθλημα σε δυσκόλεψε περισσότερο και ποιο πιστεύεις είναι το πιο ποιοτικό;

Με διαφορά το πιο δύσκολο και πιο ποιοτικό είναι το γερμανικό πρωτάθλημα.

Τι σημαίνει για σένα ο Βόλος;

Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. ΒΟΛΟΣ ΣΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ. Έχω πολύ καλούς φίλους εκεί.

Ποιον θα χαρακτήριζες τον καλύτερο παίκτη που έχεις αντιμετωπίσει ποτέ; Και συγκεκριμένα αμυντικό;

Γνώρισα πολύ καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μου δημιουργούσαν πολλά προβλήματα μέσα στο παιχνίδι. Αν έπρεπε να επιλέξω έναν αυτός θα ήταν ο Πορτογάλος Μπρούνο Άλβες.

Με ποιον προπονητή σου είχες την καλύτερη συνεργασία στην Ελλάδα;

Όλοι οι προπονητές είχαν κάτι να δώσουν και από όλους πήρε πράγματα. Υπάρχει όμως συγκεκριμένα ένας που με βοήθησε πολύ. Δεν χρειάζεται να πω όνομα. Ξέρουν για ποιον λέω…

Μπρέσκα

Αν θα γυρνούσες τον χρόνο πίσω, ποιο παράπονο σου θα εξέφραζες από το πέρασμα σου από τις ελληνικές ομάδες; Από τα ΜΜΕ γράφτηκαν κατά καιρούς για εσωτερικά προβλήματα με διάφορους συνεργάτες σου σε ομάδες όπως πχ ο κύριος Κούγιας ή ο προπονητής του Παναργειακού. Έχεις αφήσει πίσω ό,τι συνέβη ή κρατάς μια πικρία μέσα σου;

Στην Παναχαϊκή έχω περάσει πολλά άσχημα πράγματα για τα οποία έχω αναφερθεί και στο παρελθόν. Στον Παναργειακό ήταν προπονητής ο Λουτσιάνο και είχαμε μία φοβερή ομάδα. Τότε ξαφνικά άλλαξε ο προπονητής και η ομάδα από καλύτερη έγινε η χειρότερη.

Έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλές καταγγελίες από ξένους παίκτες για παρανομίες με στημένα παιχνίδια. Πρόσφατα δήλωσε και ο Μάρκους Μπέργκ πως «στην Ελλάδα σου έλεγαν πως ένα ματς το σκορ θα είναι στο ημίχρονο 3-0 και όντως αυτό συνέβαινε». Υπέπεσε ποτέ εσένα στην αντίληψή σου κάτι τέτοιο;

Δεν υπέπεσε ποτέ κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου. Είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις τέτοια πράγματα.

Ποιος ήταν ο κορυφαίος συμπαίκτης που είχες; Και ποιοτικά και σαν χαρακτήρας.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον θα είναι άδικο. Από όλες τις ομάδες γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους και συμπαίκτες. Με όλους διατηρούμε μία επικοινωνία και μιλάμε μέσω Facebook.

Ξεχωρίζω το γκολ μου με τον Παναθηναϊκό όταν αγωνιζόμουν στον Ολυμπιακό Βόλο, λάθος μου που έφυγα από τον Πανιώνιο.

Ποια θεωρείς πώς ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου;

Οι χρόνιες μου σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό Βόλου ήταν οι καλύτερες. Δεν θα τις άλλαζα για τίποτα.

Ποιο είναι το πιο όμορφο γκολ που έχεις σημειώσει;

Ολυμπιακός Βόλου – Παναθηναϊκός 3-2. Ήταν ένα τρομερό σουτ. Καταφέραμε να βγούμε και στο Europa League.

Θα άλλαζες κάτι στην καριέρα σου;

Δεν θα έπαιρνα μεταγραφή στην Ζίλινα το 2007. Έπρεπε να μείνω στον Πανιώνιο. Ήμουν σε τρομερή φόρμα και αν έμενα άλλον έναν χρόνο στην ομάδα θα είχα κάνει τοπ μεταγραφή.

Αγαπημένη σου ανάμνηση ήταν όταν έπαιξες στο Καμπ Νου κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Δυσκολότερη έδρα στην Ελλάδα ποια θα χαρακτήριζες;

Ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε όταν έπαιξα στο Καμπ Νου απέναντι σε τόσους σπουδαίους παίκτες. Στην Ελλάδα οι πιο δύσκολες έδρες ήταν αυτές του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ αλλά και του ΟΦΗ.

Υπήρξε κάποια πρόταση από ομάδα που μετανιώνεις που δεν δέχτηκες;

Μετάνιωσα που δεν πήρα μεταγραφή στην Ντιναμό Μόσχας.

Πώς βλέπεις το ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια; Ποια είναι για σένα η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα;

Όταν βρίσκω χρόνο ναι παρακολουθώ ελληνικό πρωτάθλημα. Πολλές ομάδες είναι σε καλή κατάσταση όμως ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Σε πολύ καλύτερο επίπεδο ο Ολυμπιακός σε σχέση με τις άλλες ελληνικές ομάδες.

Πολλοί Έλληνες παίκτες διαπρέπουν στο εξωτερικό και στις ελληνικές ομάδες δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Το ίδιο γινόταν και όταν αγωνιζόσουν εσύ. Έχοντας δει τις ομάδες από μέσα, τι πιστεύεις πως συμβαίνει με τους Έλληνες νεαρούς παίκτες;

Στην Ελλάδα, οι νεαροί παίκτες δεν βρίσκουν χρόνο συμμετοχής. Δεν τους δίνονται ευκαιρίες. Στην Ελλάδα αγωνίζονται πολλοί ξένοι παίκτες με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην βρίσκουν χώρο και χρόνο.

Μέσι ή Κριστιάνο; Εμπαπέ ή Χάαλαντ; Ποιος είναι κορυφαίος ποδοσφαιριστής εν ενεργεία;

Και οι τέσσερεις είναι ΤΟΠ. Δεν γίνεται να ξεχωρίσεις κάποιον.

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παρακολουθείς; Πώς σου φάνηκε η ιδέα της σύστασης ξεχωριστού πρωταθλήματος για τις elite ομάδες στις αρχές της χρονιάς;

Θεωρώ πως θα συμβούν πολλές αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Ο Covid και ο πόλεμος που συμβαίνει στην Ουκρανία θα επηρεάσει πολύ την κατάσταση.

Η Σλοβακία τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις δυνατότερες εθνικές ομάδες της Ευρώπης και έχει στο ρόστερ της σπουδαίους παίκτες όπως τον Λομπότκα, τον Χάμσικ, τον Ντούντα, τον Σκρίνιαρ κ.α. Πού πιστεύεις θα μπορούσε να φτάσει η Εθνική Σλοβακίας; 

Διαθέτουμε μία εξαιρετική ομάδα και θεωρώ πως θα κάνει μία μεγάλη και καλή πορεία. Το αξίζει αυτή η ομάδα.

Τέλος, θα θέλαμε να μας πεις με τι ασχολείσαι αυτή τη περίοδο. Θα σε δούμε ξανά στην Ελλάδα αυτή τη φορά από άλλο πόστο;

Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στην Ελλάδα και από τη θέση του προπονητή να ανταποδώσω στις ομάδες που αγωνίστηκα όλα αυτά που μου πρόσφεραν. Είμαι πραγματικά ευγνώμων. Τους ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω και στους φίλους που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια και ήταν δίπλα μου.