Ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών είναι ο σημερινός ματωμένος αλλά αποφασισμένος να κερδίσει, Βιεϊρίνια

Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε στο Βέλγιο ακόμα μια τεράστια πρόκριση στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Μια πρόκριση που σημαίνει πάρα πολλά για τον ίδιο, την ιστορία του και κυρίως τα κύματα που έχει περάσει τόσα χρόνια όταν βγαίνει εκτός ορίων Ελλάδος.

Ο τίτλος που επιλέχθηκε, ωστόσο, για αυτό το άρθρο δεν έχει να κάνει με το σημερινό παιχνίδι. Παράξενο θα πει κανείς. Μιλάμε για μια ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όχι και λίγο για μια ελληνική ομάδα. Πόσω, δε, μάλλον για τον ΠΑΟΚ που στην Ευρώπη είναι πολύπαθος.

Μπορεί ο τίτλος να μην αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι άμεσα, αλλά το αφορά έμμεσα. Περιγράφει σε λίγες λέξεις τον λόγο γιατί ο ΠΑΟΚ άξιζε και γιατί ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση αυτή. Αλλά και γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο ίδιος ΠΑΟΚ με 5 ή 10 χρόνια πριν.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο Βιεϊρίνια

Τι σημαντικό ή τι διαφορετικό έχει λοιπόν ο Βιεϊρίνια και πρωταγωνιστεί στον τίτλο μας; Πολλά μπορεί να πει κανείς.

Εμείς θα σταθούμε στο στιγμιότυπο εκείνο του αγώνα που ο αρχηγός του ΠΑΟΚ χτύπησε στο κεφάλι. Βγήκε, το έδεσε, επέστρεψε με το αίμα να συνεχίζει να ρέει, έβγαλε την μπαλιά στον Αουγκούστο και κλείδωσε την πρόκριση.

Μπορεί να φαντάζει φυσιολογικό για έναν παίκτη σαν τον Βιεϊρίνια αλλά ας κάνουμε μια στιγμή μια παύση να δούμε το ποδόσφαιρο του 2022. Όχι. Δεν θα το έκανε ο οποιοσδήποτε παίκτης. Το έκανε ο Βιεϊρίνια. Και το έκανε όλος ο ΠΑΟΚ μαζί.

Και εξηγούμαστε. Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι ο σημερινός Βιεϊρίνια. Είναι ο παίκτης που έχει εμπόδια, έχει κάθε λόγο να πει “σταματάω”, έχει κάθε λόγο να κοιτάξει για δικαιολογίες. Αλλά όχι. Δεν το κάνει. Σφίγγει τα δόντια, μπαίνει στη μάχη και ξέρει ότι είτε θα λαβωθεί αλλά θα κερδίσει ή θα πεθάνει περήφανος.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είναι ο Βιεϊρίνια.