Ο Ολυμπιακός έδειξε για άλλη μία φορά πως είναι μία από τις καλύτερες ομάδες τής Ευρώπης και κατάφερε να πάρει αυτό που του άξιζε στην κανονική περίοδο.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον μεγάλο του στόχο τη φετινή σεζόν στη Euroleague και με το παραπάνω. Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα εξασφάλισε τη θέση του στα play-offs της διοργάνωσης και όχι μόνο, καθώς πήρε και ένα… μπόνους με το πλεονέκτημα έδρας.

Έπειτα από μία κακή σεζόν πέρυσι, οι Ερυθρόλευκοι είχαν θέσει την είσοδο στην οκτάδα ως ταβάνι για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Και όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά έκαναν και την υπέρβαση. Το ματς με την Μπαρτσελόνα ήρθε να επικυρώσει τη φοβερή αυτή πορεία και να ανοίξει πλέον τον δρόμο για την… postseason.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μας παρουσίασε μια ομάδα που θαύμασε όλη η Ευρώπη και έβαλε δύσκολα όποιον αντίπαλο κι αν είχε. Έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ήρθε από το πουθενά για να πάρει αυτό που μετά από τόσους αγώνες άξιζε.

Ο Ολυμπιακός πάει χωρίς άγχος στη συνέχεια

Ο Ολυμπιακός είναι επιτυχημένος για φέτος. Δεδομένο αυτό. Η πρόκριση και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας μόνο καλύτερη κάνει την όλη εικόνα. Οι άνθρωποι της ομάδας είχαν θέσει τους στόχους τους κι από εδώ και στο εξής πάει για την υπέρβαση.

Κανείς δεν λέει πως εδώ που έφτασε και με τα τωρινά δεδομένα θα μπει χαλαρός κόντρα στην ομάδα που θα αντιμετωπίσει. Αντιθέτως. Οι παίκτες πλέον είδαν πως έχουν δυνατότητες. Έχουν το μομέντουμ και θα κυνηγήσουν τον επόμενο στόχο που είναι το Final 4.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να έχουν άγχος για το αν περάσουν ή όχι. Θα πρέπει να κάνουν το παιχνίδι τους, να βγάλουν αυτά που ξέρουν στο παρκέ και ό,τι έρθει θα είναι καλοδεχούμενο. Δεν πρέπει να τους κατακλύσει κανένα «πρέπει» ενόψει της συνέχειας.

Μια ομάδα με 8 εκατομμύρια μπάτζετ έφτασε να τερματίζει σίγουρα τρίτη (με πιθανότητες και για δεύτερη), παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Το βάρος μιας ενδεχόμενης «αποτυχίας» πρέπει να εξαλειφθεί.

Το ΣΕΦ και η διαχείριση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο

Τα play-offs είναι μια άλλη ιστορία. Δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Το ξέρετε, το ξέρω, το ξέρουν φυσικά παίκτες και προπονητές ένα εκατομμύριο φορές καλύτερα. Ο Ολυμπιακός έχει ένα «όπλο» που τον οδήγησε μέσα στη σεζόν και του χάρισε τεράστιες νίκες. Είτε σε έκταση (Μακάμπι, Παναθηναϊκός, Βιλερμπάν), είτε σε γόητρο (Έφες, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ).

Το ΣΕΦ θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ο κόσμος θα δώσει μεγάλη ώθηση και θα κάνει το κομμάτι του, ώστε να έχει βάσει το πλεονέκτημα μέσα στο παρκέ, έναντι του αντιπάλου. Βέβαια, ό,τι και να κάνουν οι φίλαθλοι δεν παίζουν εκείνοι.

Η διαχείριση θα παίξει και εκείνη τον ρόλο της. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε καλώς ή κακώς να πορευτεί με ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ, που σε βάθος χρόνου μπορεί να τον «πληγώσει». Από πλευράς ενέργειας πάντα, ενώ μπορεί να προκύψουν και τραυματισμοί. Μέσα στο παιχνίδι είναι όλα.

Μέχρι στιγμής, αυτό αποδείχθηκε εν μέρει στο κακό «φεγγάρι» τού Ιανουαρίου λόγω του Covid. Κατά τα άλλα οι παίκτες έχουν σταθεί εξαιρετικά και όλοι έχουν βγει μπροστά όταν χρειάστηκαν. Το ματς με την Μπαρτσελόνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό. Ο Ολυμπιακός είναι επιτυχημένος από τώρα στην ευρωπαϊκή του πορεία και αυτό δεν αλλάζει. Δεν χρειάζεται να του φορτωθεί κι άλλο βάρος. Θα πάει στα play-offs με οποιονδήποτε αντίπαλο και θα τον κοιτάξει στα μάτια. Θα παίξει με τις πιθανότητες που του αναλογούν και κανείς δεν θα μπορεί να του πει τίποτα ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει. Γιατί οι Ερυθρόλευκοι πήραν αυτό που τους άξιζε μέσα στη σεζόν και θα κοιτάξουν απλά την υπέρβαση…