Η regular season του Eurocup σταδιακά ολοκληρώνεται. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τις ομάδες που έχουν ξεχωρίσει μέχρι ώρας.

Δεν είναι μόνο η Ευρωλίγκα αλλά σιγά σιγά και η regular season του Eurocup φτάνει στο τέλος της. Ήδη, όπως καταλαβαίνετε έχουν ξεχωρίσει ορισμένες ομάδες. Άλλες από την αρχή της διοργάνωσης. Άλλες από την πορεία των αγωνιστικών αυτών καθώς πλέον το format έχει αλλάξει με δυο ομίλους των 10 ομάδων. Και άλλες από τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις. Πάμε να δούμε λοιπόν με βάση τα τωρινά δεδομένα ποιες ομάδες έχουν θέσει ως στόχο και έχουν βάλει πλώρη για την Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς.

Η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ

Μπανταλόνα-Μπρέογαν Λούγκο - Προγνωστικά Στοιχήματος

Η ομάδα με την μεγαλύτερη σταθερότητα ως τώρα στο Eurocup είναι η Μπανταλόνα. Μετράει 11 νίκες σε 14 αγώνες και δείχνει να έχει μπει στο κόλπο για να διεκδικήσει ένα εισητήριο για την επόμενη Ευρωλίγκα. Οι Καταλανοί έχουν υποστεί όλες κι όλες τρεις ήττες στη regular season. Την πρώτη στον πόντο από την Παρτίζαν στο Βελιγράδι (68-67) και τη δεύτερη στη Λιθουανία από τη Λιετκαμπέλις (87-77) στις 8 Δεκεμβρίου. Έκτοτε μεσολάβησαν 8 σερί νίκες, πριν ηττηθεί το βράδυ της Πέμπτης στην Ανδόρα. Ο Άντε Τόμιτς διανύει τη δεύτερη χρονιά του στην Μπανταλόνα κουβαλώντας την ομάδα του Κάρλες Ντουράν με 10.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ, έχοντας στο πλευρό του τον άλλοτε συνοδοιπόρο του στην Μπαρτσελόνα, Πάου Ρίμπας (11.4π.).

Η έμπειρη Βαλένθια

Βαλένθια - Βίρτους Μπολόνια: Και νίκη και over - Προγνωστικά Στοιχήματος

Η ομάδα που έχει πανηγυρίσει τέσσερις φόρες το συγκεκριμένο τίτλο ασφαλώς έχει το know-how για να το ξανακάνει. Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Βαλένθια, μετρώντας φέτος 7.2 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ. Σε κάθε περίπτωση, οι Ίβηρες στηρίζονται επιθετικά στους Κλέμεν Πρέπελιτς (13.8π.), Μάικ Τόμπεϊ (10.4π., 7.1ριμπ.) και Χασιέλ Ριβέρο (11.4π., 4.9ριμπ.), έχοντας στην άκρη του πάγκου τον Τζουάν Πενιαρόγια, ο οποίος κουβαλά στο βιογραφικό του τα back-to-back BCL και το Intercontinental Cup με την Μπούργος. Με ρεκόρ 10-4 ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον της στην διοργάνωση.

Το κεφάλαιο Παρτιζάν

Παρτίζαν - Τρέντο 97-65: Δεν βρήκε καμία αντίσταση (hls) | Novasports

Όπως έχω τονίσει πολλάκις, η Παρτιζάν είναι μια ομάδα που λείπει από την Ευρωλίγκα. Το καλοκαίρι έδειξε έμπρακτα ότι θέλει να επιστρέψει εκεί που ανήκει φέρνοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Κέβιν Πάντερ, ο Ζακ ΛεΝτέι και ο Ματίας Λεσόρ που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν για να γεμίσει τη ρακέτα, ηγούνται της Παρτίζαν. Μιας ομάδας που ξεχειλίζει από ταλέντο και νέα πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στο rotation του Ζοτς. Οι Σέρβοι μετρούν 9 νίκες σε 14 ματς ωστόσο οι τρεις εκτός έδρας ήττες στα τελευταία τέσσερα ματς της regular season από την Τουρκ Τέλεκομ, την Μπανταλόνα και τη Λιετκαμπέλις υπενθυμίζουν στους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου ότι ο μεγαλεπήβολος στόχος της επιστροφής στην Ευρωλίγκα που τέθηκε εξ αρχής, μόνο εύκολος δεν είναι.

Μια Βίρτους που τρομάζει

Βίρτους Μπολόνια: Δεν λέει να ησυχάσει ο Σκαριόλο - Στα «πιτς» για 40 ημέρες ο Μπελινέλι (photos) - Onsports.gr

Το περιβάλλον της ομάδας όπου και σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει πως στόχος είναι η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Δεν το πέτυχε πέρσι και το θέλει διακαώς φέτος. Η απόκτηση του Σενγκέλια από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν η τελευταία μεγάλη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η περσινή πρωταθλήτρια Ιταλίας έντυσε αρχικώς στα ασπρόμαυρα τον Ντάνιελ Χάκετ με πολυετές συμβόλαιο κι εν συνεχεία απέσπασε την υπογραφή του Γεωργιανού πρώην φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πλαισιώνοντας τους Μίλος Τεόντοσιτς και Μάρκο Μπελινέλι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό ρόστερ που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνα των ομάδων της Ευρωλίγκα. Μπορεί να έχει ρεκόρ 8-6 αλλά η ενίσχυση του ρόστερ της μας προδιαθέτει αυτομάτως για μεγάλα πράγματα.

Οι ενδεχόμενες εκπλήξεις

Βέβαια, σε μια τέτοια διοργάνωση όπως το Eurocup δεν μπορεί να λείπουν οι ομάδες που θα κάνουν την έκπληξη. Μια πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Γκραν Κανάρια. Οι νησιώτες άρχισαν τη σεζόν δίχως να κάνουν θόρυβο ωστόσο μοιράζονται την κορυφή του β’ ομίλου του EuroCup μαζί με τη Βαλένθια με ρεκόρ 10-4. Ο Ντίλαν Ένις ηγείται επιθετικά της Γκραν Κανάρια, σημειώνοντας 14.8 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ενώ έπεται σε απόδοση ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ με 11.8 πόντους, 3.6 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ. Αναμφίβολα, ένα δεμένο σύνολο που πρέπει να λογίζεται σοβαρά υπόψιν. Η δεύτερη έκπληξη ίσως είναι η Μπουντούτσνοστ. Αποτελεί μια από τις πιο σκληροτράχιλες ομάδες της διοργάνωσης. Ο Τζάστιν Κομπς (17π.) είναι εκείνος που ηγείται επιθετικά των Μαυροβούνιων που έχουν ρεκόρ 8-6, ενώ ο έμπειρος Βλάντιμιρ Μίτσοφ των 246 συμμετοχών στην Ευρωλίγκα δίνει 8.7 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.

Αναμφίβολα, η σεζόν για το Eurocup έχει ακόμα πολύ δρόμο. Οι ομάδες σίγουρα δεν έχουν βρεθεί στο pick της αποδοσής τους. Εντούτοις, κάποιες εξ αυτών έχουν ξεχωρίσει για όλους τους παραπάνω λόγους. Εν αναμονή λοιπόν, για το ποιες ομάδες θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την άνοδο στην Ευρωλίγκα.