Ο Φεράν Τόρες έχει εγκλιματιστεί για τα καλά στην Μπαρτσελόνα του Τσάβι και το Debut.gr παρουσιάζει την μέχρι τώρα πορεία του στο χώρο.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2021 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την απόκτηση του Φεράν Τόρες, όλοι συνειδητοποιήσαμε πως κάτι αλλάζει. Προς το καλύτερο φυσικά. Οι «μπλαουγκράνα» προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπουν ξανά στον δρόμο των επιτυχιών και της εύρυθμης λειτουργίας. Δείχνουν να τα καταφέρνουν. Ποιος είναι όμως ο «μικρός μάγος» Φεράν Τόρες;

Τόρες

«Κολλημένος» από μικρός με την μπάλα

Ο Τόρες εντάχθηκε στην ακαδημία νέων της Βαλένθια το 2006, σε ηλικία έξι ετών. Ο Ισπανός ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και κανείς δεν μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο. Στις 15 Οκτωβρίου 2016, ενώ ήταν ακόμα έφηβος, έκανε το ντεμπούτο του σε επίπεδο ανδρών με τη Βαλένθια Μεστάγια, μπαίνοντας ως αλλαγή στην εντός έδρας ήττα με 0-2 εναντίον της Μαγιόρκα Β για τη Σεγούντα Ντιβισιόν Β.

Γρήγορα όλοι κατάλαβαν πως πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο που αναμφίβολα θα λάμψει στο μέλλον. Το 2017 παρά τις διάφορες  «ισπανικές σειρήνες» ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Βαλένθια και το λίγους μήνες μετά προβιβάστε στην πρώτη ομάδα της Βαλένθια.

Έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 16 Δεκεμβρίου, παίζοντας στα τελευταία εννέα λεπτά της ήττας με 1-2 εναντίον της Έιμπαρ και έγινε ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε στη δεκαετία του 2000 που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα. Ο Τόρες έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ στις 23 Οκτωβρίου 2018, ξεκινώντας βασικός στην ισοπαλία με 1-1 εναντίον της Γιανγκ Μπόις. Σημείωσε το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 19 Ιανουαρίου 2019, δέκα λεπτά μετά την είσοδο του στον αγώνα, στη νίκη με 2-1 εναντίον της Θέλτα.

Όλοι πλέον μιλούσαν για έναν λαμπρό ποδοσφαιριστή. Το 2019 σημείωσε και το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αναμέτρηση κόντρα στην Λιλ πέτυχε το τελευταίο γκολ της ομάδας του (4-1) και έγινε ο νεότερος σκόρερ της Βαλένθια στην ιστορία της διοργάνωσης, Δεν σταμάτησε εκεί. Στις 23 Νοεμβρίου 2019 έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ που κρατούσε 40 χρόνια από την εποχή του Μιγέλ Τεντίγιο. Ο Τόρες έγινε ο νεότερος παίκτης της ομάδας που έπαιξε σε 50 αγώνες πρωταθλήματος σε ηλικία 19 ετών και 324 ημερών.

Η θέση του Τόρες ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον ήθελε διακαώς στην Μάντσεστερ Σίτι. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν άμεσα και οι «Πολίτες» τον έκαναν δικό τους με ένα ποσό περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Μία λαμπρή καριέρα συνεχιζόταν. Ο Τόρες θα είχε την ευκαιρία να δουλέψει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου υπό τις οδηγίες ενός από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών. Και τα κατάφερε.

Γρήγορα μπήκε στους απαραίτητους ρυθμούς που απαιτούσε τόσο η Σίτι όσο και η Πρέμιερ Λιγκ. Κάθε μέρα εξελισσόταν όλο και περισσότερο. Τα δυνατά του σημεία είναι η ντρίμπλα του, οι τοποθετήσεις, η φυσική κατάσταση και, κυρίως, η αποτελεσματικότητα μπροστά από το τέρμα. Παρά τα 1,84 μ. του ύψους του είναι πολύ γρήγορος. Εξίσου σημαντική είναι και η προσαρμοστικότητά του. Ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των προπονητών του και μπορεί να κάνει την διαφορά παρά το νεαρό της ηλικίας του.

https://twitter.com/i/status/1505653456564109329

Ο Τσάβι τον ήθελε στη «νέα» Μπαρτσελόνα

Έπειτα από 1,5 χρόνο στην Αγγλία, ο Τόρες επέστρεψε στην Ισπανία. Με ανακοίνωσή της, η Μπαρτσελόνα έκανε γνωστό ότι ο Φεράν Τόρες υπέγραψε μέχρι το 2027 και ότι η ρήτρα αποδέσμευσής του ισούται με ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι Καταλανοί αναμένεται να καταβάλουν το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ και να δίνουν μεταγενέστερα επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για μπόνους στόχων.

Ο Λαπόρτα έκανε ένα τεράστιο δώρο στον coach Τσάβι που χρειαζόταν έναν τέτοιο παίκτη στην ομάδα του. Πλέον ο Φεράν κατέχει τον «τίτλο» της ακριβότερης μεταγραφής Ισπανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ξεπερνώντας τα 43 εκατομμύρια τα οποία είχαν δαπανηθεί για τον Ντάβιντ Βίγια το καλοκαίρι του 2010.

Το ξεκίνημα του Τόρες με την Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Σκοράρει, μοιράζει ασίστ και κάνει αισθητή την παρουσία του στο γήπεδο. Στον αγώνα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της νίκης της Μπαρτσελόνα με 0-4. Και τα καλύτερα έρχονται…