Το Debut.gr νοσταλγεί τη Βαλένθια του παρελθόντος και περιγράφει τη κατάσταση στο παρόν που δείχνει να είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Η Βαλένθια αποτελεί μία από τις ιστορικές ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έχει πάνω από έναν αιώνα ζωής και όλοι θυμούνται την φοβερή ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ στις αρχές του 2000. Αιμάρ, Κανιθάρες, Μεντιέτα και Αγιάλα ορισμένα από τα ονόματα που έχουν ταυτιστεί με τις Νυχτερίδες. 2 συνεχόμενοι χαμένοι τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ το 2000 και το 2001 αλλά κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ και της Λα Λίγκα το 2004. Μετά από αυτή την εποχή η παραγωγή παιχτών είναι τεράστια. Νταβίντ Βίγια, Νταβίντ Σίλβα, Φερράν Τόρρες εντάσσονται σε αυτή τη λίστα με πολλούς ακόμη. Κάθε ένας από αυτούς σηματοδοτεί και μια διαφορετική εποχή. Από το 2010 και έπειτα όμως η Βαλένθια παλεύει να καθιερωθεί και πάλι στην ελίτ του πρωταθλήματος. Το 2014 πήρε το 70% των μετοχών ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Λιμ και όλοι νόμισαν πως η πορεία θα ήταν ανοδική. Μόνο που η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη. Τα χρέη να φτάνουν κοντά στα 400 εκατομμύρια και η οργή των φιλάθλων να ξεχειλίζει. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως εδώ και δύο χρόνια τα σχόλια σε όλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας έχουν απενεργοποιηθεί.

Η εποχή του Λιμ και οι αλλαγές προπονητών σαν τα πουκάμισα

Βαλένθια

Από το το 2014, τη χρονιά που πήρε το ποσοστό ιδιοκτησίας ο Λιμ, η Βαλένθια έχει αλλάξει 9 προπονητές (Εσπιρίτο Σάντο, Βόρο, Γκάρι Νέβιλ, Πάκο Αγιεστεράν, Πραντέλι, Μαρθελίνο, Θελαδές, Χάβι Γκάρθια και Μπορδαλάς). Πίσω από αυτά τα νούμερα των προπονητών κρύβεται και ο Ζόρζε Μέντες. Ο γνωστός μάνατζερ έχει τεράστια σφαίρα επιρροής στη Βαλένθια. Ή τουλάχιστον είχε στο ξεκίνημα της νέας ιδιοκτησίας. Προπονητές όπως ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο και ο Θελαδές εκπροσωπούνται από τον Μέντες. Τα πρώτα χρόνια του Λιμ, η Βαλένθια ως επί το πλείστον αγόραζε παίχτες του Μέντες. Παίχτες όπως ο Ροντρίγκο, ο Αμπντενούρ, ο Νεγρέδο και η λίστα συνεχίζεται με πολλούς ακόμη. Σαν να μην έφτανε αυτό οι συγκεκριμένοι παίχτες είχαν και τα υψηλότερα συμβόλαια στην ομάδα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν την περίοδο 2015-2016 η Βαλένθια να έχει ως net salary (καθαρά έσοδα) μείον 113 εκατομμύρια. Και αγωνιστικά η ομάδα τερμάτιζε ως και την 12η θέση στη Λα Λίγκα. Από το 2017 ως το 2019 με τον Μαρθελίνο, οι Νυχτερίδες έδειξαν να επιστρέφουν στο υψηλό επίπεδο. 4η στην Ισπανία, ημιτελικό στο Europa League το 2018 και κατάκτηση του Copa del Rey το 2019.

Την επόμενη σεζόν (2019-2020) μετά από 4 βαθμούς στις πρώτες αγωνιστικές ο Λιμ απολύει τον Μαρθελινό. Για να τον αντικαταστήσει φέρνει τον Θελάδες, πελάτη του Ζόρζε Μέντες. Ήταν η πρώτη κίνηση που ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες των φιλάθλων της Βαλένθια αλλά και των ποδοσφαιριστών. Καθώς οι ίδιοι οι αθλητές έλεγαν πως με τον Μαρθελίνο είχαν εξαιρετική σχέση. Ο Λιμ όμως έβλεπε την κατάσταση σαν να ικανοποιεί τα χατίρια των φίλων του. Εκ τότε από το 2020 υπάρχει μια διακαής κόντρα μεταξύ διοίκησης και κόσμου.

Η κόντρα μεταξύ Λιμ και των φιλάθλων της Βαλένθια

Μέχρι και σήμερα αν κάποιος δει αγώνα της Βαλένθια στο Μεστάγια θα διαπιστώσει παντού πανό που ζητούν τη φυγή του Λιμ. Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε και πήρε και πιο έντονες διαστάσεις καλοκαίρι του 2020.Συγκεντρώσεις έξω από το γήπεδο και στη πόλη της Βαλένθια με αρκετά επεισόδια. Μέχρι και στα μέσα δικτύωσης οι φαν της Βαλένθια έστελναν μηνύματα στην οικογένεια του Λιμ. Αιτία μεταξύ άλλων ήταν πως βασικοί παίχτες αποχώρησαν όπως ο Φερράν Τόρρες, ο Ροντρίγκο, ο Γκαράυ, ο Κοκλέν και ο αρχηγός από το 2011 Ντάνι Παρέχο. Ο τελευταίος μάλιστα ως ελεύθερος καθώς δεν του έγινε καμία πρόταση ανανέωσης, κάτι που εξόργισε τους φιλάθλους. Με όλα αυτά τα έσοδα, ο Λιμ είπε δε θα γίνει καμία μεταγραφή για να μειωθεί το μπάτζετ της κατά 40%. Οι Νυχτερίδες πριν ακόμη τον Covid είχαν περισσότερα έξοδα απ΄ότι έσοδα. Σε αυτό έχει συμβάλει και ο Λιμ με τις επιλογές του που οδηγούσαν την ομάδα εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων άρα και εσόδων. Στην κακή οικονομική κατάσταση έχει συμβάλει και το Νέο Μεστάγια. Το νέο γήπεδο που έχει μισοχτιστεί από το 2009 και από τότε παραμένει το ίδιο. Ένας συνδυασμός που έχει φέρει την Βαλένθια κάτω από την 6αδα της Λα Λίγκα.

Αναμφίβολα οι περισσότεροι θυμούνται την Βαλένθια στις αρχές του 2000. Μια ομάδα που άνηκε στο τοπ 3 της Ισπανίας. Οι νέες όμως συνθήκες και οι επιλογές τα τελευταία 10 χρόνια θυμίζουν ελάχιστα εκείνο τον σύλλογο. Ένας μόλις Copa del Rey το 2019 και ένας ημιτελικός στο Europa League είναι ο απολογισμός με την ιδιοκτησία του Λιμ. Ταβάνι η 4η θέση ενώ φέτος βρίσκεται στην 9η θέση με αρκετούς βαθμούς πίσω από τα ευρωπαϊκά εισητήρια. Και η κατάσταση δε δείχνει να αλλάζει. Γιατί η κόντρα Λιμ και οπαδών τείνει να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο.