Η Παρτιζάν επιστρέφει για τα καλά στο μπασκετικό χάρτη. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας σχολιάζουν τις μέχρι τώρα κινήσεις της Σέρβικης ομάδας.

Για τους ρομαντικούς του Ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως εγώ είναι μια μεγάλη επιστροφή. Η αλήθεια είναι πως η Παρτιζάν έλειπε τα τελευταία χρόνια από το κορυφαίο επίπεδο και την Ευρωλίγκα. Τελευταία διακρισή της; Ο ημιτελικός του 2010 απέναντι στον Ολυμπιακό. Εκ τότε η ιστορική ομάδα της Σερβίας κινείται μεταξύ BCL και Eurocup. Ύστερα από αρκετά χρόνια παρακμής, δίχως πρόοδο και διακρίσεις, η Παρτίζαν ετοιμάζεται να ξαναμπεί για τα καλά στον ευρωπαϊκό μπασκετικό χάρτη. Μπορεί και φέτος να την δούμε στο Eurocup αλλά με βάση τις μέχρι τώρα κινήσεις της στην off season πάει για μεγάλα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Η αφορμή ονόματι Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Η επιστροφή του Ζοτς στους πάγκους είναι από μόνη της ένα highlight φετινού καλοκαιριού. Ωστόσο, η επιστροφή του σε μια όμαδα που έζησε ένδοξες στιγμές κάνει αυτομάτως αυτό το highlight ακόμη πιο σημαντικό. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως μεγάλη έκπληξη, ενώ για άλλους ήταν μια συνεργασία που περιμένουν να δουν με ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η Παρτιζάν δεν είναι απλά μια όμαδα που έχει ξαναζήσει ο Σέρβος κόουτς. Είναι η ομάδα στην οποία πέρασε 7 παραγωγικά χρόνια της καριέρας του ως πάικτης, ενώ εκεί έκανε και τα πρώτα προπονητικά του βήματα το 1991, με αποκορύφωμα το ευρωπαϊκό τρόπαιο μερικούς μήνες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στην Μπανταλόνα. Έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που προπόνησε για τελευταία φορά την εν λόγω ομάδα ο Ζοτς.

Σίγουρα θα έχει αρκετό σασπένς το πως ο Ζέλικο θα καταφέρει να επαναφέρει αυτή την ομάδα σε τροχιά τίτλων όπως η Ανδριατική Λίγκα, το Eurocup και ποιος ξέρει; Σε λίγα χρόνια και το τρόπαιο της Ευρωλίγκα.

Ράσκοβιτς για «συμφωνία» Παρτίζαν-Ομπράντοβιτς - Μπάσκετ - Ευρώπη | sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Οι προσθήκες που ανοίγουν την όρεξη

Αναμφίβολα, οι διαθέσεις των Παρτιζάνων για επισροφή στο top επίπεδο δεν φάνηκαν μονάχα από τον Ομπράντοβιτς, αλλά και από τις μεταγραφές επιπέδου Ευρωλίγκα που πραγματοποίησαν. Λεντέι, Πάντερ, Κούρουκς και Μπιέλιτσα (οι τελευταίοι από το NBA) έρχονται όχι για να αποδείξουν κάτι. Αλλά για να συμβάλλουν στην ολική αναγέννηση αυτής της ιστορικής ομάδας. Η Παρτίζαν φτιάχνει ένα ρόστερ για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής στο Eurocup. Ούτως ώστε να βρεθεί τον Οκτώβριο του 2022 στα παρκέ της Ευρωλίγκας. Η διαφορά σε σχέση με πέρσι θα είναι μεγάλη, αφού εκεί που οι Σέρβοι υπέγραφαν φθηνούς Αμερικανούς και ντόπιους παίκτες, πλέον έχουν την δυνατότητα να στοχεύσουν σε υψηλότερα ράφια της αγοράς.

Κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρουμε είναι το γεγονός πως αυτοί οι παίκτες που ήρθαν και ίσως οι επόμενοι που θα έρθουν στην Παρτιζάν έχουν την ευκαιρία να συμπορευτούν με έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές της σύγχρονης ιστορίας. Επομένως, το λεγόμενο Zoc effect είναι καίριο για τις αποφάσεις αυτών των παικτών.

Η ουσία είναι πως οι εξελίξεις στην Παρτίζαν δείχνουν να γίνεται κάτι καλό. Οι Σέρβοι με τον τεράστιο μπασκετικό λαό που διαθέτουν ανεβαίνουν επίπεδο και δε θα έχουν καμία σχέση με την μετριότητα των περασμένων ετών. Ωστόσο, στο Eurocup υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές, ομάδες πιο έτοιμες και στρωμένες από την Παρτίζαν που τώρα κάνει το restart της. Μένει να δούμε λοιπόν αν ο μεγάλος Ζοτς θα κάνει και πάλι το θαύμα του. Σε λίγους μήνες λοιπόν τα σπουδαία.