Το Debut.gr αναλύει την επάνοδο των ομάδων της Premier League στα ευρωπαϊκά σαλόνια με την καθιέρωση μιας νέας εποχής στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Η Premier League ετοιμάζεται να παραλάβει – εάν δεν έχει ήδη- τα σκήπτρα της Ευρώπης από την La Liga. Μετά από μια γεμάτη δεκαετία με διακρίσεις και τρόπαια, με αργούς αλλά και σταθερούς ρυθμούς οι ομάδες της Αγγλίας αρχίζουν ξανά να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς οργανώσεις. Την ίδια ώρα οι Ισπανικές, έχοντας “χορτάσει” τίτλους , περνάνε σε μια φάση αναδιοργάνωσης.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ

Η περίοδος της ακμής της La Liga σιγά σιγά οδεύει στο τέλος της. Παράλληλα, ξεκινάει μια νέα εποχή – όπως δείχνουν τα στατιστικά – για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αυτή της Premier League. Οι λόγοι πολλοί. O σημαντικότερος, ίσως, είναι το τέλος της εποχής Μέσι – Ρονάλντο. Ένα ποδοσφαιρικό δίδυμο, όμοιο του δεν έχει υπάρξει ξανά. Δύο από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ποδοσφαίρου αποχώρησαν από τις ομάδες που τους ανέδειξαν. Ταυτόχρονα, εκείνοι με την σειρά τους έφεραν τις ομάδες στους στην κορυφή του κόσμου. Ρεκόρ, τίτλοι συνεχόμενοι, χρυσές μπάλες, άμιλλα και ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που θα συζητείται για πολλά χρόνια.

Από την άλλη, η Αγγλία άλλαξε ταυτότητα σαν πρωτάθλημα με όλο και περισσότερους μη Άγγλους να παίρνουν μεταγραφή στο νησί. Κάτι το οποίο πιο παλιά δεν γινόταν. Έτσι, οι χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυξήθηκαν στον ουρανό. Πλέον, το αγγλικό πρωτάθλημα είναι αυτό το οποίο μεταδίδεται τηλεοπτικά στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατηγορίας με τις χρηματικές χορηγίες καθώς επίσης και στις υπέρογκες μεταγραφικές κινήσεις που πραγματοποιούνται.

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Πιο αναλυτικά, από το 2009 έως το 2019 στο Champions League οι ισπανικές ομάδες έχουν κατακτήσει 7 φορές το τρόπαιο ( Μπαρτσελόνα 2009,2011,2015) και Ρεάλ Μαδρίτης (2014,2015,2016,2017,2018). Ίδια εικόνα και για το Europa League με την Ατλέτικο Μαδρίτης να έχει κατακτήσει το κύπελλο 3 φορές (2010,2012,2018) την Σεβίλλη 4 (2014,2015,2016,2020) και την Βιγιαρεάλ μια φορά το 2021.

ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Όσον αφορά τις αγγλικές ομάδες στο Champions League, η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλόπ ήταν φιναλίστ στο 2018, ενώ πήρε τον τίτλο το 2019 απέναντι στην Τότεναμ του Μαουρίσιο Ποκετίνο. Η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα βρίσκεται στα ημιτελικά για 3 συνεχόμενες χρονιές, χάνονται τον εμφύλιο τελικό απέναντι στην Τσέλσι του Τόμας Τούχελ το 2021.

Στο Europa League, η Τσέλσι έχει πάρει τον τίτλο το 2013 απέναντι στην Μπενφίκα, ενώ κέρδισε τον τελικό απέναντι στην Άρσεναλ το 2019. Οι κανονιέρηδες εκτός από τον χαμένο τελικό του 2019, έφτασαν στα ημιτελικά το 2018, καθώς και το 2021. Το 2016 η Λίβερπουλ έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην Σεβίλλη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τρόπαιο το 2017, έφτασε στα ημιτελικά του θεσμού το 2020, ενώ έχασε τον τελικό του 2021 απέναντι στην Βιγιαρεάλ στην διαδικασία των πέναλτι.

Στην φετινή χρονιά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για την απόλυτη κυριαρχία σε όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις. Στα προημιτελικά του Champions League βρίσκεται ήδη η Λίβερπουλ, την οποία θα ακολουθήσουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι. Έτσι, εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταφέρει να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης η προημιτελική φάση θα είναι … αγγλική υπόθεση με 4 από τις 8 ομάδες να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα, υπάρχει αγγλική παρουσία στη φάση των 16 του Europa League, ενώ ακόμα και στο… Conference η Λέστερ διεκδικεί το τρόπαιο όντας ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Όπως “προδίδουν” οι ημερομηνίες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εμφανής άνοδος στις παρουσίες των αγγλικών ομάδων, είτε αυτές είναι συνοδευόμενες με κάποιον τίτλο, είτε όχι.  Μένει να δούμε ένα θα συνεχιστεί, ή ήταν κάποιο παρωδικό ξέσπασμα.