Η ποδοσφαιρική χρονιά στην Αγγλία έφτασε στο τέλος της και το Debut.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες μεταγραφές που έγιναν.

Ακόμη μια ποδοσφαιρική σεζόν έφτασε στο τέλος της στην Αγγλία. Κάποιες ομάδες εντυπωσίασαν, άλλες απογοήτευσαν. Η Μάντσεστερ Σίτι, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα , με τις Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Τσέλσι να κλειδώνουν την θέση τους στο Uefa Champions League. Λέστερ και Γουέστ Χαμ να παίρνουν θέση στο Uefa Europa League, ενώ η Τότεναμ τερματίζοντας 7η, θα συμμετέχει στην νεοσύστατη διοργάνωση της Uefa, το Conference League. Η Άρσεναλ έμεινε εκτός Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια τερματίζοντας στην 8η θέση. Λιντς και Έβερτον παρά την μεστή τους χρονιά “λύγισαν” στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν και έμειναν 9η και 10η αντίστοιχα. Στην Τσάμπιονσιπ θα συνεχίσουν οι Γουεστ Μπρομ, Φούλαμ και Σέφιλντ.

7. Callum Wilson, Newcastle

Callum Wilson brace gives Newcastle United win over Burnley - Eurosport

Ο Άγγλος επιθετικός αποκτήθηκε από την Μπόρνμουθ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Οι “καρακάξες” κινήθηκαν άμεσα στην αρχή του καλοκαιριού για να  φέρουν τον Καλούμ Γουίλσον στο Νιουκάστλ. Η Νιουκάστλ δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση ώστε να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρώπη. Παρότι τερμάτισε στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα, η Νιουκάστλ πραγματοποίησε έναν ικανοποιητικό δεύτερο γύρο παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο σε αρκετά παιχνίδια. Σε ατομικό επίπεδο o Γουίλσον αγωνίστηκε 26 φορές πετυχαίνοντας 12 γκολ και 5 ασίστ.

6. Ben Chilwell, Chelsea

Chilwell: Lampard told me I could become the world's best left-back at Chelsea | Goal.com

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφές στην Αγγλία ήταν ο Μπεν Τσίλγουελ. Ο αριστερός οπισθοφύλακας μετακόμισε από το Λέστερ στο Λονδίνο για χάρη της Τσέλσι. Το ποσό της μεταγραφής ήταν κοντά στα 58 εκατομμύρια ευρώ. Ο Άγγλος αμυντικός ήταν σταθερός, έχοντας πολύ καλά παιχνίδια στα πόδια του σε μια επιτυχημένη χρονιά για την Τσέλσι, με την κατάκτηση του Uefa Champions League. Σε 42 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε 4 φορές, ενώ έδωσε και 4 ασσίστ.

5. Wesley Fofana, Leicester

Leicester star Fofana thanks Crystal Palace for mid-game pause to break Ramadan fast | Goal.com

Ο Γουέσλι Φοφανά, αποκτήθηκε για πέντε χρόνια από την Σεντ-Ετιέν. Ο νεαρός Γάλλος αμυντικός ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση από την διοίκηση των αλεπούδων που δεν “ακούστηκε” από τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας. Πάραυτα, ο 20χρονος αμυντικός πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, όντας ένα αναπόσπαστο μέλος στην άμυνα της Λέστερ. Αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, στα περισσότερα ως βασικός – παρτενέρ του ετέρου κεντρικού αμυντικού, Σογιόντσου.

4. Tomas Soucek, West Ham

Tomas Soucek earns permanent West Ham move | Sport

Μέσα σε μια… ονειρική χρονιά για την Γουέστ Χαμ, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα ο Τόμας Σούτσεκ. Τα “σφυριά” τερμάτισαν στην 6η θέση της βαθμολογίας και προκρίθηκαν στους ομίλους του Uefa Europa League. Παρά την αρχική καταπληκτική πορεία της ομάδας, ο ρεαλιστικός στόχος ήταν η πρόκριση στην Ευρώπη, ακόμα και στο Conference League.Η Γουέστ Χαμ κρατούσε στα χέρια της αρκετές αγωνιστικές το εισιτήριο για τους ομίλους του Uefa Champions League, ωστόσο μερικά ανεπιτυχή αποτελέσματα την έφεραν λίγο πιο χαμηλά στην βαθμολογία. Ο Σούτσεκ αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς. Μαζί με τους Μπενχραμά, Κουφάλ και Λίνγκαρντ, ο Νταβίντ Μόγιες παρέταξε ένα πολύ δυνατό συγκρότημα το οποίο κατάφερε να κλείσει την χρονιά με επιτυχία. Ο Σούτσεκ, ερχόμενος από την Σλάβια Πράγας, αν και καθαρό αμυντικό χαφ. κατάφερε να σκοράρει 10(!) φορές και να δώσει μια ασσίστ.

3. Ben Godfrey, Everton

Exclusive: Nigel Martyn says Ben Godfrey will be at Everton for years to come

O Μπέν Γκόντφρι αποκτήθηκε από την – πλέον ξανά στην πρώτη κατηγορία- Νόριτς το περασμένο καλοκαίρι. Μια μεταγραφή που κόστισε περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ στα “ζαχαρωτά”. Ένα αρκετά… γεμάτο καλοκαίρι για την Έβερτον με μεγάλα ονόματα να φτάνουν στο μπλε κομμάτι του Λίβερπουλ. Χάμες Ροντρίγκες, Άλλαν και Ντουκουρέ “μαγνήτισαν” τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, με τον Γκόντφρι να αποτελεί την τελευταία μεταγραφή. Τελευταία μεταγραφή μόνο χρονικά, καθώς ο νεαρός κεντρικός  αμυντικός έπιασε κορυφαία απόδοση όντας ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του Κάρλο Αντσελόττι. Ο έμπειρος Ιταλός τεχνικός είχε την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον Άγγλο τόσο στο κέντρο όσο και στα πλάγια της αμυντική του γραμμής. Παρά το γεγονός της αποτυχίας για μια θέση στην Ευρώπη, ο Γκοντφρι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε ολόκληρο το νησί.

2. Edinson Cavani, Manchester United

Edinson Cavani reveals why he decided to stay at Manchester United

Μια μεταγραφή της… τελευταίας στιγμής από την ομάδα του Μάντσεστερ. Ο 34χρονος Edinson Cavani υπέγραψε ως ελεύθερος στη Γιουνάιτεντ, καθώς είχε λύσει από τον περασμένο Γενάρη το συμβόλαιό του με την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα πρώτα σχόλια, έκαναν λόγο για… απελπισμένη κίνηση των “κόκκινων διαβόλων”, λόγω της ηλικίας του Ουρουγουανού. Σχόλια τα οποία δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Ο “El Matador” εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον τραυματισμό του πολύ κακού την φετινή χρονιά Άντονι Μαρσιάλ, και πέτυχε 17 γκολ και 6 ασσίστ σε 39 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Μια χρονιά στην οποία η Γιουνάιτεντ ήρθε μόνη δεύτερη στο πρωτάθλημα, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το Uefa Europa League, χάνοντας στα πέναλτι από την Βιγιαρεάλ, μένοντας έτσι για 4η χρονιά χωρίς τίτλο.

1. Ruben Dias, Manchester City

Αποθεώνει» Ruben Dias ο Guardiola

Η μεταγραφή της χρονιάς. Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός ήρθε από την Μπενφικά στο Μάντσετσερ έναντι 67 εκατομμυρίων ευρώ. Μια μεταγραφή που πέρασε σχεδόν… απαρατήρητη, καθώς ο Στόουνς και ο Λαπόρτ ήταν αναντικατάστατοι. Η έλευση του Ακέ με την παρουσία του Φερναντίνιο καθιστούσαν σχεδόν απίθανη την αλλαγή στα πρόσωπα της άμυνας. Ωστόσο, ο Ρούμπεν Ντίας τα κατάφερε περίφημα. Σταθερός, δυνατός και γεμάτος αυτοπεποίθηση νίκησε αμέτρητες μονομαχίες απέναντι σε πολλούς επιθετικούς. Αγωνίστηκε σε 53 παιχνίδια κατακτώντας το πρωτάθλημα, χάνοντας όμως τον τελικό του Uefa Champions League απέναντι στην Τσέλσι.

Εσάς ποια ήταν η αγαπημένη σας μεταγραφή;