NBA: Τα καλύτερα παρατσούκλια της αντίπερας όχθης
Τα παρατσούκλια παικτών του NBA αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τη λίστα αυτή.
Η ιστορία του NBA έχει γραφτεί από παιχνίδια, στιγμές, παίκτες αλλά και προπονητές. Ωστόσο, υπάρχει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο που περιλαμβάνει όλα τα παρατσούκλια. Ή αν θέλετε να το πούμε πιο επίσημα προσωνύμια που έχουν μείνει αξέχαστα. Παρατσούκλια που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με παίκτες-θρύλους του NBA. Πάμε να δούμε λοιπόν μαζί τα καλύτερα παρατσούκλια ορισμένων παικτών στην ιστορία του NBA.
Ντουέιν «Flash» Ουέιντ
Πρώτος παίκτης του NBA στη λίστα ο Ντουείν Ουέιντ. Παίκτης βαρόμετρο σε κάθε ομάδα που άνηκε αλλά και στην Εθνική Αμερικής. Το παρατσούκλι του ήταν Flash. Το πήρε εξαιτίας της δύναμής του και της ταχύτητάς του. Του το έδωσε ο Σακίλ Ο’ Νιλ από το ομότιτλο τραγούδι των Queen στην ταινία του 1980 Flash Gordon. Βέβαια καθώς περνούσαν τα χρόνια ο ίδιος ο παίκτης δεν ήθελε να τον προσφωνούν πια έτσι. Χαρακτηριστικά το 2010 είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως δεν θέλει να τον λένε Flash πια, γιατί «ξεκίνησα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου και η εξέλιξη έρχεται μόνο μέσα από προσωπική ανάπτυξη».
Τζέισον Κιντ «Mr. Triple Double»
Το πιο εύκολο στη λίστα μας για να καταλάβει κανείς από πού προέρχεται. Ο Τζέισον Κιντ είναι ο τρίτος κατά σειρά μετά περισσότερα triple-double στην ιστορία του NBA. Με 107 συνολικά εύλογα κανείς θα τον έλεγε Mr. Triple Double. Έχει τουλάχιστον ένα triple-double σε καθεμία από τις 17 ολοκληρωμένες σεζόν του στο NBA που είναι ρεκόρ για τη λίγκα και έχει κάνει triple-double εναντίον των 28 από τις 30 ομάδες (μόνο με Σέλτικς και Νετς δεν έχει κάνει).
Πολ Πιρς «The Truth»
Η αλήθεια του NBA. Το παρατσούκλι είναι βασισμένο σε παλαιότερη δήλωση του Σακίλ Ο’ Νιλ. Το 2001 μετά από μια νίκη των Λέικερς επί των Σέλτικς, ο Σακ άρπαξε έναν ρεπόρτερ από τη Βοστόνη και είπε: «Γράψε αυτό. Το όνομά μου είναι Σακίλ Ο’ Νιλ και ο Πολ Πιρς είναι η αλήθεια. Γράψε ότι το είπα εγώ και μην κόψεις τίποτα από τις δηλώσεις μου. Ήξερα ότι ήταν καλός παίκτης, αλλά δεν ήξερα ότι ήταν τόσο καλός παίκτης. Ο Πολ Πιρς είναι η αλήθεια». Η δήλωση λοιπόν αυτή εξηγεί και το πως προήλθε το παρατσούκλι αυτό.
Ντένις Ρόντμαν «The Worm»
Από τα πιο ταιριαστά παρατσούκλια που έχει δωθεί σε παίκτη του NBA. Τον Ρόντμαν έλεγε σκουλήκι η μητέρα του επειδή κινούταν μπρος πίσω σαν ένα σκουλήκι όταν έπαιζε. Το παρατσούκλι έμεινε και στην καριέρα του στο NBA επειδή δεν φοβόταν ποτέ να κάνει τη βρώμικη δουλειά, να συρθεί σαν το σκουλήκι δηλαδή εκεί που οι αστέρες δεν πήγαιναν. Δικαιολογημένα λοιπόν το The Worm συνόδευε τον Ντένις μέχρι και τη δύση της καριέρας του.
Ντομινίκ Ουίλκινς «Human Highlight Film»
Θα τον συναντήσετε και «Human Highlight Reel», δεν έχει διαφορά. Ταιριαστό, αν και όχι εύηχο. Μιλάμε για τον παίκτη που ουσιαστικά εισήγαγε στο μπάσκετ τα καρφώματα «ανεμόμυλο» με δύο ή ένα χέρι. Ο Ουίλκινς χαρακτηριζόταν ως ένα highlight που περίμενε να συμβεί σε κάθε φάση. Σκόρερ ολκής, δύο φορές νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων, το Human Highlight Film έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία των προσωνυμίων, λίγο πιο ξεχωριστή για μας, γιατί τον είδαμε και στα μέρη μας με τη φανέλα του τριφυλλιού.
Βινς Καρτερ «Vinsanity»
Απο τα πιο γνωστά και διαδεδομένα παρατσούκλια στο NBA. Ένας από τους πιο θεαματικούς (αν όχι ο πιο θεαματικός) παίκτες στην ιστορία του πρωταθλήματος. Και δεν είναι άλλος από τον Βινς Κάρτερ. Εκτός από το Vinsanity που επέλεξα ως πρώτο, υπάρχουν και τα Vincredible, Half Man Half Amazing και Air Canada από τις εποχές που έπαιζε στους Ράπτορς. Το Vinsanity όμως αναμφίβολα έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων μέχρι και σήμερα.
Μάικλ «Air» Τζόρνταν
Και φυσικά η λίστα θα κλείσει πρώτα με τον απόλυτο θρύλο. Ασφαλώς το προσωνύμιο αυτό είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με τον MJ. Τον αποκάλεσαν «Air» στις αρχές στο NBA γιατί έκανε πράγματα στον αέρα που κανείς ως τότε δεν είχε δει να γίνονται από παίκτη μπάσκετ. Μάλιστα, την πρώτη του χρονιά στο πρωτάθλημα, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να του κολλήσουν το «Captain Marvel». Όμως το «Air» ήταν το ισχυρότερο από όλα.
Έρβιν «Magic» Τζόνσον
Η λίστα κλείνει με έναν ακόμη απόλυτο θρύλο. Λιγοστοί γνωρίζουν το μικρό του όνομα. Ο Μάτζικ είναι το απόλυτο παράδειγμα παίκτη που το όνομά του «χάνεται» από το προσωνύμιό του. Κανείς δεν τον λέει Έρβιν, όλοι τον γράφουν Μάτζικ. Και κάθε φορά που κάποιος τον γράφει Μάτζικ απλώς παραδέχεται ότι ήταν είναι και θα είναι η «μαγεία» του μπάσκετ. Πρωτοπήρε το προσωνύμιο στα 15 του, όταν δευτεροετής στο Λύκειό του έκανε triple-double με 36 πόντους, 18 ριμπάουντ και 16 ασίστ. Μαγικός απλά.
Ξεχώριστο και αγαπημένο κεφάλαιο στο βιβλίο του NBA. Σαφώς υπάρχουν περισσότερα προσωνύμια. Ωστόσο, τα παραπάνω ήταν αυτά που ίσως ακόμη και οι νέοι σήμερα ξέρουν ή έχουν μάθει από παλαιότερους.